III. Táncfesztivál


III. TÁNCFESZTIVÁL
- a Tánc Világnapja tiszteletére


2003. április 21-30.
Nemzeti Táncszínház

Népszabadság cikke • 2003. április 17. • Szerző: Valaczkay Gabriella


Nostradamustól a Gördeszkákig
Április 21-én kezdődött a III. Táncfesztivál




A Nuevo Ballet Espanol a színpadon
Két külföldi együttest hívott meg április 21–30. között megrendezendő III. Táncfesztiváljára a Nemzeti Táncszínház (I., Színház utca 1–3.). A magyar fellépők – például a Győri Balett, a Magyar Nemzeti Balett, valamint Bozsik Yvette és Frenák Pál társulata – mellett a Nuevo Ballet Espanol társulatának Furia című előadása, valamint az olasz Astra Roma Ballet produkciója, a Nostradamus is szerepel a programban. A Magyar Táncművészek Szövetsége ugyancsak a fesztivál keretében adja át idei szakmai díjait.


– Alapítottunk magunknak egy díjat – kezdte a Nemzeti Táncszínház minap tartott sajtótájékoztatóját Kiss János. A teátrum művészeti tanácsának tagja ugyanis – a III. Táncfesztivál programjainak ismertetése mellett – beszélt a tánccal foglalkozó művészeknek járó szakmai elismerésekről is. Ezeket a Magyar Táncművészek Szövetsége április 29-én, a fesztivál gálaműsorán adja át.

Az április 21–30. között, este hét órakor kezdődő előadások előkészületeiről annyit mondott Kiss János: egyre nehezebb külföldi fellépőket szervezni a fesztiválokra. A külhoni társulatok meghívása általában nem fér bele a hazai intézmények költségvetésébe, ezért vendégjátékukra külön pályázatok útján kell pénzt szerezniük.

A Nemzeti Táncszínház az idén a spanyol tánc- és flamencoegyüttest, a Nuevo Ballet Espanolt, valamint az olasz Astra Roma Balletet látja vendégül a Várban. Az előbbi társulat – a flamenco hagyományos mozdulatait stilizáló, ugyanakkor az eredeti stílust is érvényesítő – előadásával, a Furiával mutatkozik be a fesztivál nyitónapján és másnap. A produkció fiatal koreográfusai: Angel Rojas és Carlos Rodríguez.

Az Astra Roma Balletet fiatal táncosokból alapította 1985-ben Diana Ferrara, a Római Operaház prímabalerinája. Repertoárjukban szerepel – többek között – a Diótörő, A hattyúk tava és a Bolero. A legnagyobb olasz színházak mellett felléptek például Kanadában, Svájcban, Tunéziában, Guatemalában, Spanyolországban, Panamában és Szíriában is. Budapesten a Nostradamus című produkciót láthatjuk tőlük április 28-án és 30-án. Medici Katalin udvari asztrológusát – tíz képben – a Valois- és a Habsburg-ház hatalmi harcainak kereszttüzében ismerhetik meg a nézők. Személyét és filozófiáját azért tűrték meg az uralkodók, mert okkultista tanainak, pogány rituáléinak keresztény elméleti alapokat adott. A Nostradamust Loris Petrillo koreografálta, zenéjét Marco Schiavoni szerezte.

A III. Táncfesztivál magyar fellépőinek műsorát a lehető legtöbb műfajból próbálták összeválogatni a szervezők. A klasszikus balettet képviseli például a Pécsi Balett két darabja: az április 23-án látható Red with Me (Bársonyvörös) és a Carmen. Előbbit Jorma Elo, utóbbit Egerházi Attila állította színpadra.

A klasszikustól a modernig a címe a Magyar Nemzeti Balett összeállításának, amelyet április 27-én láthat a közönség. A műsorban – többek között – a Csipkerózsikából, A hattyúk tavából, a Tűzmadárból, továbbá a Kitörés a bluesból című darabból adnak elő részleteket. A Győri Balett három rövidebb produkcióval: a Játék a szerelemről című Libor Vaculik-koreográfiával, a Párkákkal és Robert North rendezésével, az Entre dos Aguasszal szerepel április 25-én.

A modern tánc képviseletében két budapesti csapat, Bozsik Yvette és Frenák Pál társulata érkezik a fesztiválra. Bozsik együttese a Debussy-balettet feldolgozó produkciójával, az Egy faun délutánjával és a falusi esküvőről szóló, szürreális Lakodalommal várja a nézőket április 24-én. Frenák Pál kompániája Gördeszkákra pattan április 26-án, így dolgoz fel gyerekkori emlékképeket, elfojtásokat, vágyakat.

A Magyar Táncművészek Szövetsége ugyancsak a fesztivál keretében – az április 29-én rendezendő gálaműsoron – adja át idei szakmai díjait. Az est fellépői: a BM Duna Művészegyüttes, a Budapest Táncegyüttes, a Honvéd Együttes és a Magyar Állami Népi Együttes.




süti beállítások módosítása