Dylan Thomas: A mi erdõnk alján

Figyelmükbe ajánljuk különleges nyári előadásunkat, mely Dylan Thomas: A mi erdőnk alján c. darabja.

A szöveg olyan, mintha Krúdy prózájának álomszerűségét, Kosztolányi és Weöres költészetének csillogását Fellini Amarcord- jának humorával és Hrabal Sörgyári Capriccio – jának emberszeretetével kevernénk.


Amit mi ajánlunk egy könnyű, nyári estére:

{lista}Gálffi, Kiss Mari és Mácsai együtt játszik a színész–növendékekkel.

Lessük meg, kiről álmodik a rossz lány?

Miről a rendőr, a postás, a tengerészkapitány?

Hallgassuk ki, mit énekel a szél?

Értsük meg, miért mérgezi nejét a tanító?

Kövessük, kinek van két férje vagy három felesége?

Figyeljük, hogy ki kibe szerelmes, és miért?

Egy lepkeszárnyú mű a Madách Kamarában.{/lista}

Negyven szerep szikrázik a színpadi kaleidoszkópban: a fiatalok sugárzó életkedvéből, a felnőtt színészek tapasztalatából, az élő zenéből, a versekből - dalokból – táncokból - párbeszédekből, a színpadi együttlét sok szólamából ritka derűs hang áll össze. Ez a hang, akár ódivatúan hangzik, akár nem: a szereteté.

Az előadást csak idén nyáron játsszuk. A június 21-i bemutatót követően július 13-ig összesen 18 alkalommal láthatja a közönség. (jún. 22., 23., 24., 25., 27., 28., 29., júl. 1., 2., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10., 12., 13. Az előadások 19.30-kor kezdődnek!)



{lista}Dylan Thomas: A MI ERDŐNK ALJÁN


Fordította: Bányay Geyza

Szereplők:
Gálffi László
Kiss Mari
Mácsai Pál

és a Színház és Filmművészeti Egyetem hallgatói:
Czukor Balázs, Dömötör András, Fenyő Iván, Gál Kristóf, Járó Zsuzsa, Jordán Adél, Kovács Patrícia, Máthé Zsolt, Mészáros Béla, Mészáros Máté, Péter Kata, Szandtner Anna, Száraz Dénes, Vajda Milán

Díszlet: Csanádi Judit
Mozgás: Magyar Éva
Dramaturg: Lőkös Ildikó
Jelmez: Kovács Andrea
Zene: Monori András
Asszisztens: Sallai Zita
Rendező: MÁTÉ GÁBOR {/lista}

Élete főművének tartotta e munkáját Dylan Thomas, a modern angol költészet legnagyobb alakja. Londoni bemutatója óta klasszikussá nőtt ez a gyönyörű szöveg: a legkülönbözőbb országok színpadain játsszák újra meg újra, a New York-i Broadwaytól Berlinig, Moszkvától Tokióig láthatta a közönség.

Mi valójában ez a látszatra habkönnyű, pilleszárnyú mű, a kisváros kisembereinek huszonnégy órája, a humorból, fecsegésből, prózai párbeszédekből, versekből, dalokból, szerelmi suttogásokból, emlékekből és sistergő pletykafoszlányokból szövődött áradás?

A műfaj nagyon modern és nagyon régi. Végső soron huszadik századi mese ez. Dylan Thomas humort olt az ősi formába, iróniát csempész a sorok közé: mintha egy nevetéstől visszhangzó álombeli színpadon bukdácsolnának a szereplők. Az éjféltől éjfélig tartó történet a lét, az örök körforgás gyönyörét, az élet legyőzhetetlen derűjét hirdeti.

Előadásunkban a Színművészeti Egyetem növendékei együtt játszanak tanáraikkal. A darabot a harmadévesek osztályfőnöke rendezi.

süti beállítások módosítása