A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának helyettes államtitkárával Németh Zoltán beszélt.

2002-09-20 14:30 Infó rádió

Info - délután



- Az eredeti elképzelésekhez képest ugyan három-négyhetes csúszással, de a kultusztárca államtitkára szerint az ütemtervnek megfelelően halad a Lágymányosi híd és a Nemzeti Színház közt a millenniumi városközpont építése.
Ács Tamás az Info rádiónak elmondta, a Dunán lefolyó árvízhullám miatt késnek, de ez a költségeket nem befolyásolhatja. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának helyettes államtitkárával Németh Zoltán beszélt.

Ács Tamás: - Ütemszerűen halad, az alaplemez alatti tükröt elkészítette a kivitelező. Most zajlik annak az előkészítése, hogy a jövő hét folyamán megközelítőleg 1500-1800 köbmétert fognak bedolgozni az alaplemezbe.

R.: - Mennyire befolyásolta az építkezést itt a Dunán lefolyó árhullám?

Á.T.: - Minimálisan, de befolyásolta, hiszen nagyon magas volt a Duna vízállása, hogy ne törjön be a víz a kivitelezőnek muszáj volt valamilyen módon védekeznie. Ezért földet termeltek vissza, hogy megtámasszák a támfalakat. Ezt utána természetesen el kellett távolítani úgy, hogy a kivitelező tájékoztatása szerint háromhetes, maximum egyhónapos csúszásban vannak, de ezt be fogják hozni a kivitelezési munkák folyamán.

R.: - Ugye itt három létesítmény is lesz a Hagyományok Ház, a Modern Magyar Művészeti Múzeum, illetve a Nemzeti Hangversenyterem. Lehet-e azt tudni, hogy melyik készül el hamarabb, melyik láthatjuk majd először kinőni a földből?

Á.T.: - Egy épülettömbről van szó, amelyben három intézmény működik az átadást követően, az ön által felsorolt három intézmény nem egyidőben lesz átadva. Legelőször legalábbis az ütemezés szerint a múzeumi rész készül el, ennek a váható átadási ideje valamikor 2004 áprilisára, tehát tavaszára esik, ezt követi majd a Hagyományok Háza és végül legutoljára pedig a hangversenyterem, hiszen technológiáját tekintve, berendezését tekintve ez a legbonyolultabb, a legösszetettebb feladat.

R.: - Egyébként az árvíz, az mennyire befolyásolta a költségeket, tehát kell-e arra számítani, hogy többe fog kerülni ez a beruházás, mint az eredetileg tervezett?

Á.T.: - Nem kerülhet többe, hiszen a kivitelező egy egyösszegű átalánydíjas szerződést kötött, ebből következően a végköltségben nem jelenthet meg az ezzel kapcsolatos munkáknak a költsége.

R.: - Azért emlékeztessük a hallgatókat, hogy mennyibe kerül a beruházás?

Á.T.: - A beruházás netto 31,2 milliárd forintba.

R.: - Ki finanszírozza?

Á.T.: - Főválallkozói tőkéből, valamint bankhitelből valósul meg, amelyet a kivitelező vesz fel.

R.: - Az állam mennyire járul hozzá az építkezéshez?

Á.T.: - Az átadást követően egy 10 éves futamidőben történik a beruházási költségek visszafizetése

süti beállítások módosítása