Fekete Péter cirkuszigazgató lesz - Nyílt levelet írt

2015. július 17. péntek, 21:58

Fekete Péter már csak július 31-ig a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója.

A békéscsabai színház közleménye:

 

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzatának képviselőtestülete pénteken rendkívüli közgyűlést tartott.  A napirendi pontok között a Békéscsabai Jókai Színház igazgatójának személyi ügyéről is tárgyaltak a képviselők.

 

Fekete Péter ugyanis megpályázta a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. vezetői tisztét. Fekete Péter, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója arra kérte a képviselőtestületet, hogy járuljon hozzá határozott idejű munkaviszonyának közös megegyezéssel való megszűnéséhez.

 

Szarvas Péter polgármester elmondta, hogy Fekete Péter irányításával a teátrum először Békéscsabán vívott ki népszerűséget, majd Békés megyében, országosan, és később a határinkon túl is elismert lett. „Köszönöm a munkád, és hogy nyolc éven át ilyen elismerést értél el.”

 

A napirendi ponthoz több képviselő is hozzászólt.

 

Herczeg Tamás tanácsnok gratulált, és igazi sikertörténetnek nevezte, amit Fekete Péter a Békéscsabai Jókai Színházban véghezvitt. Dr. Kerekes Attila önkormányzati képviselő hangsúlyozta, hogy már régóta ismeri Fekete Pétert, akinek köszönhetően a Jókai Színház a fénykorát élte. Kérte, hogy határozatban szabályozzák, megköszönik az igazgató eddigi munkáját.

 

Hanó Miklós alpolgármester megköszönte Fekete Péter munkáját, és elmondta, az a felkérés, amit a direktor kapott, az a legnagyobb megtiszteltetés. Sok sikert kívánt, és kérte, hogy a csabai kolbászt ne feledje.  Miklós Attila önkormányzati képviselő is megköszönte Fekete Péter munkáját, sok sikert, és „nagy cirkuszt” kívánt.

 

A képviselőtestület 14 igennel, egyhangúan elfogadta a határozati javaslatot, melynek értelmében Fekete Péter július 31-ig a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója, majd ezt követően a mostani igazgatóhelyettes, Seregi Zoltán megbízott igazgatóként látja el a feladatot.

 

Fekete Péter az MTI-nek nyilatkozott:

 

Fekete Péter eddig miniszteri biztosként irányította az előkészületeket, most pedig támogatást kapott a kabinettől, hogy benyújtsa pályázatát a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. vezetői tisztségére - tette hozzá. A munka törvénykönyve rendelkezései szerint ugyanis két intézményben nem láthat el igazgatói feladatokat - magyarázta.

 

"A kormány tervei szerint egy új nemzeti előadó-művészeti központ jön létre, amelynek az egyik lába Békéscsaba lesz" - fogalmazott.

 

Hangsúlyozta: kollégai továbbviszik a Békés megyei teátrumban elkezdett munkát, reményei szerint Seregi Zoltán a későbbiekben kinevezett igazgatóként folytatja tevékenységét a színház élén, ő mint tanácsadó segíteni fogja munkájában. 

 

Új feladatáról szólva kiemelte, az annyit jelent, hogy "Békéscsabának eggyel több játszóhelye lesz, ugyanis a jövőben is szeretne a teátrummal közös programokat létrehozni".

 

Fekete Peter

 

Fekete Péter az alábbi nyílt levelet fogalmazta meg:

 

Nem-Búcsú!

Kedves Színházszerető Barátaim!

 

Nyolc évet töltöttem el Békéscsabán. Nyolcévnyi bizalom, felpörgött alkotómunka egy társulat, egy megyényi – munkám minden pillanatát figyelő – közönség szeretetével, együttérzésével, várakozásával és támogatásával övezve!

 

Életemnek azonban most egy új szakasza következik, így köszönettel le kell zárnom a régit – és hittel, kellő bátorsággal, önbizalommal kell tekintenem a jövőbe.

 

Az elmúlt időszak során kormánydöntés született arra vonatkozólag, hogy Magyarország új nemzeti cirkuszművészeti központot épít. A projekt előkészítésében miniszteri biztosként vettem rész.

 

Abban a megtiszteltetésben részesültem, hogy felkérést kaptam az új cirkuszművészeti központ megépítésének a levezénylésére, s ezért megpályáztam a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. vezetői tisztét.

 

Ez Békéscsabának, a békéscsabai művészeti életnek is egyedülálló, vissza nem térő lehetőség, igen nagy megtiszteltetés. Egy nemzeti intézmény megújítása, új épület megépítése, abban közvetlenül érintettnek lenni – azt kell mondjam, történelmi esemény, jövő időket meghatározó pillanat.

Mivel két intézmény párhuzamos vezetését nem teszi lehetővé a jogszabály, kérvényeztem, hogy a Békéscsabai Jókai Színház igazgatói feladatait átadhassam, s közös megegyezéssel szüntessük meg az igazgatói munkaviszonyomat. Ígérem, minden tehetségemmel és szakmai tudásommal segítem, támogatom a színházunk további működését.

 

Hiszem, hogy egy olyan európai szintű művészeti központ épül, amelynek egyik legfontosabb „lába”, partnere, művészeti és kiszolgáló partnerintézménye a Békéscsabai Jókai Színház és –az érdekeltségi körébe tartozó színházi iskola – a Színitanház lesz.

 

Nem búcsúzom. Azt kértem a kollégáimtól, hogy most engedjenek el két évre, az új Nemzeti Nagycirkusz megépítésére koncentrálni, aztán alkossunk ismét közösen, hozzunk létre olyan produkciókat, amelyek érdeklik, sőt, boldoggá teszik a Békés megyében élőket, amelyekre odafigyel a világ, s amitől még jobb érzés lesz békéscsabai, szarvasi, gyulai polgárnak lenni.

 

Köszönöm a bizalmat, a nézőtéren, a piacon, az utcán, a városban és megyében mindenhol felém áradó szeretetet, a segítő szándékú bírálatokat, siker esetén a megsüvegelést, a mindig örömmel és meghatódottsággal fogadott tapsot. Nem búcsúzom. 

 

 

 

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a Színház.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.