Ne álljon sorba, klikkeljen!

Megúszhatják a hosszú, akár többszöri sorban állást azok a színházlátogatók, akiket eddig kizárólag elszántságuk juttatott be a legnépszerûbb elõadásokra. A napokban ugyanis új szolgáltatással, a jegy.szinhaz.hu internetes jegyértékesítõ rendszerrel jelentkezett a Magyar Színházi Portál. A minap tartott sajtótájékoztatón az is kiderült: a publikum ezután a színházi elõadásokról készült videofelvételek alapján szintén eldöntheti, hová váltja meg on-line a tikettjét.


Valaczkay Gabriella írása a jegy.szinhaz.hu-ról és a film.szinhaz.hu-ról a Népszabadságban

Ne álljon sorba, klikkeljen!

NSZ • 2003. március 31. • Szerző: Valaczkay Gabriella


Megúszhatják a hosszú, akár többszöri sorban állást azok a színházlátogatók, akiket eddig kizárólag elszántságuk juttatott be a legnépszerűbb előadásokra. A napokban ugyanis új szolgáltatással, a jegy.szinhaz.hu internetes jegyértékesítő rendszerrel jelentkezett a Magyar Színházi Portál. A minap tartott sajtótájékoztatón az is kiderült: a publikum ezután a színházi előadásokról készült videofelvételek alapján szintén eldöntheti, hová váltja meg on-line a tikettjét.



A színházba járók rémálma a jegyárusítás első napján szétkapkodott belépő. Vannak olyan darabok is, amelyeknek a sokadik előadására is képtelenség bejutni. Nehezíti a helyzetet, ha az adott produkciót stúdiószínház tűzte műsorára, ahol alkalmanként száz, legfeljebb százötven nézőnek jut hely.

Ezen a helyzeten változtat most a Magyar Színházi Portál. Ahogy a www.szinhaz.hu ügyvezetője, Herner Dániel a sajtótájékoztatón elmondta: mostantól bárki a számítógépe mellől elintézheti a belépővásárlást. A három éve nyitott portál ugyanis 2003. március 27-én beindította színházi jegyértékesítő rendszerét, a jegy.szinhaz.hu-t. A honlap nem pusztán virtuális pénztárként működik, a vásárló egy klikkeléssel megkapja az aktuális nézőtéri képet is. Ezen külön szín jelzi a foglalt és a szabad helyeket. Újabb gombnyomással arról tájékozódhat a néző, hogy az általa lefoglalt székről milyennek látja majd a színpadot.

A színházi portál ügyvezetője hozzátette: az Interticket Kft.-vel együttműködve vállalkoztak a jegy.szinhaz.hu üzemeltetésére. Sorban állás nélkül lehet tehát bejutni minden olyan produkcióra, amelyre a belépők az Interticket hálózatában is megvásárolhatók. A szinhaz.hu azonban nem zárkózik el attól, hogy más színházak is csatlakozzanak a rendszerhez. Ehhez csak annyit kell tenniük a teátrumoknak, hogy megállapodnak a jegy.szinhaz.hu-val: jegykészletük egy részét on-line értékesítésre elkülönítik.

Szintén a nézőknek kedvez a szinhaz.hu másik újítása: a film.szinhaz.hu. Ezen a honlapon egyelőre csak néhány, pár hónap múlva azonban már negyvenkét, filmre vett színházi előadásból láthat öt-nyolcperces részleteket a publikum. A portál az Informatikai és Hírközlési Minisztériumtól kapott támogatást a projekt beindítására. A videofelvételeket nyolc hónap alatt kell elkészíteniük. Hogy mely előadásokból láthat a publikum előzetest az interneten, azt részben a teátrumok vállalkozó kedve, részben - ahogy Herner fogalmazott - a szinhaz.hu munkatársainak ízlése, nem utolsósorban pedig az e témában meghirdetett internetes szavazás eredménye fogja eldönteni.

Valaczkay Gabriella cikke a Népszabadságban






süti beállítások módosítása