Magyarországról jövök...

2002-03-27 16:20 Kossuth

Magyarországról jövök...



Kulturális melléklet

Mv.- Köszöntöm a Magyarországról jövök kulturális rovatának hallgatóit a szerkesztő, Szakács Ildikó nevében is. Én Oláh Andrea vagyok. Adásunk tulajdonképpen része annak a műsorfolyamnak, amely ma itt, a rádióban a színházi világnap alkalmából a teátrumokról, a színészekről és a közönségről szól. És ahogyan ez elvárható, a mi műsorunk a fővárostól távoli és a legnemesebb értelemben vett vidéki színházakat mutatja be. Hallgatóink bizonyára már ismerik a színházi világnap üzenetét, az indiai drámaíró köszöntőjét a dráma születéséről. Ennek első mondatait idézem: "Abban az időben a világ mélyre sűllyedt a bűnbe, az emberek esztelen szenvedélyek rabjai voltak. Új eszközt kellett kitalálni, amely fölemeli az emberiséget." Eddig az idézet, az eszköz pedig a dráma és a színjátszás lesz. És ha mélyen magunkba nézünk, az évezredekkel ezelőttre utaló mondatok fájóan aktuálisak. Hogy ez az eszköz alkalmas a fölemelésre, ennek igazságát hallják újra és újra majd mai műsorunkban. Egy kis ízelítő az előttünk álló 40 percből.

F.- Nem izgulom magam halálra egy-egy premier kapcsán, de stratégiai elgondolásaim, azok vannak. Tehát mint ahogy ebben a darabban is, jó néhány fiatal színész kapott olyan feladatot, aminek a súlya sokkal nagyobb, mint amit korábban csinált.

Mv.- Kaposvárott a szórakoztató klasszikus, a My Fair Lady kínál lehetőséget a tehetséges fiataloknak.

N.- Bérletünk van, és most volt legutoljára a - hogy' mondjam - Farsang. Hát ott hagytuk a félidőben, nem a mi stílusunk. A többi előadás, az jó volt, az tetszett, most várjuk a Szerelmi bájitalt.

Mv.- Három bemutató is volt az elmúlt héten Miskolcon. A közönség kritikus és hűséges.

N.- Van, akit nagyon-nagyon szeretek a színpadon, Balikó igazgató urat, a Németh Jánost, a hölgyek közül a Lesznyák Katalint. Általában azokat az embereket szeretem, akiknek értem a szavait, és meggyőzőek, amikor játszanak, és empátiával bele tudom élni magam az ő szerepükbe.

Mv.- Pécsett a nézők nemcsak figyelnek, de ha úgy adódik, szavazhatnak, ítélhetnek is majd a Nyári Színházi Fesztivál zsűrijében.

F.- Az ember boldog akar lenni. Az, hogy ehhez milyen stratégiát választ, egy hivatást, gyereknevelést, missziót, remeteséget, az az ő dolga, az az ő választása. De hogy azon belül sikeres lesz-e, azt el tudja-e érni vagy nem, azt dönti el a sors, az élet.

Mv.- Csupán egy színdarab lényegéről beszél a nyíregyházi színház rendezője, szavaiban mégis mennyi minden benne van!

N.- Ebben a színházban például én azért érzem jól magam, mert nem érzem a megúszás hajlamát senkiben. Egy színházi produkció akkor lesz jó, hogyha a rendezőtől egészen a portásig minden működik.

Mv.- Van mire alapoznia a Szolnoki Színháznak, amikor az európai színjátszóhely státusára tör. Kedves Hallgatóink! Természetesen ma is kíváncsiak vagyunk véleményükre, hívják adás idején a 328-8859-es számot vagy az üzenetrögzítőt, ennek száma 328-8926.

süti beállítások módosítása