Stúdiónk ma esti vendége Görgey Gábor

2002-09-23 19:15 Infó rádió

Aréna



M.v.: - Stúdiónk ma esti vendége Görgey Gábor, a Nemzeti Kultúrális Örökség minisztere. Még egy kicsit térjünk vissza a Nemzeti Színház ügyében. NEm gondolja, hogy méltatlan egy kicsit, ami a két művésznővel folyik most jelen pillanatban? Azért kérdezem, mert ugye arról van szó, itt röviden összefoglalva, hogy volt egy darab, amire őket felkérték, a rendező visszalépett. NAmost ugye amikor a színészek megegyeznek, a művészek arról, hogy egy évadot hol kezdenek, akkor ők nyilván igent mondanak valamire és bizonyos dolgokra nemet mondanak, mert összeegyeztetni a munkát azt meglehetősen nehéz. NAmost ugye emiatt van szerződésbontás, tudom, hogy volt egy ajánlat a színház részéről, amit például Törcsik Mari nem fogadott el. Az egészből csak azt akarom kérdezni, hogy hát végül is a nemzet színészéről, jelentős művészekről van szó. nem méltatlan ez a Nemzeti Színházhoz, hogy ilyen jogi hercehurcává fajul egy ilyen típusú akár szakmainak is nevezhető vita?

Görgey Gábor, a Nemzeti Kultúrális Örökség minisztere: - Ez nem jogi hercehurca, ez szerintem nagyon egyszerű kérdés ugye. Hogy ha a Nemzeti Színház vezetése, jelenlegi vezetése vagy mondjuk a minisztérium lenne a felelős azért a helyzetért, ami kialakult, akkor nincs vita, akkor fizetni kell azért, ami létrejött. Miután nem ez történt, hanem a rendező lemondta azt a produkciót, amire ezek a szerződések szóltak, ez valóban egy új helyzetet teremt, dehát akkor erről nem a Nemzeti Színház jelenlegi vezetése tehet.

M.v.: - De a művészek sem.

Görgey Gábor, a Nemzeti Kultúrális Örökség minisztere: - Hát a művészek sem, dehát nem jön létre a produkció. Hát magyarán szólva nem nagyon szoktak és hát nem kis pénzről van szó, nem nagyon szoktak el nem végzett munkáért fizetni. A többi színművésznek, tehát mindenkinek tett Bosnyák Miklós egy ajánlatot, én a részleteket, hangsúlyozom, nem ismerem, tehát én se összegeket, tényleg nem tudok és nem csak kamuzok, nem tudok, mert nem akarok beavatkozni, mert nem az én dolgom, dehát ha a többi művész elfogadta azt a szerintem úgy tudom, hogy méltányos ajánlatot.

M.v.: - De dolgozni is fognak más produkciókban, ők miért nem?

Görgey Gábor, a Nemzeti Kultúrális Örökség minisztere: - Hát mert nyilván, hogy nincs, most hadd térjek vissza a kezdeti kérdésre, hogy ha Huszti Péter, akit én kineveztem a Nemzeti Színház főigazgatójának, ha Huszti Pétert nem üldözi el a sajtó és a szakma.

M.v.: Hát nem a sajtó, elnézést hát önök voltak, akik azt mondták, hogy pályáztatás lesz. A kampány során azért erről volt szó.

Görgey Gábor, a Nemzeti Kultúrális Örökség minisztere: - nem, Huszti Péter azért mondott le és azért vonult vissza ettől a poszttól, mert olyan sajtó és szakmai támadásoknak volt kitéve, hogy ő ezt nem akarta vállalni és én a magam részéről megértve ezt azt mondtam, jó akkor korrigálok, szóval ez a pontos történet, de mindegy a lényeg az, hogy ha most volna egy igazgató, aki felelős a Nemzeti Színház egészéért, a művészeti munkájáért, akkor már volna új műsorterv, ki volnának tűzve az új bemutatók, az új darabok, az új időpontok és akkor nyilvánvalóan ez a két művész is kapott volna már feladatot és ez az egész vita nem volna.

M.v.: - Jó, de már műsorterv van, a bemutatók ki vannak jelölve, október 18., december 13.

Görgey Gábor, a Nemzeti Kultúrális Örökség minisztere: - Ez a régi műsorterv.

M.v.: - Mindenesetre gondolom, azért folytonosság működik a színházon belül, de nem a művészi folytonosság. Én éppen ezt akartam megakadályozni, én pontosan azt a helyzetet szerettem volna elkerülni ezzel az antidemokratikus lépésemmel, hogy az a művészi üresjárat ne legyen, ami most létrejött. TEhát én nagyon szomorúan nézem ezt a jelenlegi helyzetet, de azt kell mondjam, hogy nem tehetek róla, én szerettem volna ezt elkerülni, sajnos így történt.

M.v.: - Jó, tehát politikusként számíthatott arra, hogy a kampányban elhangzott az, hogy pályázat lesz és ezek után az első lépések egyike volt ez a bizonyos kinevezés, ami utána persze korrigálva lett, hát a politikusi pálya ilyen, mondhatnák most erre nagyon sokan, akik hallgatnak minket.

Görgey Gábor, a Nemzeti Kultúrális Örökség minisztere: - Az én kampányomban nem hangzott el, mert én nem kampányoltam.

M.v.: - Azt én tudom, de közös kormányzás van és az MSZP részéről volt ilyen.

Görgey Gábor, a Nemzeti Kultúrális Örökség minisztere: - Ez nem lehetőség. Egy a részvénytársaság, a Nemzeti Színház az egyetlen olyan színház Magyarországon, amely részvénytársaság és ebből a részvénytársasági formából következett az a lehetőség, hogy én mint kultuszminiszter, újdonsült kultuszminiszter, egyszemélyi tulajdonosa vagyok ennek a részvénytársaságnak. Ez engem is meglepett ez a helyzet és mint ilyen, jogom van kinevezni...

