Ugye szeptember 21-e a Magyar Dráma Napja és a József Attila Színházban immáron nyolcadszor hírdetik meg a Tollpárbaj versenyt

2002-09-20 14:45 Infó rádió

Info - délután



- 18 évvel ezelőtt a Magyar Írók Szövetsége vetette fel, hogy szeptember 21-én a Magyar Dráma Napján a színházszerető közönség és az olvasók megkülönböztetett figyelemmel forduljanak a magyar nyelvű drámairodalom felé. Az utóbbi évek rendezvény-sorozatának érdekes színvoltja a József Attila Színházban dúlő "Tollpárbaj" Szokolay Brigittát a József Attila Színház dramaturgját Borkesz Andrea kérdezte.

R.: - Ugye szeptember 21-e a Magyar Dráma Napja és a József Attila Színházban immáron nyolcadszor hírdetik meg a Tollpárbaj versenyt. Az idén kik lesznek azok, akik összemérik tudásukat?

Szokolay Brigitta: - Az idén három fiatal, pontosabban négy fiatal íróról lenne szó. Azért említettem, hogy négy, mert az egyikőjük egy írópáros Györei Zsolt és Latovszky Csaba, aki Pitymalló Kesely Társulás címen több drámát is publikáltak már, ők lennének az egyik résztvevők, illetve Töpler Zoltán és Hazai Attila.

R.: - Ezeknek az íróknak, akik itt megjelennek, milyen képességekre van szükségük, tényleg csak írni kell tudniuk?

Sz.B.: - Én azt gondolom, hogy valóban kell tudniuk írni is, illetve hát gyorsan írni és megtalálni azt a fontos momentumot, vagy azt a hívó szót, amire után azt a 20-25 oldalt fel tudják fűzni abból az újságcikkből, amit ott, akkor ők megkapnai a kisorsolás után. Ezt Töpler Zoltán a sajtótájékoztatón úgy fogalmazta meg, hogy ez rohanás fejjel a falnak.

R.: - Hogyan néz majd ki ez a nap, ez a szeptember 21-e, pontosan hogyan zajlik a drámaíró verseny?

Sz.B.: - Reggel háromnegyed nyolckor találkozunk a színház előcsarnokában, ahol Mélykúti Ilona az aznapi Népszava cikkei közül kisorsol egyet, ez nyolc órakor történik meg, ezt ismertetik az írókkal, akik aztán a színház három különböző irodájába elvonulnak és ott egy óráig van alkalmuk arra, hogy megírják ebből a maguk 20-25 oldalnyi egyfelvonásosát. Az a kérdés őfeléjük, hogy négy-hat színészt nőket, férfiakat vegyesen foglalkoztassanak ebben a műben. Utána egy és kettő óra között mi igazgató úrral elolvassu az elkészült műveket és az írókat is bevonva szerepet osztunk. Fél háromkor van a nézőtéri büfében a darabok rendezőhöz való sorsolása, három rendező fogja ezeket rendezni Radó Denisz, Terenki Pál és Háda János mindannyian a színház kiváló színész-rendezői és itt történik meg a szereposztás is. Utána folynak a próbák háromtól nagyjából fél hétig, este hétkor kezdődik az első előadás, nyolckor, illetve kilenckor kövekeznek a továbbiak és utána van nagyjából fél tizenegy körül az eredményhírdetés.

süti beállítások módosítása