Színpadon Huszein regénye

Színpadon Huszein regénye



Bagdad (MTI) - Színpadra állították Szaddám Huszein regényét: ez az iraki nemzeti színház történetének legnagyobb produkciója. A premier a hét végén lesz.

A regényt a palesztin származású Adib Naszír költő álmodta színpadra. "Egy évig tartott, amíg elolvastam, de 15 nap alatt sikerült színdarabot írnom belőle" - idézte Naszírt az iraki kulturális minisztérium által kiadott tájékoztató.

A Zabibah és a király című regény egy évvel ezelőtt jelent meg. A tragikus történet főhőse egy uralkodó, aki beleszeret egy boldogtalan házasságban élő nőbe. A könyvet az iraki kritika példátlan dicshimnuszokkal ünnepelte. Néhány példány nyugatra került a brit titkosszolgálat jóvoltából, és elemzők arra a következtetésre jutottak, hogy a névtelenül megjelent mű szerzője maga az iraki elnök. Az egyik árulkodó jelnek azt tekintették, hogy Zabibahot, aki elválik férjétől, de nem hajlandó hozzámenni a királyhoz, január 17-én erőszakolják meg. Azon a napon, amikor 1991-ben az Egyesült Államok vezette koalíció megindította az öbölháborút.

süti beállítások módosítása