M.v.: - Nem a jogosságát vitattam, tehát nem a jogszerűségéről beszélgettünk most.

Görgey Gábor, a Nemzeti Kultúrális Örökség minisztere: - A lényeg az, hogy amit én akartam, az nem azért csináltam, mert egy antidemokratikus alak vagyok miután az életművem az ellenkezőjét bizonyítja, tehát most egyszerre miért lettem volna ennél a pillanatnál antidemokratikus, amit én akartam az az, az az interegnum helyzet, az az üresjárat, amiben most a Nemzeti Színház van.

M.v.: - Még egy rövid kérdés ehhez, és aztán lezárjuk, hiszen van még más téma is. Milyen a viszonya Huszti Péterrel azóta, mert jót akart, de hát végül is rosszul sült el.

Görgey Gábor, a Nemzeti Kultúrális Örökség minisztere: - Huszti Péterrel abszolút jó a viszony, mert mindaz, ami történt, azt végül is közös megállapodás alapján tettük, tehát sem a felkérés, sem az ő akarata ellenére történt, a korrigálás az abszolút úgy történt, ahogy ezt megbeszéltük és ő kérte, hogy akkor legyen inkább ez a forma, éppen az előbb említett okokból, tehát nagyon nehezen viselte, én egy harcedzettebb ember vagyok, ő meg egy szenzációs művész, akit mindig szeretett a szakma, ő nincs olyan golyóálló anyagból, mint én, ez ilyen van és az utolsó lépés pedig, amikor azt a háromnegyed évet is lemondta, amire megkértem a második fázis után, azt is közös megállapodás alapján. MAgyarán szólva semmi baj, mi nagyon jó barátok vagyunk változatlanul, én szomorú vagyok, hogy nem ő ma a Nemzeti Színház főigazgatója.

M.v.: - VAn egy hallgatónk a vonalban.

- Azért szólítom művész úrnak, mert művész családból származom, hogy a művész előbbre való, mint a miniszter, remélem nem sértettem meg.

Görgey Gábor, a Nemzeti Kultúrális Örökség minisztere: - Nem, így vallom én is, már csak azért is, mert én magamat sokkal inkább tekintem írónak és alkotóművésznek, mint miniszternek.

- A kérésem illetve a kérdésem egy mai nyilatkozatához kapcsolódik, ami úgy szólt, ha jól értelmeztem, hogy az üzleti szféra, a gazdasági szféra képviselőit szeretné bevonni a kultúrába, a kultúra támogatásába.

Görgey Gábor, a Nemzeti Kultúrális Örökség minisztere: - igen, ez ma hangzott el, azt hiszem.

- Ez véletlen egybeesés igen, ma hangzott el, hogy itt műfordítóként és kiadói emberként magam is ezen munkálkodtam és azt szeretném megkérdezni öntől, meghívhatom-e egy amerikai regény bemutatójára, amit a Budapesti Érték Tőzsdén fogunk megtartani?

Görgey Gábor, a Nemzeti Kultúrális Örökség minisztere: - TErmészetesen igen, köszönöm szépen, hogy ha meghív, hogy valóban el tudok-e menni, azt itt nem tudom megmondani, mert nincs előttem a naptáram.

M.v.: - Még egy másik intézmény ezzel kapcsolatban, hadd kérdezzek én. Opera, ugye összesen 4 milliárd forintot ígért az előző kabinet, ebből ha jól tudom, kettő milliárdot már megkapott az intézmény, további pénzekkel hogy áll majd?

Görgey Gábor, a Nemzeti Kultúrális Örökség minisztere: - A másik milliárd is ott van és az utolsó is meg fog érkezni, tehát én eszembe nem jutott ezen változtatni, ez egy óriási különbség a régi szubvencióhoz képest, óriási különbség a többi színházhoz képest, dehát az Opera az egy kiemelt nemzeti intézmény és én inkább azt tartanám jónak és helyesnek, bár ez eléggé távolinak látszik egyenlőre, hogy ehhez a hatalmas emeléshez, amit az elődöm kiharcolt és én ezért tulajdonképpen csak kalapot tudok emelni előtte, ez az emelés maradjon. És ez egy olyan méltó működtetést biztosít, amilyet az Opera műfaja és a Magyar Állami Operaház megérdemel.

M.v.: - Ott is pályázat lesz. Egy személyes vezetés lesz vagy kettős, amely volt, de ugye egyenlőre Szinetár Miklós megbízottként vezeti ő is december 31-ig.

Görgey Gábor, a Nemzeti Kultúrális Örökség minisztere: - Egyszemélyes vezetés lesz, a pályázatot kizárólag az intendáns személye, ezt szeretem mondani, mert ez egy szép szó és szép poszt és egy személyre szóló pályázat lesz és az intendáns a majdan a pályázatok alapján kiválasztott intendáns a miniszterrel való egyetértésben ugyan, de maga fogja kiválasztani a munkatársait. A főzeneigazgatót, az ügyvezető igazgatót, esetleg művészeti vezetőt, tehát mindazokat, akikkel együtt akar dolgozni. Szándékosan fogalmaztuk meg így, mert azt szeretnénk, hogy ha minél jobb csapat álljon össze, összecsiszolódott emberek és ez csak úgy lehetséges, ha az intendáns maga dönti el, hogy kikkel szeretne együtt dolgozni.

M.v.: - Jönnek a hírek, vendégünk Görgey Gábor, a Nemzeti Kultúrális Örökség minisztere.

süti beállítások módosítása