Holnap, október 17-én a Nemzeti Táncszínházban 10 óra 30 perckor és 15 órakor nézhetik meg a Közép-Európa Táncszínház legújabb bemutatóját, Fityfiritty címmel

2002-10-16 10:58 Infó rádió

Infó hírek



Mv.: - Holnap, október 17-én a Nemzeti Táncszínházban 10 óra 30 perckor és 15 órakor nézhetik meg a Közép-Európa Táncszínház legújabb bemutatóját, Fityfiritty címmel. Horváth Csaba rendező koreográfussal Borkesz Andrea beszélt.

R.: - Hová vezeti Horváth Csaba koreográfiája vagy táncjátéka, a Fityfiritty a gyerekeket?

Horváth Csaba rendező koreográfus: - Hát ez az előadás a gyerekeket bevezeti a táncszínházba, tehát ezt akár úgy is mondhatjuk, hogy beavatja a táncszínházba. Ez az előadás úgy gyerekelőadás, hogy felnőtteknek is szól. Tehát nem egy gyerekmesét dolgoz fel, hanem a célja az az, hogy a mozdulatról, illetve a táncon keresztül beavassa a gyerekeket a kortárs táncszínházba, illetve abba a színházba, amit a Közép-Európa Táncszínház csinál évek óta, előadásról-előadásra. Tehát ez tulajdonképpen szerves része ez az előadás, ami olyan értelemben más talán, mint a többi, hogy a gyerekeknek is szól, nem csak a felnőtteknek.

R.: - Ez ugye az első ilyen koreográfiája Horváth Csabának, ami a gyerekekhez is szól, nem csak a felnőttekhez?

Horváth Csaba rendező koreográfus: - Így van.

R.: - Miért tartotta fontosnak, hogy a gyerekeket bevonja a táncművészetbe vagy a táncszínházi atmoszférába?

Horváth Csaba rendező koreográfus: - Talán egyszerűbb oka az az, hogy az elmúlt évek során úgy éreztem, hogy a közönségnek egy bizonyos része értetlenül fogadja azokat az előadásokat, amiket én csinálok és azt gondoltam, hogy talán ez éppen itt kell, hogy elkezdődjön.

R.: - Mennyire volt nehéz visszanyúlni a Horváth Csaba gyermeki világába, hogy a gyerekeknek tudjon koreografálni, vagy honnan merítkezett?

Horváth Csaba rendező koreográfus: - Ugyanúgy belülről merítkeztem, ahogy az összes többi előadásnál is, így aztán nyilván, hogy az én magam gyermeki világa is nyilván benne van, de ez egyébként benne van az összes előadásomban, felnőtt előadásokban is. Dehát nekem van egy 9,5 éves kislányom, akin keresztül azért elég rendesen benne vagyok a gyermekeknek a világában.

R.: - A zene ugye egy népzenei válogatás? Ez mennyiben határozta meg magát a koreográfiát?

Horváth Csaba rendező koreográfus: - Erőteljesen meghatározta, mint ahogy mindig meghatározza. Több fajta népzene, illetve népzenei ihletésű zenéket használunk ebben az előadásban. Különböző népek zenéit, japán zenét, indiai zenét, európai zenét. Ez egy családi előadás, ez egy beavató előadás, ahol valahogy vissza szeretnék nyúlni az eddigi előadások után és mintha talán valamit elkezdeni előlről

süti beállítások módosítása