Ilyen lesz a „Legendák éve” az Operettben

2014. június 20. péntek, 07:00

Zenés-táncos előzetessel egybekötött sajtótájékoztatót tartottak a 2014-15-ös évad bemutatóiról a Budapesti Operettszínházban, ahol az alkotók és a „Legendák éve” előadásainak szereplői is jelen voltak.

 

legendak sajto3 

„Mindig fontosnak tartottuk, hogy előadásainkkal azokat az értékeket közvetítsük, amelyeket színházunk lényegesnek tart. Ebben a missziónkban pedig a közönség is támogat bennünket azzal, hogy újra és újra beül az előadásainkra. A következő évadot is annak szenteljük, hogy felhívjuk a figyelmet ezekre az általunk is képviselt értékekre, amelyek előadásainkkal remélhetőleg minden nézőhöz eljutnak. A következő évadban legendásak lesznek a darabok, a szerzők, és legendásak az előadók is, akik ezeket színre viszik” – foglalta össze Kerényi Miklós Gábor direktor, milyennek álmodták meg a Budapesti Operettszínházban a „Legendák évét”, amely két, bemutató értékű felújítással indul.

 

legendak sajto6 

Elsőként Kálmán Imre A Bajadérját láthatja újra a közönség az Operettszínház színpadán, amit Lévay Szilveszter Mozart!-ja követ.

 

„A Bajdér című előadás annak idején különleges csemegének számított a színházunkban. A bemutató óta sokat változott a világ, ma ez az előadás nem hat majd annyira különlegesnek, ám a közönség egy sokkal befogadhatóbb, még szerethetőbb darabot kap majd. A másik régi-új előadásunk, a Mozart! a színház egyik emblematikus bemutatója volt, most pedig remélhetőleg sikerrel tér vissza, és a közönség is örömmel fogadja, hiszen a bemutató óta felnőtt egy generáció, akik annak idején nem láthatták ezt a darabot, emellett ott vannak azok a nézők, akik már látták a darabot, és most arra vágynak, hogy újra nézhessék” – mondta a két felújításról KERO ®.

 

legendak sajto7

 

A Bajadér és a Mozart! között egyfajta kapocsként jelenik meg Dolhai Attila neve, aki a Mozart! címszerepével mutatkozott be az Operettben, és A bajadérban is főszerepet énekel. Az Operettszínház művésze nemrég úgy döntött, hogy a jövő évadtól csak operettekben szerepel, és képzi magát, hogy egy másik műfajban, az operában is bizonyítson. Dolhai Attila tehát ezúttal nem fog fellépni a Mozartban, a felújított előadás szerepeiben viszont új, fiatal színészek is fellépnek. „A Mozart! lehetőséget ad egy új, fiatal csapatnak, hogy MÁZS vagy Szabó P. Szilveszter mellett bontogassa a szárnyait. Köztük van Veréb Tamás, Farkas Tamás, Kocsis Dénes – hangsúlyozta a Budapesti Operettszínház direktora.

 

legendák sajto9

 

A "Legendák évének" A Bajadér és a Mozart! mellett két másik nagy visszatérője is lesz: két év szünet és évi 100 németországi előadás után újra látható lesz az Operettszínház színpadán A Szépség és a Szörnyeteg, az eredeti mellett némiképp megújított szereposztásban, és visszatér a Miss Saigon is. „Lényeges, hogy a történelemről, politikáról és fontos társadalmi kérdésekről szóló zenés darabok is hasonló, ha nem nagyobb hangsúlyt kapjanak, mint a pusztán magánélettel foglalkozó zenés darabok” – indokolta a választást Kerényi Miklós Gábor.

 

Legendak sajto2 

Új bemutató lesz Tolcsvay László Isten Pénze című musicalje, Somogyi Szilárd rendezésében.

 

„Három éve Csíkszeredában rendeztem az Isten Pénzét, aminek történetét és zenéjét már akkor nagyon szerettem, amikor a 90-es éveken bemutatták. Az utóbbi években pedig Tolcsvay László szinte az Operettszínház házi szerzőjévé vált, így azt gondolom, igazán méltó gesztus, hogy az Isten Pénze című darabját élő, nagyzenekari kísérettel és kórussal Magyarországon először a Budapesti Operettszínházban vigyük színre” – véli Somogyi Szilárd.

 

A darab rendezője hozzátette, hogy Csíkszeredán nagyon kis költségvetésből készült az Isten Pénze, amiből egy elgondolkodtató, filozofikus, prózaibb előadás született. „A csíkszeredai tapasztalatokkal felvértezve, Budapesten egy még izgalmasabb még expresszívebb előadás készül az Isten Pénzéből, ami Dickens legendás regénye, Karácsonyi ének alapján született. Nem véletlen, hogy a Budapesti Operettszínházban novemberi, advent első vasárnapjához közeli bemutatót tervezünk” – árulta el a rendező.

