a magyarországi pénzeken folytatott román-ellenes tevékenységgel vádolják az Állami Kolozsvári Magyar Operát

2002-04-26 06:00 Duna TV

Indul a nap



Mv.: - Simon Prudasko, Kolozsvári Nagy Románia Párt-i képviselő sikkasztással, és a magyarországi pénzeken folytatott román-ellenes tevékenységgel vádolta az Állami Kolozsvári Magyar Operát. Ezzel kapcsolatban a Parlamentben a .............művelődési miniszter válaszában kifejtette, súlyos visszaélésekre derült fény, a vizsgálatokat pedig az illetékes szervek folytatják. A telefonvonalban, pontosabban a kapcsolás másik végén Kolozsváron Simon Gábor, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója, jó reggelt kívánok.

Simon Gábor igazgató, Kolozsvári Magyar Opera: - Jó reggelt kívánok.

Mv.: - Pontosan mi van az ügy hátterében? Tehát itt olyasmit is emlegetnek a román részről, a minisztérium részéről, hogy inkább elmegy külföldre játszani a Magyar Opera, a Kolozsvári Opera, mint hogy a román lakosságnak mutatná be a produkcióit?

Simon gábor igazgató, Kolozsvári Magyar Opera: - Ezt nem a minisztérium állította, hanem a Nagy Románia Pártnak a kolozsvári képviselője, parlamenti képviselője, aki úgy látszik hogy a párt programjára tűzte többek közt azt is, hogy a Kolozsvári Magyar Opera problémájával egyáltalán, életébe egyáltalán beleszóljon, én nem mesélném el hogy mi mindent kitalált az utóbbi időbe ellenünk, mert nem lenne elég a műsoridő. Tehát a minisztérium egyebet mondott. A miniszter személyében egy olyan tanácsadóra lelt az államelnök ezelőtt három héttel sincs, amikor Kolozsváron volt egy ilyen erdélyi területi művelődésügyi fórum, ahol megjelent az államelnök úr, és a miniszter úrunk, a művelődési miniszter úrnak a személyes javaslatára egy fantasztikus nagy dicséretet kapott a Kolozsvári Magyar Opera (közbe szólnak)

Mv.: - Úgy tudom hogy Önt Iliescu államelnök úr is megdicsérte.

Simon Gábor igazgató, Kolozsvári Magyar Opera: - Ugyanannak, ugyanannak a miniszternek a javaslat, nem javaslata, hanem válasza ennek a Nagy Románia, említett Nagy Románia-s párti képviselőnek az interpellációjára két és fél hétre az előbb említett esemény után azt tartalmazta már, hogy fantasztikusan nagy bűnöket fedeztek föl a Kolozsvári Magyar Opera táján. Tehát ez egy ellentmondás csupán. Én nem értem, én majd valószínű hogy magyarázatot fogok kapni erről a miniszter úrtól majd ha hazajön, pillanatnyilag nincs az országban, ellentmondás van mögötte. Én nem aggódom, mert valóban voltak ellenőrző szervek az Operában, augusztustól máig vagy öt különböző szerv szállt ki, és mind az öt pozitívan nyílatkozott hol szóban, hol írásban, inkább szóban a Kolozsvári Magyar Opera életéről.

Mv.: - Igazgató úr, kérdezném hogy a pénzügyek azok mennyire állnak rendben? Mert hogy itt leginkább ezzel támadják Önöket, tehát hogy magyar állami pénzen úgymond román-ellenes tevékenységet folytatnak.

Simon Gábor igazgató, Kolozsvári Magyar Opera: - A pénzügyekkel kapcsolatosan volt egy szakember a Művelődési Minisztérium részéről, ami egy öt-hat napos ilyen nagyon szigorú ellenőrzés volt, egy száz oldalas jelentést tett le ez az úr az asztalra, és mikor elköszönt tőlünk, gratulált hogy Romániában költségvetési állami intézmény ilyen rendbe anyagilag még nem találta hosszú pályája alatt. Ennyit tudok erről mondani.

