A világ feleségei

2003. április 9. és 11-12. 20h, 10. 22h

A Trafó - Kortárs Mûvészetek Háza és a British Council bemutatja:
Carol Ann Duffy - Zsótér Sándor: A világ feleségei

A Trafó és a British Council folytatja immár hagyományosnak is nevezhetõ sorozatát, melyben a kortárs angol irodalomé a fõszerep. Idén Carol Ann Duffy, a "majdnem koszorús lány" verseit állítja színpadra Zsótér Sándor.

Elõadják: Béres Ilona, Börcsök Enikõ, Venczel Vera,
Vörös Eszter, Wéber Kata

A Trafó - Kortárs Művészetek Háza és a British Council bemutatja:
Carol Ann Duffy - Zsótér Sándor: A világ feleségei

A Trafó és a British Council folytatja immár hagyományosnak is nevezhető sorozatát, melyben a kortárs angol irodalomé a főszerep. Idén Carol Ann Duffy, a "majdnem koszorús lány" verseit állítja színpadra Zsótér Sándor. Előadják: Béres Ilona, Börcsök Enikő, Venczel Vera, Vörös Eszter, Wéber Kata


Amikor 1998 októberében Ted Hughes halálával megürült a Poet Laureate, a „Koszorús Költő”, azaz tulajdonképpen az udvari költő státusza, rögtön megindult a találgatás az utód személyét illetően. Seamus Heaney, a Nobel-díjas északír költő elutasította a megtiszteltetést, s hamarosan kiesett a másik Nobel-díjas, a karibi származású Derek Walcott is. Fiatalos, színes, népszerű, valamelyest "alternatív" figurát kerestek, a harmadik évezred első koszorúsát. Carol Ann Duffy, a Glasgow-ban élő, közismert, szókimondó, feminista költőnő minden feltételnek megfelelt, ráadásul nem is nagyon törte magát a címért, s így mindvégig befutónak tűnt. Hanem aztán a jelölésre jogosult Tony Blair mégis úgy döntött, túlságosan is színes egyéniség: egy másik nővel él együtt.

Ezt a címet formálisan a királynő adományozza. Ha belegondolunk, hogy Viktória, az előző királynő nem is akarta elhinni, hogy női homoszexualitás egyáltalán létezik, voltaképpen érthető a kormányfő döntése a sokkal színtelenebb, de minden tekintetben „biztonságosabb” életrajzíró, Andrew Motion mellett. Igen, róla elképzelhető, hogy jó színvonalon teljesíti majd a hivatalából adódó kötelezettségeket, például megírja az esedékes köszöntő verseket a királyi család évfordulóira.

Carol Ann Duffyt nehezebb elképzelni ebben a helyzetben. Gyanítható, hogy megalkuvást nem ismerő, szubverzív személyisége szétfeszítette volna a Koszorús Költő hivatalának kereteit. Talán ő lett volna az első e poszt történetében, akit leváltanak. És talán ő lett volna az utolsó, aki betölti ezt a hivatalt, mely a Birodalom egykori fényes korszakaiból itt maradt számos kövület egyike. Igen, nagyon is elképzelhető lett volna, ahogy lezárja a szobát, amelyet őelőtte szinte kizárólag egykori nagyságuk árnyékában meghúzódó, öregecske férfiak laktak. Áramtalanít, leadja a portán a kulcsot. Nem így lett, a szobát ma is használja valaki, nyilván méltón az elődökhöz. Pedig ő lett volna minden idők első női Koszorús Költője.
(Kappanyos András)



Előadja: Béres Ilona, Börcsök Enikő, Venczel Vera, Vörös Eszter, Wéber Kata


Rendező: Zsótér Sándor
Jelmeztervező: Benedek Mari
Díszlettervező: Ambrus Mari
Fordította: Kappanyos András

Támogatók: British Council, NKA, Erste Bank
Médiatámogató: Súgó, Élet és Irodalom

További információ: www.trafo.hu

süti beállítások módosítása