Magyar Színház: Újra pályázik Őze Áron, társulati tag lesz Gáspár Tibor

2014. április 28. hétfő, 15:21

3 nagyszínpadi és 5 stúdiószínházi bemutatót tart a 2014/2015-ös évadban a Pesti Magyar Színház. Az évad közepén jár le Őze Áron igazgató megbízatása, aki újra pályázik a teátrum vezetésére.

Őze Áron a hétfői sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a következő pályázat kiírásánál újra le fogja adni pályázati anyagát. Az igazgató kifejtette, hogy két ciklus tart egészségesnek, és mindenképpen szeretné folytatni megkezdett munkáját. Őze Áron megbizatása 2015. január 1-én jár le.

 

Az új évadban a társulathoz szerződik Gáspár Tibor színművész, és a pályakezdő Ágoston Péter.

 

A színház az idei évadban 10 új produkció bemutatását tervezte, ebből már majdnem mindegyik meg is valósult. Szombaton volt a premierje Stephen Sondheim Vadregény - Into the Woods című darabjának, Kaposváron pedig már bemutatták a Csiky Gergely Színházzal koprodukcióban készülő, Tél című Jon Fosse-előadást, amelyet Budapesten május 3-án láthat először a közönség. Az évad utolsó premierjét, Ivanyos Ambrus Vonalhúzás című művének bemutatóját május 17-én tartják.

 

Magyar Szinhaz logo

 

A jövő évadban a nagyszínpadon Jeney Zoltán Rév Fülöp című darabja Göttinger Pál rendezésében október 11-én debütál. A szerző a Magyar Színház felkérésére készít színpadi változatot lovagregényfolyamából. Shakespeare Macbeth című művét Horgas Ádám rendezésében tűzik műsorra december 13-án. A rendező-zenész-koreográfus az előző évadban bemutatott Vérnásszal már megkezdett látványszínházi munkát ezúttal a nagyszínpadon folytatja. Astrid Lindgren Harisnyás Pippi című művét Novák Eszter rendezésében láthatja a közönség, szintén a nagyszínpadon. A darab bemutatóját 2015. március 21-én tartják.


A nagyszínpadi vasfüggöny mögötti téren Mary Shelley regénye nyomán Frankenstein címmel mutatnak be előadást Koltai M. Gábor rendezésében. Az Orlai Produkciós Irodával közös produkciót 2015. február 7-én láthatja először a közönség. Szálinger Balázs Köztársaság című darabját 2015. május 10-től játssza a színház ezen a helyszínen. Az előadást a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának művészeti vezetője, Keresztes Attila rendezi.


A Sinkovits Imre Színpadon Puskin Anyegin című művét Molnár-Keresztyén Gabriella rendezésében láthatja a közönség. A darab bemutatóját november 22-én tartják. Kárpáti Péter Tótferi című művét Vidovszky György állítja színpadra 2015. február 14-i premierrel. Szabó Magda Az őz című darabját Őze Áron rendezésében, Moór Marianna főszereplésével mutatják be március 14-én.

 

 

KiBelátó

A 2014/2015-ös szezonban kibővített programmal és csapattal folytatják a színházpedagógiai munkát is. Az idei évadban a teátrum két színházpedagógusa - Kámán Orsolya és Márton Gábor Csaba - életre hívta a KiBelátó komplex színházpedagógiai programot. Idén a színház elindította Sokszemközt elnevezésű programját is, amelynek keretében középiskolai csoportok vehettek részt készülő előadások próbafolyamataiban.

 

A 2013/2014-es évadban mintegy 60 iskola 3000 diákja vett részt a programokban négy gyerek- és öt ifjúsági előadáshoz kapcsolódva. A jövő évi tervek közt szerepel egy színházpedagógiai-kritikai program beindítása több budapesti színházzal együttműködve és programot szeretnének indítani szülőknek is.

 

 

Gyereknapi fesztivál
A színház május 22. és 25. között gyereknapi fesztivált szervez, amelynek előadásain az írók is részt vesznek, dedikálják könyveiket és egy-egy író társukat meghívják a színházba. Az első napon az Andersen, avagy a mesék meséje című előadáson Balázs Ágnes és Jeney Zoltán, 23-án az Almaszószon Böszörményi Gyula és Müller Péter Sziámi, 24-én az Égigérő fű című produkción Szabó Borbála és Varró Dániel, a fesztivál zárónapján pedig a Ruminin Berg Judit és Gévai Csilla lesz a színház vendége.

 

Forrás: Magyar Színház, MTI

 

 

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a Színház.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.