a színházi világbemutatónak számító elõadás címe, Éjfél után

2002-10-07 08:00 Duna TV

Indul a nap



- Összkép:

Mv.: - Kanizsán első alkalommal láthatja a közönség a magyar kanizsai születésű, jelenleg Franciaországban élő Nagy József, és az általa vezetett Orleani Táncszínház egész esét betöltő színdarabját, a színházi világbemutatónak számító előadás címe, Éjfél után.

R.: - Nagy Józsefre méltán lehetnek büszkék a kanizsaiak, hiszen a világhírű színházalapító, rendező, koreográfus és táncos díja sokaságával öregbíti szülőföldje hírnevét. 2001-ben elnyerte az Európai Színházak Szövetségének Európa Nagydíját. Ugyanebben az évben a filozófusok című előadásért, és a Dominic Mercivel készített duójáért a francia kritikusok jutalmazták, majd a francia köztársaság tüntette ki a Becsületrend Lovagja érdemrenddel. A művész saját bevallása szerint szükebb környezetéből, Kanizsából meríti témáinak nagy részét, figuráit, darabjainak vízióját a mozgások jellegét. Legtöbbször élő magyar zenei anyanyelvre támaszkodó kortárs zenészekkel is együtt dolgozik, és előadásaiban a zene szerves egészként működik a színpadon.

Nagy József rendező: - Az elmúlt 16 év folyamán mindig kint nyugaton, Franciaországban dolgoztam, és először történik meg, hogy itthon csinálok elejétől a végéig egy darabot, az emberi sorsról szól elsősorban a darab, amin Kanizsát, Bácskát, vagy ezt a tágabb Közép-Európát érteni, de viszont ez a két pont, amit meghúztam, abszolút két végpont valamiért az orosz sztyeppéken át egészen keletig, az oroszok, és a másik oldalon Afrikából eredve a néger zenészek, amerikai néger zenészek kegyetlen sorsa, amit minden néger zenész végigjárt.

R.: - Nagy József idén ünnepli munkásságának 15 éves évfordulóját. A másfél évtized alatt olyan színháztörténeti alkotások születtek, mint a Hét rinocéroszbőr, Komédia .., A kormányzó halála, Voitzek, Orfeus létrái, Habakuk kommentárok, Virrasztók, és még sorolhatnánk.

süti beállítások módosítása