Ma 85 éves Jurij Ljubimov

2002-09-30 10:58 Infó rádió

Infó hírek



Műsorvezető: Sükösd Levente

Mv.: - Ma 85 éves Jurij Ljubimov, az orosz színházi élet meghatározó rendezője. Ljubimov Csillag István gazdasági miniszter moszkvai látogatásakor életművéért magas kormánykitüntetést kapott, a Közép Keresztet Csillaggal. Péli Nagy Kata a kitüntetés átadása után készített interjút az orosz művésszel.

R.: - Jurij Petrovics Ljubimov 1917. szeptember 30-án született és ma a 85. születésnapján mutatják be a moszkvai Taganka Színházban. Ott, ahol munkásságának zömét élvezhette az orosz színházi szakma és a közönség a Faustot. Természetesen az ő rendezésében. A premier különlegessége, hogy az eredeti szöveget Paszternák fordította le oroszra és az előadást sikerült valamivel több, mint másfél órába sűríteni. Ljubimov még kitüntetésének napján nyilatkozott rádiónknak Moszkvában arról, hogy miért éppen a Faustot választotta születésnapi ajándékul. Ljubimovot - mint mondta - mindig vonzotta a Faust. Különösen azért, mert Paszternák készítette az orosz fordítást és a szövegkönyvet. Olyan színésznagyságok, mint Viszockij például a Hamlettet Paszternák fordításában játszotta. Minden nemzetnek megvan a maga költő, író óriása. Az angoloknak Shakespeare, az oroszoknak Puskin, a görögöknek Arisztophanész, a németeknek pedig Goethe. Ljubimov - mint mondta - ez utóbbit akarta ezúttal az orosz közönség számára átültetni.

R.: - Tervezi-e azt, hogy nálunk Magyarországon rendez a közeljövőben?

Jurij Petrovics Ljubimov: - Tudja sokat beszélgetek színész barátaimmal, például öreg barátommal, Garas Dezsővel, Törőcsik Marival. Sok ismerősöm van, én már jónéhányszor dolgoztam Önöknél, legutóbb nem is olyan régen. Ha konkrét ajánlatot kapnék, azonnal nekilátnék valaminek. Ezúttal is még egyszer köszönetet szeretnék mondani a mai napért. Azért a figyelemért, ami felém fordul. A magyar köztársasági elnök és az Önök kormányának figyelméért a magas kitüntetésért.

R.: - A kérdésre, hogy szívesen rendezne-e például az új magyar Nemzeti Színházban és ha igen, akkor mit? - Ljubimov azt válaszolta, hogy előre semmiről sem szeretne beszélni. Minden a társulattól függ. Attól, hogy milyen színészekkel és milyen színházban kellene rendezni. Ezek a kérdések pedig egyelőre még nincsenek eldöntve.

süti beállítások módosítása