Borbély Szilárd és a felfoghatatlan halál - Radnóti Zsuzsa emlékezik

2014. február 21. péntek, 12:06
Radnóti Zsuzsa dramaturg írása Borbély Szilárdot idézi, a szerdán tragikus hirtelenséggel elhunyt írót, költőt.

borbely szilard

 

 

Radnóti Zsuzsa írása:

Mindenki, aki  személyesen  ismerte, szerette őt és csodálta műveit, egyformán reagált a hírre, a lélegzet megszakadásával, az elfogadás képtelenségével.

És az ember dadogva mondja, hogy most, amikor legújabb műve, a Nincstelenek kétség nélkül, szinte azonnal elfoglalta helyét a modern magyar irodalom remekművei között, a modernkori  történelmi kataklizmák következményeit feldolgozni képtelen magyar vidéki Magyarország kísérteties rajzával, most amikor írója alkotói pályája csúcsára érkezett, most amikor egyre többen tudták már, micsoda  nagyformátumú kortárs klasszikus él közöttünk, olyan egyedi, tiszta szellem, aki minden szavával, jelenlétével még sugározni tudta az egyre fogyatkozó és veszélyeztetett magyar kulturális és szellemi minőség jeladásait, most, amikor a görög tragédiák pokoljárása , szülei rettenetes elvesztése után - úgy tűnt-, az égiek a megadták neki az élet kegyelmét, az igaztalan szenvedések utáni jóvátételt  két gyönyörű gyermek, a család és az alkotások képében, most mégis feladta, szörnyű áron elhagyva földet és mindnyájunkat. 

Kevesebben tudják, hogy nagyszerű lírai, prózai alkotásai mellett, titokzatos, sötét látomású és nagy erejű drámai életművet is hagyott maga után. Olyat, amelyet a magyar színház még nem tudott befogadni, ahogy nem tudta Füst Milánt és jó sokáig Weöres Sándort sem. 

És most már ránk, színháziakra maradt a majdani feladat, hogy életre keltsük szövegeit, többek között Az Olaszliszkai baljós erejű ország vízióját, és már nélküle, de érte és magunkért is megszólaljanak mondatai, hogy újra- és újra emlékeztessenek, és szembesítsenek bennünket: hol élünk és hogyan élünk manapság Pannoniában - de már véglegesen nélküle. 

 

Forrás: www.dramaturg.hu

Az írást a dramaturg.hu bocsátotta rendelkezésünkre.

 

 

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a Színház.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.