Mv.: - Jól tudom hogy a magyar színházzal kapcsolatban is vizsgálatokat kezdtek? Tehát ott is vizsgálódnak hogy a pénzügyek hogyan állnak?

Simon Gábor igazgató, Kolozsvári Magyar Opera: - Igen, ott is, oda is lejött egy bizottság a miénk után vagy három hónapra, ez most frissiben voltak a színháznál, és nem tudok mit mondani ezzel kapcsolatban. Én nem hiszem, mint ahogy az újságban én is olvastam hogy, hogy az RMDSZ-nek ehhez köze lenne. Ellenben köze van ennek a vizsgálatnak ahhoz, hogy múlt év decemberében Kolozsváron tartottak a színház közönsége szervezésében egy ilyen fórumot a Varsai Gimnázium dísztermében, ahova sajnos nem jelent meg a színház vezetősége, és ez természetesen a kolozsvári polgárságot nagyon sérti is, meg hát én szerintem is ez megengedhetetlen dolog, és valószínű hogy ennek az azóta már civil szervezetté alakult Publikum néven szervezetté alakult színház pártoló közönségnek a nyomására történhetett ez a kapcsolatfelvétel a Művelődési Minisztériummal. A minálunk folytatott eddig öt ellenőrző, ellenőrzés mindegyike pedig bevallottan följelentés, közönséges följelentés alapján történt.

Mv.: - Úgy tudom igazgató úr hogy, legalábbis itt az egyik újságcikk szerint, hogy augusztus óta úgy kezdődtek el ezek a vizsgálódások Önöknél, hogy beperelték a vezetőséget, tehát Önöket a fegyelmi okok miatt elbocsájtott szakszervezeti alkalmazottak. Tehát ez lehet akkor végül is az indító ok?

Simon Gábor igazgató, Kolozsvári Magyar Opera: - A kiinduló mindenképpen ez. Tehát volt valóban két volt alkalmazott, aki fegyelmi okok miatt, akitől meg kellett váljunk, és ők minden eszközt meg, kihasználnak a mai napig is, hogy egy ilyen bosszú hadjáratot folytassanak. Kezdték azzal, hogy a helyi szakszervezeti irodák csúcs vezetőségét, szakszervezeti tömb kolozsvári irodáját használták addig amíg még volt náluk hitelük, közben a törvényszékre is följelentették két ízben is, tehát egymást követő, hiearchikusan egymást követő tárgyaláson nem kaptak igazat a törvényszék részéről, és eszükbe jutott egy adott pillanatban tényleg ez a Nagy Románia-s képviselőnek a kolozsvári irodája, aki ebben az egész panaszkodásban magas labdát vélt fölfedezni, és rögtön rá is csapott, és azóta is csapkodja ezt a labdát, de már azt hiszem hogy teljesen önálló életre kelt ez a Nagy Románia-s képviselő úrnak a fantáziája, vagy talán (közbe szólnak)

Mv.: - Igazgató úr, bocsásson meg (közbe szólnak)

Simon Gábor igazgató, Kolozsvári Magyar Opera: - Nem tudom, de rémgazdag a fantáziája. Mint ahogy említettem, nem tudnám fölsorolni mindazt amit én magam olvastam vagy visszahallottam tőle.

Mv.: - Igazgató úr, egy nagyon rövid választ kérnék. Ön szerint veszélyben van-e maga az intézmény, a Magyar Állami Opera, vagy pedig ez csak egy megfélemlítő akció?

Simon Gábor igazgató, Kolozsvári Magyar Opera: - Én abban bízom hogy végül is az államelnöknek van igaza, hiszen mégiscsak ő az első ember az országban, és ő ha pozitívan vélekedik a Kolozsvári Magyar Opera tevékenységéről, valamint a közönségnek a reagálásából is arra ítél, arra a következtetésre jutok, meg egyáltalán a belső hangulat kapcsán is, meg egyáltalán a tevékenységünk kapcsán, nyugodtan ki merem jelenteni, hogy a Kolozsvári Magyar Opera nincsen veszélyben.

Mv.: - Köszönöm szépen a válaszokat. Viszontlátásra.

süti beállítások módosítása