Budapesti Operett Színház most induló premier

2002-09-20 08:00 m1

Ma Reggel



Mv.: - Maradunk a színház világában, a Budapesti Operett Színház most induló premier szenzációja minden bizonnyal Szirmai Albert Mágnás Miska című operettje lesz, amelyet szeptember 28-én és 28-án mutatnak be. Az előadás különlegessége mind e mellett az, hogy Berebes István rendezi a darabot és olyan emberek fémjelzik a szerepeket, mint Bajor Imre, Oszvald Marika, és Lehotzky Zsuzsa.

R.: - Az operett esetében soha nem feledkezhetünk meg a giccsről, illetve arról, hogy ez a műfaj egy kicsit cukros. Ön mennyit hagyott meg ebből?

Verebes István rendező: - Én azt mondom, hogy mindent, ez mese. Ahogy a Szinetár mondja, ez nem a valóság, ez egy mese felnőtteknek, vagy ha úgy tetszik gyerkeknek, akik beülnek ide, és el akarják felejteni azt a világot, ami ott kint van. Ez arra való. Ez nem másra való, itt nem kell üzenni arról, hogy az élet nehéz, borzalmas, hogy politika... minden arról szól, hogy itt három óráig jól érezzék magukat. Ha ez bűn, művészileg bűn elandalítani a közönséget, kikapcsolni a közönséget, mert ez ma bűn, nem tudom miért bűn, mert akik bűnnek tartják akár a céhben, azoknak azt mondom, hogy tessék már ugyan ide jönni, és szakmailag megcsinálni azt amit az Oszvald, meg a Bajor csinál a színpadon. Tehát, hogy azt a melót könnyeden megcsinálni, tessék már utánacsinálni, hogy akkor mi a művészet? Semmi más célja nincs, ez olyan, mint amikor az ember bemegy egy masszőrhöz, aki nem akar a valóssággal találkozni, azt akarja, hogy jól megmasszírozzák, és jól érezze magát a pénzéért. Tehát mi ezeket a feszültségeket, amiket behoznak kis gócokat, azokat kimasszírozzuk a tisztelt publikumnak a lelkéből. Azért fizeti a pénzét. Nem azért fizeti, hogy én jól gyomron rúgjam, és jól leöntsem sárral, meg még minden mással, hanem azért jön ide, és azért adja a pénzét, mert jól akarja érezni magát.

R.: - De ettől függetlenül ön nem fog törődni a kritkákkal? Csak a közönséget szeretné kiszolgálni?

V.I.: - Amíg csinálom nem törődöm a kritikákkal. Amikor megjelennek a kritikák, akkor én nem mondom azt, hogy nem törődöm velük, mert rettenetesen bosszantanak, hallatlanul bosszantanak, ingerelnek, felbőszítenek, természetesen nem szólok vissza, mert illúzióim nincsenek.

R.: - Művészileg, színészileg mit lehet ehhez hozzáadni, hogy egészen sajátságos legyen, Bajoros Mágnás Miska legyen?

Bajor Imre: - Hát az lesz, ha akarja valaki, ha nem, mert nem lehet ebből kilépni. Csodálkozva olvastam éveken keresztül azokat a cikkeket, melyben bizonyos embereknek a modorosságait vetük a szemükre, hát ez egy közröhely, mert hát akkor a Feleki Kamil nem lett volna Feleki Kamil ha nem azt mondja, hogy "Édes drága csillagom" hát akkor ő más. Hát az a védjegye valakinek a neve, hogy megcsinálta magát. A Darvas Iván ne legyen Darvas Iván? Hát azért imádjuk, és azért csodáljuk, amit ő tud. Persze, hogy Bajoros lesz, naná, mert arról nem is beszélve, hogy azért tőlem egy jópár olyan viccet, geget, utalást talán el is vár a publikum, ha már egy iylen szerepet játszom, ami természetesen olyan lesz, és ezen belül akkor persze lesz Mágnás Miska, mert van ilyen, mert ilyen Mágnás Miska is van biztos. Nyilvánvaló, hogy ugye tőlem senki nem azt várja, hogy bejön a Fredaster és fölmászik a falra, hát ez egy butaság, nyilván tőlem poénokat várnak, és helyes megoldásokat, ami hát nagyjából meg is van, és készen van. Ez egy másfajta történet ugye, mert a Marika az ukrán balett szólótáncosnőjét azt kitáncolja, de én meg úgy nézem.

Oszvald Marika színművésznő: - Ugye alapvetően ez egy kocsis és egy mosogatólánynak a szerelmi kapcsolata. Egyébként nagyon fedi a mai általános szerelmi kapcsolatokat. A lány udvarol a fiúnak, a fiú semmibe veszi a lányt, úgy beszél vele, mint egy kutyával, ennek ellenére valmi belső transzendentális kapcsolat van a kettő között, tehát írtó édes a történet. Szóval a durvaság, és az alpáriság mögött van valami olyan báj, olyan szeretnivaló dolog, hogy én nagyon-nagyon szeretem ezt a kettősséget.

Mv.: - Állítólag az édesapjának volt a Mágnás Miska darabbal...

O.M.: - Igen, egy kapcsolata volt, ugyanis amikor bemutatták ezt a filmet, az én apukám még gyerek volt tulajdonképpen, főiskolát végzett, akkor végezte a főiskolát, és volt egy jelenet a filmben, vagy van, amikor a vásárban egy ilyen kerthelyiségben énekelnek, és ott két pincér hordja ki a sört. Na az egyik pincér az apukám volt, és énekli az "Úgy szeretnék boldog lenni" és azzal a gyönyörű hangjával, úgyhogy ez meg van örökítve. Az, hogy én sikeres vagyok, és szeret a közönség, ez úgy érzem, hogy tőlem, feléjük egy ajándék azért, mert én nekik köszönhetem a létezésemet, és azt, hogy ilyennek sikerültem!

süti beállítások módosítása