Telefonvonalban Dezsényi Péter

2002-09-27 10:10 Kossuth

Napközben



Mv.- Telefonvonalban Dezsényi Péter, aki most éppen az európai uniós fiatal tudósok versenye döntőjének díjátadási ünnepségén van Bécsben, és remélem, hogy hall bennünket. Halló!

R.- Így van, hallak benneteket. A bécsi Odeon Színházból beszélek. Ezen a héten ... a helyszíne a Fiatal Tudósok Európai Versenye döntőjének. Magán a versenyen mintegy 30 ezer fiatal tudós vett részt, 15-20 éves fiatalok, vagy mondhatni, még gyerekek. Magyarország tíz éve vesz részt ezen a versenyen, és eddig minden évben nagyon jó helyezésekkel tértek haza a mieink. Idén három döntősünk van: Mészáros Lívia, Csíky Gábor Miklós és Gutha Balázs. Hogy milyen eredményt értek el, az 1 órakor derül ki, akkor lesz az eredményhirdetés, de addig is...

Mv.- Szakadozik a vonal, gondolom, hogy adásban is.

R.- ... mindenképpen bejelentenek, ez pedig az, hogy jövőre a versenyt Magyarország rendezi. És ez lesz az első alkalom, hoyg egy EU-n kívüli ország a rendező. A helyszín a Millenáris parkban lesz. A fiatalok ezen a versenyen nemcsak saját tudásukról számoltak be, de lehetőségük nyílt Nobel-díjas tudósokkal is találkozni, és az egyik különdíj, amit többek között Mészáros Lívia is megnyert, az az, hogy részt vehetnek tízen ezek közül a fiatalok közül ősszel a Nobel-díj átadási ünnepségeken Stockholmban. Ez nemcsak egyfelől utazást és egy kis turistáskodást jelent Svédországba, hanem ott találkoznak az újdonsült Nobel-díjasokkal, és előadást is tartanak nekik a saját kutatási témájukból.

Mv.- Remélem, hogy készítesz interjúkat, és valamikor majd itt, a Napközbenben meghallgathatjuk.

R.- Természetesen. Jövő héten a keddi műsorban mind a három magyar versenyzővel beszélgetni fogunk, és vendégünk lesz, ha minden igaz, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke, Pakucs János is.

Mv.- Köszönjük szépen, Péter.

süti beállítások módosítása