A British Cancel kiemelkedõ mûvészeti programokat indít útjára októberben

2002-10-02 10:25 Infó rádió

Infó hírek



Műsorvezető: Sükösd Levente

Mv.: - A British Cancel kiemelkedő művészeti programokat indít útjára októberben. A sorozat a hagyományos és kortárs brit művészet legmeghatározóbb és világszerte elismert előadóit és művészeit üdvözli Budapesten. Simon Andrea, a British Cancel művészeti vezetője Borkesz Andreának adott interjút.

- Lehet, hogy kevesen tudják, de így breakben a magyarok a világon szinte a legjobbak. Tehát az elmúlt két-három évben itt a világbajnokságokat itt sorra nyertük és hogyha ezek a breakesek kint Nyugaton táncolnak, akkor kisebbfajta sztárokként vannak kezelve Nyugaton is. Magyarországon szinte senki nem tud róluk semmit. Az a lényeg, hogy tényleg mostoha körülmények között táncolnak a breakesek Magyarországon. Próbahely hiánnyal küzdenek. Nem kapnak semmiféle anyagi támogatást és úgy gondoltam a George barátommal, akivel a dramaturgiát írtuk ennek a darabnak, hogy hát melléállunk, össze próbálunk szedni egy kis pénzt, csinálunk egy profi táncot. Mert szerintem maximális igény van erre a műfajra, illetve erre a stílusra meg erre a fajta életérzésre és megpróbáljuk kultúrált körülmények között minél szélesebb rétegbe eljuttatni a közönségnek. Ezért próbáltunk meg a színház falai közé bejutni.

R.: - Említetted az életérzést. Miért, milyen életérzés ez?

- Nem tudom láttál-e már breakeseket, amikor így pörögnek a fejükön, meg szinte fizikával teljesen ellentétes dolgokat csinálnak. Olyasmi, mint az extrém sportok, egy maximális szabadságérzet, maximális öröm, meg boldogság szerintem, amit el lehet érni.

R.: - Ez a Páv utca című előadás, aminek ugye október 4-én lesz a bemutatója, ez valójában miről szól? Mi a sztori? Hogyan született?

- Ez igazából a mi sztorink, illetve minden magyarországi breakes sztorija. Ahogy ez a stílus betört az országba, ahogy egyre több fiatalt meghódított magának. Illetve egy másságnak az elfogadásáról is szól, az újtól való viszolygásról. Nehezen fogadunk el mindig valami újat és ha nem a többségi társadalomhoz illeszkedő, akkor általában ettől elfordulnak az emberek. Az ebből adódó konfliktusokról, küzdelmekről is, de egy szerelmi háromszög is bele van szőve, hogy izgalmasabb, érdekesebb legyen a sztori és érthetőbb.

süti beállítások módosítása