 

legendak sajto5

 

Az évad második felében két különleges operettbemutató várja a közönséget a „Legendák éve” keretében: az úgynevezett flaszter-operettek legismertebb darabja, az Én és a kisöcsém, és egy zenés színházi kuriózum, a Csínom Palkó.

 

Lőrinczy Attila, a Budapesti Operettszínház új vezető dramaturgja az Én és a kisöcsém kapcsán úgy fogalmazott, hogy az a 30-as évek magyar zenés színházi produktuma, bátor, pofátlan, dekadens és erotikus darab.

 

„A probléma csak az, hogy eltelt 80 év, ezért azt a vadságot, szertelenséget, pofátlanságot, amit ezek a darabok sugároznak, szeretnénk újraéleszteni, visszahozni. Újraolvasva a darabot Réthly Attila rendezővel, az Én és a kisöcsém története nekünk kicsit a Monty Python vagy a L’art pour L’art világát idézte. Természetesen maximális tisztelettel nyúlunk a darabhoz, megőrizve az összes tradicionális értékét, úgy hogy közben kicsit felpezsdítjük. Illetve megpróbáljuk ezt az eredetileg kevés szereplős kamaradarabot egy nagyobb színpadhoz <felnagyítani>” – fogalmazott Lőrinczy Attila.

 

legendak sajto8

A „Legendák éve” másik operett-bemutatójának, a Csínom Palkónak különleges aktualitást ad, hogy 110 éve született a darab zeneszerzője, Farkas Ferenc, aki nem mellékesen a Zeneakadémia kiemelkedő tanára volt, és tanítványai közül került ki a XX. század második felének nagy zeneszerző-nemzedéke, köztük Petrovics Emil és Szokolay Sándor.

 

„A Csínom Palakó bemutatójával szeretnénk tisztelegni Farkas Ferenc előtt, születésnapjáról emellett kiállítással, komolyzenei koncerttel is megemlékezünk” – mondta Kerényi Miklós Gábor. 

 

Farkas Ferenc operettjének az is aktualitást ad, hogy a szécsényi országgyűlés témájával foglalkozik, amely létrehozta a szabadságharc Magyarországának legfontosabb politikai és gazdasági szerveit, miközben társadalmi kérdésekre is próbált megoldást találni. A darabot a híres országgyűlés 310. évfordulóján mutatják be.

 

”Természetesen a politikai felhang mellett van egy meseszerű bája is, mi pedig szeretnénk belőle egy nagyon izgalmas, érdekes, mai előadást formálni, miközben egy kicsit a szerepeket is megvariáljuk” – árulta el a Budapesti Operettszínház főigazgatója.

 

„Megkaptuk a jogutódok jóváhagyását, hogy a karaktereket kontúrosabbá tegyük, a történetet kicsit kidomborítsuk. A darab az '50-es években született, amikor még nem volt különösebb igény a drámai vonalra a zenei előadásoknál. Mi megpróbáljuk a darab prózai, drámai vonalát humorral és szenvedéllyel megspékelni” – tette hozzá Lőrinczy Attila.

 

Legendák sajto1

 

Az új bemutatók mellett a következő évadban a Budapesti Operettszínház ismét több külföldi vendégszereplésre készül, illetve együttműködést kötött a Magyar Színházzal, aminek eredményeképpen a jövő évadban ez a teátrum ad otthont az Abigél című előadásnak, és egy bemutatónak, a Fame című musicalnek. „Arra gondoltunk, hogy a pesti közönség vágyik egy ilyen típusú musicalre, ami arról mesél, hogy az embernek hinnie kell a tehetségében, az erejében, és abban, hogy a munka fontos és rettenetesen lényeges része az életünknek. Ezeknek a gondolatoknak a szellemében született meg annak idején a Fame, és mi is ugyanebben a szellemben igyekszünk majd színpadra állítani” – mondta KERO®

 

A Budapesti Operettszínház külföldi vendégszereplései szeptemberben, Törökországban indulnak egy gálakoncerttel, majd Kolozsváron A mosoly országát játsszák. Izraelben, a Tel Avivi Opera meghívására A Bajadérral lép fel 15 előadással a társulat, Münchenbe pedig a Csárdáskirálynőt viszik el.

 

„Fontos még kiemelnem, hogy a debreceni Csokonai Nemzeti Színházzal is van egy koprodukciós szerződésünk a Marica Grófnőre, az eszéki színházzal pedig a Monmartre-i Ibolya című produkciónk kapcsán dolgozunk együtt, illetve előszerződésünk van a Szegedi Szabadtéri Játékokra, 2015-re is. Egyszóval egy nagyon erőteljes, nagyon izgalmas év előtt állunk” – foglalta össze Kerényi Miklós Gábor, mire számíthat a közönség a "Legendák évében".

 

 

Színház.hu, Fotó: Budapesti Operettszínház

 

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a Színház.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.