Hofi Gézát gyászolja az ország

2002-04-11 08:51 ATV

Nap kelte - ATV



Mv.: - Hofi Gézát gyászolja az ország, és Hofi Gézát gyászoljuk itt, a Nap-kelte stúdiójában Kerényi Imrével, a Madách Színház igazgatójával. Őrületes veszteség.

Kerényi Imre, a Madách Színház igazgatója: - Hát, kidőlt egy szálfa, hát, egy pillér. Énszerintem a nemzet halottja. És nagy baj, nagy gyász, de azt szeretném hangsúlyozni, hogy nagyon szép halál. Tehát, ő vasárnap este 20 órakor, itt van előttem egy cédula, ez a pénztári raport, amit a színidirektorok reggel reszkető kézzel megnéznek, hogy mi van rajta. Vasárnap este 20 órakor volt az ő előadóestjének az ezerhuszonhatodik előadása, ezen negyvennyolc darab pótjegy kelt el, tele volt a ház, nyolcszáznégyezer-ötszáznyolcvannyolc forint volt a bevétel, az előadás végén standing ovation volt, tehát felállva tapsolták és ünnepelték a művészt. Hazament, lepihent. Másnap mi ketten is megbeszéltük, amit kell. Nagyon tiszta ember volt. És éppen volt egy pici gázsiemelés a Madách Színházban, és az első volt, aki megköszönte, holott nekem kell megköszönni neki, hogy van, hogy él és működik. Több telefont lebonyolított, tegnap reggel pedig a felesége elment vásárolni, benyitott, látta, hogy még alszik a Géza, elment, bevásárolt, visszajött, megint benyitott, és látta, hogy ugyanolyan testhelyzetben van, és akkor fedezte fel. Gyönyörű halál, ugyanígy halt meg Tolnay Klári, és ugyanígy halt meg Pécsi Sándor, ereje teljében, alkotó állapotban, munkák után...

Mv.: - Munkák közben.

Kerényi Imre, a Madách Színház igazgatója: - Munkák után, hát, elvégzett munkák után, és, és következő munkák előtt.

Mv.: - Álmában érte a halál.

Kerényi Imre, a Madách Színház igazgatója: - Álmában, álmában, igen. Ezt a kommünikét adtuk ki, hogy álmában érte a halál, és azt gondolom, olyan temetést kellene csinálni, hogy fölhívom sorban mindazokat az önkormányzatokat, minisztérium, satöbbi, baráti köröket, akik szerették őt, és saját halottjának akarják tekinteni, tehát egy olyan parte-cédulát kell majd fogalmaznunk, hogy ez egy ilyen politikamentes és széles dolog legyen.

Mv.: - Hofi Gézát szerintem egy ország imádta.

Kerényi Imre, a Madách Színház igazgatója: - Igen.

Mv.: - És ebben, ebben semmi túlzás nincs. Szóval, ő, ő nem megosztott, hanem, hanem valahogyan összehozott. Az aktuális hatalom nem szerette, de hát Hofi Gézának az volt a sorsa és a dolga, hogy az aktuális hatalom sose szeresse.

Kerényi Imre, a Madách Színház igazgatója: - A humor mindig ellenzéki, és ő ebben nagyon tisztességes volt, bárki volt kormányon, ő azt kigúnyolta. Kigúnyolt engem is, és ez nagyon megtisztelő volt számomra, hát ez, a humornak ez a természetrajza.

Mv.: - Volt egy klasszikus, vagy ma már klasszikus mondata, hogy "annyi ember hazudik, hogy legalább én ne".

Kerényi Imre, a Madách Színház igazgatója: - Igen. Igen, igen.

Mv.: - Óriási az űr.

Kerényi Imre, a Madách Színház igazgatója: - Fájó űr, igen, és egy hatalmas iskola, és én azt gondolom, hogy...

Mv.: - Iskola? Van ennek utánpótlása?

Kerényi Imre, a Madách Színház igazgatója: - Igen, azt gondolom, hogy utánpót...

Mv.: - Lesz, aki egy második Hofi Géza tud lenni?

Kerényi Imre, a Madách Színház igazgatója: - Utánozni fogják. Utánozni fogják őt.

Mv.: - Mert szerintem Hofi Géza egyszeri és megismételhetetlen.

Kerényi Imre, a Madách Színház igazgatója: - Ő feltalált valami minőséget, ami szerintem a magyar kabaré-színházművészetbe bele fog ivódni, ahogy a latabárság is benne van. Ahogy a Nagy Endre által megtermelt kabaréstílus is benne van, és biztos jönni fog egy fiatalember, aki majd utánozza, nagyon furcsán jutott el ő idáig, ő először társas játékban volt színész, és abban nem szerette önmagát, és nem volt igazán sikere, aztán elkezdett párosokban dolgozni, és eljutott saját magáig. Hogy egy szál deszkán ő, és...

Mv.: - Műfajt teremtett.

Kerényi Imre, a Madách Színház igazgatója: - És ennek a műfajnak ő a koronázatlan királya.

Mv.: - De hát ennek a műfajnak nem volt előzménye. Szóval, amit a Hofi, mondjuk, a Táncdalfesztivállal elkezdett, és a Hoféliában, az Élelem bérében folytatta, annak nincs, nincs megfelelője más.

Kerényi Imre, a Madách Színház igazgatója: - Hát ilyen kifejlesztett előzménye nincs, de az, hogy egy komikus egyedül kimegy, és szórakoztatja a nagyérdeműt, az azért van, csakhogy az ilyen egész estét betöltően, egybekomponáltan, ráadásul ő találta ki azt, hogy minden nap ugyanaz, és minden nap más. Ugye, ezt a régi konferansziék szokták csinálni. Kellér Dezső mindig kijött a függöny elé, ugyanazzal a mozdulattal, körülbelül megvolt, hogy mit mond, de egy picit változtatott. Na, ezt Hofi tökélyre fejlesztette ki. Hát, egy fantasztikus nagy ember volt, egy legenda, egy élő legenda, és mindig visszajött a színpadra, bármilyen betegsége volt, bármilyen problémája volt.

Mv.: - Pedig sok volt.

Kerényi Imre, a Madách Színház igazgatója: - Szóval, benne a duende, ezt Federico Garcia Lorca mondja, a duende, a bennem lévő vágy, hogy mi akarok lenni, hogy akarom megmutatni magam, olyan erős volt, hogy a betegségeit is legyőzte, hát egy roncsolt szervezet volt, és ennek ellenére dolgozott.

Mv.: - Nagyon remélem, hogy azok, akik olyanokat megengedtek maguknak, hogy Hofi Gézát ki kell irtani a közéletből, és most nem nevezem nevén ezeket a politikusokat, tehát most nagyon szégyellik magukat. És azt remélem, hogy Hofi Gézát tényleg egy ország gyászolja, őszinte szívvel.

Kerényi Imre, a Madách Színház igazgatója: - Én is remélem.

Mv.: - Imre, nagyon szépen köszönöm, nem örülök, hogy erről kellett ma reggel beszélnünk. Nézőinknek is köszönöm ma reggeli figyelmüket, holnap Pallagi Ferenc lesz a műsorvezető, addig is legyen egy jó napjuk, a viszontlátásra!

süti beállítások módosítása