"Szeretném hinni, hogy tévedek" - Kulka János nyílt levele Orbán Viktorhoz

2014. május 26. hétfő, 11:03

Kulka János, a Katona József Színház társulatának tagja írt nyílt levelet Orbán Viktor miniszterelnöknek Kerényi Imre múlt heti kijelentéseivel kapcsolatban.

Kulka János nyílt levele:

 

Orbán Viktor Miniszterelnök Úr részére

 

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

 

Kerényi Imre egykori rendező, az Ön személyes megbízottja a napokban a Keresztény Színházi Fesztiválon egyebek mellett a következőket mondta: „Fel kell venni ezzel az erővel a harcot. Ez nagyon nagy harc, ez a buzilobbi tulajdonképpen. Az egész opera, operát, a nemzetközi operavilágot, filmvilágot, mindent át- meg átszövi. Fel kell ismerni a helyzetet, fel kell venni a harcot ez ellen."

 

Az Ön közvetlen munkatársa nem először buzizik nyilvánosan. És nem először teszi ezt nyilvánosan, következmények nélkül. Homofób, a gyűlöletbeszéd határát súroló kijelentései miatt Ön mindeddig nem mentette fel tisztségéből, de még csak el sem marasztalta.

 

A tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásával és ehhez kapcsolódva a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős miniszterelnöki megbízott közszereplő, szavai a közbeszédet tematizálják. Mik azok a magyar kulturális értékek, amelyek megőrzésére és fejlesztésére hivatott? Alig hiszem, hogy a homofóbia köztük lenne. Az a tény, hogy Ön mint a megbízott úr közvetlen felettese, eltűri ezt a hangnemet, két dologra enged következtetni: Kerényi Imre megnyilvánulásai az Ön tetszésével is találkoznak, sőt, azt sem bánja, ha ez a beszédmód a „tudatos nemzeti közjogi gondolkodás és ehhez kapcsolódva a magyar kulturális értékek" részévé válik.

 

 

Szeretném hinni, hogy tévedek.

 

Magyar állampolgárként arra kérem Önt, határolódjon el nyilvánosan Kerényi Imrétől, mutassa meg, hogy 2014 Magyarországán, Európa közepén nincs helye annak, hogy közszereplők harcot hirdessenek, uszítsanak a társadalom bármely része ellen.

Ön néhány napja egy interjúban úgy fogalmazott: „Aki nem vállalja a vitát és nem áll ki magáért, az balek, az lúzer."

 

Sem balek, sem lúzer nem vagyok. Várom válaszát alábbi kérdéseimre: meddig mehet el az Ön személyes megbízottja mások nyílt megbélyegzésében? Mennyiben ért egyet kijelentéseivel? Milyen lépéseket tervez annak érdekében, hogy Magyarországon a közbeszédet az Önt képviselő közszereplők ne csúfíthassák el, ne ejthesse azt túszul a gyűlöletbeszéd?

 

Budapest, 2014. május 26.

 

Válaszát várva üdvözli: Kulka János

 

 

kulka janos

Fotó: magyarhirlap.hu

 

Az előzményekről:

 

Kerényi Imre az Újszínház Keresztény Színházi Fesztiválján rendezett beszélgetésen elmondta: világméretű problémának tartja, hogy a rendező- és dramaturgképzésben egy olyan izmus vette át az oktatási főhatalmat, amelyik egy olyanfajta megközelítést honosít meg, amiben a dekadencia érvényesül, és aminek a lényege a köpködés, a lekicsinylés.

 

Kerényi szerint a színházakat meg kell szabadítani a dramaturgok és kritikusok hipnózisától. Egy új úton kell elindulni, fel kell venni a harcot. "Ez egy nagyon nagy harc. Ez a buzilobbi tulajdonképpen. Ez az egész nemzetközi opera- és filmvilágot átszövi. Fel kell ismerni a helyzetet, fel kell venni a harcot. Ez ellen előadások sorát kell létrehozni, de főleg iskolákat" - mondta a miniszterelnöki megbízott.

 

A Színház- és Filmművészeti Egyetemmel kapcsolatban megjegyezte: fontosnak tartja, hogy történjék változás, ha más nem, egy ellenegyetem szervezése a Ludovikán belül. "Én radikális vagyok ezekben a dolgokban és nyugodtan ki merem jelenteni, hogy ha én lennék az alkirály, elvenném az egyetemtől a színészképzés jogát a pénzzel együtt" - fogalmazott Kerényi Imre.

 

M. Tóth Géza, az SZFE rektora levélben kereste meg Orbán Viktor miniszterelnököt és Balog Zoltán emberi erőforrás minisztert a kijelentések kapcsán, melyben arról kér tájékoztatást, hogy a miniszterelnöki megbízott véleménye mennyiben tekinthető a miniszterelnök hivatalos álláspontjának. Balog Zoltán válaszában arról adott tájékoztatást, hogy a kormány nem fogadott el és nem is tárgyalt olyan előterjesztést, amely az egyetem átalakítását vagy megszüntetését célozná.

 

A történtekre reagálva a FESZ, illetve a Színház- és Filmművészeti Egyetem elsőéves dramaturg osztálya üzent Kerényi Imrének.

A Magyar Színházi Társaság pedig Kerényi Imre megbízásának visszavonását kérte.

Karsai György és Janisch Attila szintén levelet címzett Orbán Viktorhoz.

Alföldi Róbert Kerényi Imrének ajánlotta készülő előadását, Az Őrült Nők Ketrecét.

 

Kerényi Imre pedig a Rádió Q-ban ismét kifejtette a homoszexualitást illető álláspontját.

 

 

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a Színház.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.