Magyar alapítványok, szervezetek és Európai Uniós kulturális projektek veszélyben

2014. május 22. csütörtök, 08:25

"A Nemzeti Kulturális Alap 1 006 247 € (közel 312 000 000 Ft) már megnyert európai uniós támogatásra mondott nemet, és tucatnyi nemzetközi szinten elismert magyar kulturális szervezet többéves munkáját sodorta veszélybe" - áll a számos alkotó által kiadott közleményben.

 

nka

 

Közlemény:

 

A Nemzeti Kulturális Alap az EU csatlakozás 10. évfordulóján, mindössze öt nappal az európai parlamenti választások előtt 1 006 247 € (közel 312 000 000 Ft) már megnyert európai uniós támogatásra mondott nemet, és tucatnyi nemzetközi szinten elismert magyar kulturális szervezet többéves munkáját sodorta veszélybe.

 

Az Európai Bizottság Kultúra Programja 2007-2013 keretében nemzetközi szinten is elismert magyar szervezetek nyertek jogot hosszú- és rövidtávú, hazai- és nemzetközi programjaik megvalósítására. A sikeres pályázatok eredményeképp a hazai szervezeteknek, főszervezőként és társszervezőként 1 006 247 € (közel 312 000 000 Ft, az NKA által használt árfolyamon) már megnyert támogatásra van szerződésük az Európai Unióval - ez a támogatás került most veszélybe, hiszen 2014. május 20-án nyilvánosságra hozott döntésével a Nemzeti Kulturális Alap Kulturális Fesztiválok Kollégiuma négy szervezet kivételével elutasította a pályázók önrész-pályázatát. Veszélybe sodorta nem csak a projektek megvalósítását, hanem hosszú évek óta prosperáló szervezetek létét is. A döntés következtében magas színvonalú, innovatív, társadalmi, esélyegyenlőségi, pedagógiai területeket érintő művészeti projekteket lehetetlenítenek el, nem csak Budapesten, hanem többek között Pécsett, a konvergencia régiókban és a kultúrától elzárt településeken egyaránt.

 

A korábbi években az állam, a megpályázott önrész jelentős részének átvállalásával, hozzájárult az Európai Unió kultúrával foglalkozó pályázataihoz, hiszen Magyarországnak is érdeke, hogy továbbra is az európai kultúra része maradjon.

 

Az NKA kollégiumának kiírása szerint 2014-ben 100 millió forintos keretösszeg állt a kuratórium rendelkezésére. A jelenleg hozzáférhető adatok szerint a reálisan megállapított keretösszeg elegendő lenne a pályázó szervezetek támogatására. A kuratóriumi döntés értelmében azonban a keretösszeget indoklás nélkül 35 millió forintra csökkentették, és a négy, EU-nál nyertes főszervező közül egy sem, a társszervezők közül pedig mindössze négy szervezet kapott támogatást. A többi pályázót elutasították.

 

A Nemzeti Kulturális Alap nem nyújtott információt a pályázó szervezetekről, ám a jelenleg rendelkezésünkre álló adatok alapján Európa-szerte közel 70 szervezetet érint a kuratórium döntése.

 

Ez nemcsak a hazai kulturális szférában jár tragikus következményekkel, nemzetközi szinten is kezelhetetlen helyzetbe sodorja a projektekben résztvevő társszervezeteket.

 

A döntés következtében népművészeti és design, kortárs előadó-művészeti és képzőművészeti projektek, társadalmi, esélyegyenlőségi, pedagógiai területeket érintő szociális programok, köztük az EU Duna Régió Stratégiája legnagyobb volumenű interdiszciplináris művészeti projektje kerül veszélybe.

 

A pályázó szervezetek értetlenül állnak a döntés előtt, és a kialakult helyzet – aktuális és hosszú távú – rendezése érdekében szakmai egyeztetésre hívják a kormányzat és a Nemzeti Kulturális Alap illetékeseit.

 

2014. május 21.

 

Artopolis Egyesület, Frenák Pál Társulat - Kortárs Táncért Alapítvány, Közelítés Művészeti Egyesület, Laterna Magica Kulturális és Oktatási Szolgáltató Kft., Műhely Alapítvány, Pro Progressione Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft., Sín Kulturális Központ, Utca-Szak Kulturális Egyesület.

 

 

 

L. Simon László, az NKA leköszönő alelnöke a közleményre úgy reagált az MTI-nek, hogy "az NKA részéről nem kötelező EU-s pályázatokhoz önrészt biztosítani, ez csak egy lehetőség. Erre pályázatot kell benyújtani, amelyet meg lehet nyerni, de ez nem automatikus". Kiemelte: aki uniós pályázaton elindult, annak tudnia kellett, hogy amennyiben önrészt kell biztosítania, azt miből fogja finanszírozni. L. Simon László elmondása szerint idén erre és több más célra is kevesebb forrás áll rendelkezésre, így minden pályázatot nem lehetett támogatni.

 

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a Színház.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.