Feszült a helyzet a Színművészetin - Nemet mondanának az új kancellárra

2015. január 14. szerda, 11:50

"Drámai helyzet alakult ki a Színház-és Filmművészeti Egyetemen az új kancellár kinevezése miatt" - számolt be a Népszava.

szinmu

 

A lap írása szerint Dr. Papp Csillával - aki a Fidesz elnökségi kabinetjében, majd a Pest megyei önkormányzat aljegyzőjeként, később Zugló jegyzőjeként dolgozott és annak a Szabó Lászlónak a felesége, aki jelenleg a Magyar Teátrumi Társaság titkára, és a Nemzeti Színház kommunikációs tanácsadója-  eddig nem létesített jogviszonyt M. Tóth Géza.

 

A Népszava tudomása szerint a helyzetről 12-én tartottak rendkívüli szenátusi ülést, a rektor az egyetem honlapján pedig az alábbi közleményt tette közzé: "Utasítom az egyetem valamennyi oktatóját, nem oktató feladatokat ellátó munkatársát és hallgatóját, hogy a kancellári kinevezéssel kapcsolatban az egyetem és a fenntartó közötti párbeszéd lezárásáig sem a sajtó számára, sem az egyetem honlapján, sem más, a nyilvánosság számára elérhető fórumon – beleértve a közösségi oldalakat is – az SZFE nevében senki ne tegyen nyilatkozatot és ne szivárogtasson híreket".

 

A válasz.hu írása szerint az ügy előzménye a következő: "Az egyetem szenátusa január 2-án küldte meg a hadüzenetet a humán tárcának informálisan. Arról tájékoztatták az egyetemet fenntartó minisztériumot, hogy a szenátus összeült és olyan határozatot hozott, hogy az egyetemre érkező új kancellárt hivatalba lépése előtt meg kívánják hallgatni, és a kancellárt csak e meghallgatást követően veheti alkalmazásba az egyetem rektora. A szenátusi ülés viszont nem volt jogszerű, úgyhogy megismételték múlt hét csütörtökön, s meghívták a megbízott kancellárt is. A meghívást Papp Csilla elfogadta és vele ment egy főosztályvezető meg egy miniszteri biztos is a tárcától. Utóbbiak ott a helyszínen elő is adták, hogy ez az esemény nem minősül jogi értelemben vett szenátusi ülésnek. A felsőoktatási törvény ráadásul egyértelműen kimondja, hogy a megbízott kancellárt a rektornak kötelessége állományba venni, ennek megfelelően a szenátus nem jogosult a kancellári megbízatással kapcsolatban döntést hozni, a megbízatásával kapcsolatos szenátusi határozatok tehát önmagukban is törvényt és eljárásjogi szabályokat sértenek".

 

A humán tárca küldöttei ennek ellenére felvetették, hogy informálisan vitassák meg, mi a gond, ezt viszont az egyetem megjelent polgárai egyhangúlag elutasították. A válasz.hu szerint, ha az ügy nem békekötéssel zárul, az egyetem dolgozói már januári fizetésüket sem kapják majd meg.

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a Színház.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.