Uránia

2002-03-30 18:00 Duna TV

Duna Híradó



- Mv.: A Bánk bán című operafilm premier előtti vetítésével Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében nyitja meg kapuit húsvét hétfőn este az újjáépített immár Nemzeti Filmszínházként működő Uránia mozi.

- Mv.: A régi pompájában ragyogó Uránia Palota felújítására 1 milliárd 100 millió forintot fordítottak. Az intézmény fenntartásához jövőben a kulturális tárca 100 millió forinttal járul hozzá, és körülbelül még ugyanennyire van szükség a működéshez, amit a tervek szerint a bevételekből fedeznek majd.

- R.: 1899-ben a hasonló bécsi és berlini tudományos színházak mintájára kezdte meg működését Budapesten az Uránia Tudományos Színház. Az épületet Schmall Henrik tervezte a századforduló késő eklektikus stílusában. A nagyszabású rekonstrukcióval 70-80 évvel ezelőtti állapotokat állították vissza.

- Cselényi László igazgató, Uránia Nemzeti Filmszínház: Ez szinte régészeti munkával járt, helyenként elő kellett bányászni nem tudom hány, 77 festékréteg alól az eredeti mintázatot, azt vagy rekonstruálni vagy pedig tapéta formájában újra legyártani.

- R.: A földszinti nagyterem 460 ember befogadására alkalmas, a pincében pedig két egyenként 60 helyes kis termet is kialakítottak. A jegyárak alacsonyabbak lesznek, mint bárhol máshol a fővárosban, hétvégeken pedig családi jegyet is lehet majd váltani. Az ünnepi gálaműsorról Cselényi László nem árult el semmit, azt mondta, az legyen meglepetés. Az viszont nem titok, hogy 4-én, 5-én és 6-án a nagyközönség is megnézheti a Bánk bánt, 8-ától pedig Bereményi Géza filmjét, a Hídembert vetítik.

- Cs.L.: Minden ünnepi külsőségek közepette, rendezvényekkel, zenével vagy egyéb körítéssel, kiállítással övezve.

- R.: Tehát akkor ez nemcsak moziként üzemel?

- Cs.L.: Nem, az Uránia az nem mozi, hanem ez egy esemény- egy fesztiválközpont, rendkívüli rendezvényeknek a színhelye.

- R.: Rendeznek fesztiválokat, és szeretnék, ha az Uránia lenne a filmszemle helyszíne. Ugyanakkor a nézők érdekében válogatni fognak a filmek között, mondja az igazgató, így az Uránia vállaltan a jó és igaz magyar művészfilmek, rövidfilmek, szociografikus, dokumentum- és kisérleti filmek illetve az európai filmértékek mozija lesz.

süti beállítások módosítása