Maladype: Bolondok iskolája

Latin, lovari és magyar nyelvû elõadását, a Bolondok iskoláját április 5. és 7. között, este tíz órától játssza a Maladype-Találkozások Színháza a Szkénében (1111 – Budapest, Mûegyetem rakpart 3.). A rendezõ Balázs Zoltán, a színészek: Soltész Erzsébet, Molnár Erika, Dévai Balázs, Balogh János, Nyári Oszkár, Kálid Artúr, Parti Nóra, Sárközi Krisztina, Fátyol Hermina, Fátyol Kamilla, Bakos Éva, Oláh Zoltán és Horváth Kristóf.

Michel de Ghelderode drámájáról
A hátborzongató, tömörségében is burjánzóan gazdag egyfelvonásos lényege nem a túl könnyű, túl tetszetős végkövetkeztetés, miszerint művészetünk lényege a kegyetlenség. Sokkal inkább a köznapi tettekben megnyilvánuló olcsó kegyetlenség, amely Ghelderode szerint nagyon is beilleszkedik az evilági élet szokott rendjébe.



Az 1942-ben íródott dráma egy önmagát felzabáló, zárt világ utolsó napját, utolsó pillanatát rögzíti. Ebben a közegben bolond tanoncok készülnek évek óta a “kinti” világ megmérettetéseire. Egyedül Folial lovag, az udvari bolondok tanítómestere (a mindenkori apa) jelképezi a tisztaság, a bölcsesség és az emberi nagyság szentháromságát. Természetesen semmi sem megkérdőjelezhetetlen! Így Folial lovag mindentudó mindenhatósága is lázadásra gerjeszti a türelmüket vesztett nebulókat.

A lázadás azonban elbukik, hiszen a feszültség tüzében az is elég, aki kirobbantja. A mindenkori lázadó gesztusrendszeréhez ugyanis szükségszerűen hozzátartozik, hogy önmagát is az áldozati máglyára vesse. (A dráma a középkor és a kora reneszánsz titokzatos, fanyar, kegyetlen világában játszódik).

A bizarr, szinte elkeseredett hangulatot sugárzó Ghelderode-műben a művészsors, a társadalmi lázadás ellentmondásai groteszké, fantasztikussá nagyítva jelennek meg. Ebben a közegben az alakok eltorzulnak, és arányaikat vesztik abban a küzdelemben, amelyet, mintha nem is egy kicsinyes világgal, hanem a rosszul berendezett kozmosszal folytatnának.

Tizenegy bolond túlfeszített játéka egy életveszélyes környezetben, aminek neve: iskola. A kolostori körülmények között élő, a hagyományokhoz ragaszkodó, ám mégis fényűző, pompás udvartartásokba vágyódó közösség a huszonegyedik században a romákat jelképezi. A Bolondok iskolája a “romák zárt iskolája”, ahonnan ugyanolyan nehéz kitörni, mint oda bekerülni.

Közreműködő alkotótársak:
Rendező: Balázs Zoltán, Díszlet- és jelmeztervező: Gombár Judit, Dramaturg: Góczán Judit, Koreográfus: Szőllősi András, Zeneszerző és zenei rendező: Sári László, Latin fordítás: Pálfai Imre, Cigány fordítás: Varga Lászlóné Szőcsi Piroska, Etikett: Hélinger Zsuzsa, Bűvész: Fekete Péter

Bolondok iskolája>>

süti beállítások módosítása