Móra Ferenc Múzeumban október 27-ig láthatják Mihály Árpád bemutatkozó tárlatát

2002-10-07 08:00 Duna TV

Indul a nap



Mv.: - Színház után most képzőműveszet, a helyszín pedig Szeged, a Móra Ferenc Múzeumban október 27-ig láthatják Mihály Árpád bemutatkozó tárlatát.

Mv.: - A tájművészet jeles alkotójaként ismert művészt most grafikus, és szobrász oldaláról ismerheti meg a nagyérdemű.

R.: - A szegedi nemzetből települt Csanádapácán született szobrász meghatározó élménye volt szülőföldje, a Maros folyó termékeny vidéke, az itt élő emberek hite. Nem véletlen, hogy köztéri szobrai csakúgy, mint grafikái erősen kötődnek a magyar őstörténethez, hitvilághoz.

Mihály Árpád szobrászművész: - Az elmúlt éveimből egy pár szobrot szeretnék itt bemutatni. Olyan törekvéseket, amik részben köztérre kívánkoznak, és úgy érzem, hogy hiányt pótolnak. Egyrészt a csodaszarvas legendával kapcsolatos munkásságom, és tanulmányaim, a másik pedig egy ilyen építettebb, architekturálisabb jellegű munkásságom, ami itt a függetlenségi emlékművel kapcsolódik, a függetlenségi emlékmű ami egy ilyen inkább egy paraszt emlékmű.

R.: - A művészre nem csupán a természet, de azon belül az állatvilág is hetással van. A ló, a galamb és a kutya vissza-visszatérő szereplői alkotásainak.

M.Á.: - Ez számomra mind a szabadság szimbólumai, és nagyon távoli egyrészt a lóval, ami messzire tud vinni, a galamb meg magasba repül, úgyhogy a kutya ebben az esetben egy van olyan is, hogy bikák, ezek mind olyanok, mind a természetnek, a természetből eredő olyan lények, amik erőt, a dinamizmust formálják általában szolgálnak jó, vagy gonosz cselekedetet is.

süti beállítások módosítása