Holnap, azaz október 17-én Horváth Márton üvegtervezõ mûvésznek két kiállítása is nyílik

2002-10-16 10:25 Infó rádió

Infó hírek



Mv.: - Holnap, azaz október 17-én Horváth Márton üvegtervező művésznek két kiállítása is nyílik. Az egyik Lázul ások címmel 15 óra 30 perckor az Iparművészeti Múzeumban. Ezt az életmű-kiállítást, amely körülbelül száz darab tárgyat vonultat fel, november 17-ig nézhetik meg. A másik pedig hat órakor Tök jó címmel a Nádor utcában lévő Üvegpiramis Galériában kezdődik. Horváth Mártont Borkesz Andrea kérdezte.

R.: - Annak idején, amikor harminc évvel ezelőtt az üveget választotta, vagy az üveg inspirálta, akkor mi volt az, ami az üvegben, magában mint anyagban megfogta, magával ragadta? Miért az üveg?

Horváth Márton üvegtervező művész: - Elsősorban ez tulajdonképpen ez a századforduló csúcsa, technológiai csúcsa, ez az írizált üveg, ami lényegében egy magyarnak a találmánya, a Pantocsek Leónak, csak más által híresült el. Tiffany és Lötz által híresült el, mint annyi sok minden, de valójában ez egy magyar lelemény és lényegében ezt akartam folytatni. Ami később hát szerencsére sikerült is és hát folytatható is, mert csomó olyan dolgot csináltam már, amit akkor ők nem tudtak. Színeket tudtam olyat előállítani.

R.: - Miket ábrázolnak ezek az üvegfigurák?

Horváth Márton üvegtervező művész: - Hát ezek lényegében vázák és a felületükön lévő különböző illetmények, aminek jelentése van. Jelentést hordoznak. Például egy kobak, aminek indával és tökmaggal díszítettem. De ezt nem úgy, hogy ráfestettem, hanem hát ilyen üvegrögöcskékkel és szálakkal jutottam el odáig, hogy tökmagra és tökindára utaljanak.

R.: - Feltételezem, hogy a harminc év alatt nem csak vázákat készített üvegből, hanem másfajta dolgokat is.

Horváth Márton üvegtervező művész: - Igen, hát világításokat, virágot, sokmindenfélét. A Veszprémi Színház világítását én terveztem például.

R.: - Ékszereket?

Horváth Márton üvegtervező művész: - Ékszereket csináltam, igen. Hát azzal kezdődött. Közvetlen diploma után egy nemzetközi ékszerkiállításon aranyérmet nyertem. Száztíz ország nyolcezer résztvevője közül.

R.: - Mi a nehezebb vagy könnyebb? Nagyobb méretű üvegdolgot készíteni vagy pici, miniatűr dolgokkal bíbelődni?

Horváth Márton üvegtervező művész: - Hát a kicsivel is sok a gond, baj. A naggyal pedig hát megfelelő lassúság kell, mert itt a centrifugális erő már jelentőssé válik ugye, amint a központtól minél távolabb esik, annál inkább, tehát a forgatásoknál nagyon kell vigyázni. Az üveg egy képlékeny anyag. Ez egy ilyen ballanszírozás, egy játék. Nagy érzék kell hozzá, ezért is hosszú folyamat, amíg az ember belegyakorlódik az üvegcsinálásba, az üvegfúvásba.

süti beállítások módosítása