Színpadi tanulmány készül a nőkről a Madáchban

2014. március 2. vasárnap, 08:05

Új magyar musical bemutatójára készül a Madách Színház. A Gyárfás Miklós nevéhez fűződő, parádés szereplőgárdát felvonultató, 1976-os film, a Tanulmány a nőkről ezúttal a színpadon elevenedik meg. A filmhez hasonlóan kiváló szereposztást ígérnek az alkotók, köztük Szente Vajk rendező.

Az utóbbi években, a Madách Színház művészeti tevékenységében igen fontos szerepet kapnak az új magyar zenés játékok. Ezen musicalek sorát gyarapítja a Gyárfás Miklós forgatókönyve alapján, Szabó Tamás ötletei nyomán készült Tanulmány a nőkről című új, magyar musical comedy is, melyben olyan klasszikus slágerek csendülnek majd fel, mint a Szeretni bolondulásig, Nem leszek a játékszered, Ádám hol vagy?, Gedeon bácsi,  Élj vele boldogan, vagy a Ha legközelebb látlak. 

 

„Fontosnak tarjuk, hogy azokat a tapasztalatokat, amelyeket a külföldi zenés darabok, az igazi világslágerek színpadra állítása során megszereztünk, az új magyar darabok bemutatásánál hasznosítsuk, illetve hogy újabb magyar zenés játékok születését inspiráljuk” – hangsúlyozta Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója a darab sajtótájékoztatóján. Ennek szellemében állítják színpadra Szente Vajk rendezését.

 

Tanulmany a nőkről plakat

 

Gyárfás Miklós tanárom volt a főiskolán, úgy tekintettünk rá, mint a dramaturgia és a drámaírás mesterére. Ezért nagyon megörültem, amikor Vajk azt javasolta, hogy a régi, nagysikerű filmből készült színpadi adaptációt tűzzük műsorra. A Tanulmány a nőkről, amely amellett, hogy  napfényesen, derűsen beszél a legfontosabb témákról, a szerelemről és a nőkről, beleillik azoknak a kiváló magyar musicaleknek a sorába, amelyeket eddig színpadra segítettünk” – vélte Szirtes Tamás.

 

Szente Vajk a darab rendezője pedig elmondta, bár ő maga még nem élt a hatvanas években, talán pont attól válik még izgalmasabbá az előadás, hogy alkotótársaival elképzelik, milyen lehetett abban az időben az élet, a szerelem.  „Jó volt!” – vetette közbe Szerednyei Béla, aki a Tanulmány a nőkről egyik szereplője lesz. „A  történetet leginkább a derű jellemzi, van benne szerelem, szenvedély és persze remek színészek” – hangsúlyozta Szente Vajk.

 

Tanulmany a nőkről

 

A darab három házaspárról szól, amelynek női tagjai elhatározzák, hogy elválnak férjeiktől. Ezért fölfogadnak egy fiatal ügyvédnőt, aki lázasan beleveti magát a munkába, elkezd esettanulmányokat végezni, amihez felkeresi a férjeket is - ő pedig mind beleszeretnek. Innentől kezdve fordul a kocka, már nem a feleségek akarnak válni, hanem a férjek.

 

A legfiatalabb házaspár női tagját kettős szereposztásban Simon Boglárka és Molnár Nikolett játssza, a férjek szerepében pedig Németh Gábor és Puskás Péter látható. A tíz éve házasságban élő párt Polyák Lilla és Simon Kornél alakítja. Szente Vajk elárulta, régi vágya teljesül azzal, hogy az új musicalben Szulák Andreával dolgozhat, aki a harmadik házaspár nőtagjaként látható majd, férjét pedig Szerednyey Béla alakítja. Az ügyvédnő szerepében Trecskó Zsófia mutatkozik be. A filmhez hasonlóan a színpadi adaptációban is fontos szerephez jut a narrátor, akinek a bőrébe Magyar Attila bújik. A színész a darab kapcsán úgy fogalmazott: a férfinak egy élet nem elég, hogy rájöjjön arra, mit gondolnak, mit szeretnek vagy mit szeretnének a nők.

 

Szente Vajk rendező azt is hozzátette, a színészekhez hasonlóan a musical comedy alkotógárdáját is nagyra tartja: a díszleteket Ignjatovics Kriszta tervezte, a jelmezek Túri Erzsébet munkái, a két koreográfus pedig Szabó Anikó és Túri Lajos, akik először dolgoznak a Madách Színházban. A Tanulmány a nőkről bemutatóját április 19-én tartják.

 

 

Színház.hu

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a Színház.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.