Az Artus Stúdióban a Fonó Budai Zeneház mögötti gyárépületben ma és holnap adja elõ a Szárnyak Színháza Verkli címû mozgásdrámáját

2002-10-04 10:58 Infó rádió

Infó hírek



Mv.: - Az Artus Stúdióban a Fonó Budai Zeneház mögötti gyárépületben ma és holnap adja elő a Szárnyak Színháza Verkli című mozgásdrámáját. Deák Varga Ritával, az előadás rendezőjével Tamás Amarílisz beszélgetett.

R.: - Mit rejt ez a Verkli? Mert ugye ennek ma már több jelentését is használjuk.

Deák Varga Rita rendező: - Valóban mind a két értelmét szeretném használni ennek a szónak. Az egyik a verkli, mint az élet verklije. Tehát az ismétlődő történések és az a szakadatlan, zaklatott forma, amit a verkli magában rejt és a zenének a visszatérő jellege ugyanígy fontos számomra. Egy olyan játék, ahol az ünnep lehetőségeit próbáljuk megmutatni. Ez az ünnep a világ bármilyen pontján történhet. Városban, falun és az ott történő események olyanok, amiket bárki, bármikor megélhet. Ez egy sűrített idő, ahol az emberi magatartási formák tisztán jelenhetnek meg.

R.: - Ennek a verklinek a nyelvezete milyen?

Deák Varga Rita rendező: - Ez egy lírai groteszk játék és egy testnyelvet próbáltam meg a színészek számára kialakítani és ebben nagyon fontos, hogy ezek színészek és nem táncosok. Etnozenei válogatásra dolgozik a társulat ötven percben.

R.: - A játszó személyeket mi alapján választottad?

Deák Varga Rita rendező: - Egy részüket tanítottam a Szárnyak Színházában és vannak olyan színészek, akik később érkeztek a társulathoz. Ez az első önálló rendezésem. Nagyon fontos volt számomra, hogy végig egy tanulási folyamatban vehessünk részt mindannyian.

R.: - Az Artus Stúdió az rendszeres fellépőhely vagy pedig végül is a szükség hozta így, a Banán Klub hosszú felújítási munkálatai miatt, hogy most itt, a Sztregova utcában léptek fel?

Deák Varga Rita rendező: - Boda Gáborral, az Alternatív Színházi Fesztiválnak volt az egyik zsűritagja, a táncos szekciónak a zsűrielnöke, ahol egy alkotói díjat kaptam erre a darabra az idei fesztiválon és ő hívta meg a darabot az Artus Stúdióba.

süti beállítások módosítása