A minisztérium meghosszabbítja Schwajda György megbízását a Nemzeti Színház élén - Ács Tamás reagálása

A minisztérium meghosszabbítja Schwajda György megbízását a Nemzeti Színház élén - Ács Tamás reagálása


Budapest, 2002. április 26. (MTI) - Meghosszabbítja a Nemzeti Színház igazgatója, Schwajda György megbízatását a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM), a határidőről a jövő héten születik döntés - tájékoztatta Ács Tamás, a tárca illetékese pénteken az MTI-t.
A gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkárt a Népszabadság aznapi számában megjelentek kapcsán kérdezte az MTI.
Ács Tamás emlékeztetett arra, hogy Schwajda György megbízatása május 31-én jár le, s a teátrum igazgatójának kinevezése már az új kormány feladata lesz. Addig is azonban valakinek irányítani kell a szakmai munkát, készülni - színészek szerződtetésével - a jövő évadra, s koordinálni a beszerzéseket - mutatott rá.
Ács Tamás szavai szerint az igazgatói jogkörrel kapcsolatos kérdéséket maga Schwajda György vetette fel a részvénytársaságként működő színház nemrégiben tartott közgyűlésén, s a témáról vélhetőleg a jövő heti felügyelő bizottsági ülésen is szó lesz.
A helyettes államtitkár kitért arra is, hogy Schwajda György megbízásának meghosszabbításról még a választások második fordulója előtt határoztak a tárcánál miniszteri értekezleten.
A Nemzeti Színház Rt. százszázalékos állami tulajdonú részvénytársaságként működik, a teátrum igazgatójának személyéről az NKÖM, mint munkáltató hivatott dönteni - mutatott rá. Ács Tamás elmondta azt is, hogy a Nemzeti Színház működésére szánt 2,3 milliárd forintos keretből - amelyet a központi költségvetés általános tartalékából fedeznek - 1,72 milliárd forintot már jóváhagyott a kormány. Az összeget negyedévi ütemezésben folyósítják a színháznak; a teátrum ezen felül kapott egy egyszeri, 500 millió forintos keretet is, amelyből az irodatechnikai beszerzéseket állták - jegyezte meg.



Dátum : 2002.04.26. Újság : MTI
ÁCS TAMÁS HELYETTES ÁLLAMZTITKÁR CÁFOLATA

Ács Tamás, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának helyettes államtitkára cáfolja, hogy olyan nyilatkozatot tett volna a Magyar Távirati Irodának, miszerint Schwajda György megbízatását a tárca meghosszabbítja - erről a tárca sajtóirodája juttatott el közleményt pénteken az MTI-hez.
"A Nemzeti Színház jelenlegi igazgatójának hamarosan lejár a megbízatása, ám a kulturális tárcánál semmilyen fórumon nem született döntés - így a cikkben említett miniszteri értekezleten sem - a mandátum meghosszabbításáról" - áll a közleményben.

süti beállítások módosítása