Clevelandi levelek 8 - Hegyi Árpád Jutocsa

Szorakozas Clevelandban

"Az amerikaiak szenvedelyesen, kemenyen es jokedvuen dolgoznak. A munka, mint a jolet es a boldogsag zaloga, kulon mitosz : aldozat-hozatal a karrier szent oltaran. A karrier meroben pozitiv csengesu fogalom. A tarsadalmi es egyeni boldogulasnak, a szemelyiseg fejlodesenek es sikerenek mar-mar tudomanyos alapossagu megszervezeset jelenti."

Termeszetes tehat, hogy ebben a munka- es karrier lazban ugyanolyan mitosza van a kikapcsolodasnak es szabadidonek, mint a munkaval toltott idonek. Az amerikaiak ugyanolyan szenvedelyesen szorakoznak, ahogyan dolgoznak.

A megunhatatlan nemzeti szorakozas Amerikaban a penz es a szerencse mitologiajan alapulo "gambling" (szerencsejatek). Tulajdonkeppen minden amerikai "gambler". A kockazat es kockaztatas nemzeti szenvedely, az uzleti gondolkodas resze, mindennapos miszterium. Las Vegas zarandokhely, a szorakoztatas vilag-kozpontja. Poker, rulett es "Black Jack" (tulajdonkeppen "huszonegy") - egyremegy. Amerika jatszik es jatszik, szorakozik a penzzel, a szent penzel...

A masik nemzeti szorakozas, sot szenvedely (es persze uzlet) a sport. Amerika szurkol es meccsre jar (es fogad es nyer es veszit) .Hatalmas stadionok epulnek, a milliomos sport-sztarok elo legendak, nepszerubbek mint a politikusok vagy a szineszek. A legjelentosebb unnepnapon, a Thanksgiving Day-n (Halaadas napja) az amerikai csalad hagyomanyosan meccset nez. Futball meccset. (Amerikai futball-t persze, ami egeszen mas mint a mi europai focink.) Olyan ez, mintha mi karacsonykor meccsre mennenk. Igen, az amerikaiaknak a sport - azaz a verseny, a kuzdelem - szakralis jelentosegu . Nyerni kell..

A szerencsejatekon es a sporton kivul valasszuk kette a "vidamparki" (angolul : "amusement"-) tipusu, sokkolo boloderiakat a kifinomult, szofisztikus szorakozastol ("entertrainment").

Az elso kategoriara jo pelda az orias csuzli. Kivalo szorakozas. Az ember beleul egy kb. ket meter atmeroju gombbe (kavics) es kilovik egy kb. otven meter magas, acel csuzlibol. A gyorsulastol kiugrik a szem es felugrik az adrenalin. Egy masik, un. "elmeny parkban" ego ruhaban kivetheted magad egy langolo felhokarcolobol....(meglehetosen morbid jatek a New York-i ikertornyok elleni merenylet fenyeben....)

A szelidebb, inkabb szellemi es muveszeti szorakozas kulturaja is megtalalto Amerikaban, igy Cleveland-ben is . Ha van turelmed es keresel, megtalalod a szorakozasod. Hadd emeljek ki harom vonzo szorakozasi fajtat .



A Guttenberg-i elvezetek baratai egesz vasarnapokat toltenek el a specialis clevelandi konyvesboltokban. Ezek tobbszintes, komplex intezmenyek. Amolyan, a konyvtar, a media-laboratorium, folyoiratolvaso, etterem, antikvarium-es kiallitoterem, szalloda, kavehaz, mozi,-szinhaz-es koncertterem minden elonyet aldasosan egyesito szellemi tarsalgok ezek. Akar egyedul, akar tarsasaggal , vagy kettesben remekul szorakozhatsz.



Ha kifejezetten a zene erdekel, szamtalan valtozatban megtalalod Clevelandban . Osszeszamoltam : egyetlen este tobb mint szaz (!) kulonfele zenes helyre mehetsz. A klasszikus koncertek mellett (beleertve a vilaghiru Cleveland Orchestra koncertjeit) szamtalan music club kinal szorakozast . A fobb ketegoriak : ROCK&POP ; DJ&DANCE; HIP-HOP; BLUES&SOUL; JAZZ&SWING; ETHNIC&WORLD, FOLK&ACOUSTIC; OPEN MIC &CARAOKE - tudjak, ahol mindenki maga enekelhet play-back zenere - aztan COUNTRY-clubok, GAY&LESBIAN-clubok ( ezekben a homoszexualis vagy leszbikus tarsasag a sajat izlese szerinti zenei vilagot elvezi). Aztan COMEDY-k, azaz zenes kabarek - es meg szamtalan zenei izlest kepviselo remek klub varja este es ejszaka a szorakozni vagyot. Az en kedvenc helyem a "Barking Spider" ("Ugato pok") nevu apro jazz-kocsma az egyetemi campuson belul. Odon, fustos kis epulet (nyaron kerthelyiseggel) kis podiummal.az asztalok kozott . Itt minden aldott este ket-harom jazz-vagy soul-vagy-swing vagy egyeb stilusu banda lep fel az Egyesult Allamok legkulonfelebb reszerol. Igazi, hamisitatlan, hetkoznapi, elo amerikai zene, kedvbol muzsikalnak, gazsijuk annyi, amennyit a kozonseg osszedob a kalapba... Koncert utan a zeneszek ott maradnak, iszogatnak az egyetemistakbol es professzorokbol allo kozonseggel es, ha jo a hangulat, ejfel utan ujra jatszanak....

Jellegzetes szorakozasi katgoria Clevelandban : lemenni a "FLATS" - be. ("Lapaly"-nak lehetne forditani.) A belvaros aljan, a folyopart "lapalyan" a regi, suru, ipari negyed megannyi, atepitett gyarepuleteben szaz -es szaz apro es nagyobb kocsma, zenes-tancos etterem, mulatohely , ivo, koncertterem, tanc-club es szorakozohely varja specialis gasztronomiai es kavehazi elvezetekkel a szorakozni vagyokat. Az emberek jokedvuen barangolnak a szuk kis utcakon, mulatobol ki es be. Szol a zene, arusok es tancosok es mindenfele nepek , mindenki jokedvu, mindenki baratkozik, ismerkedik, nevet, mulat. Mulato-es ismerkedesi negyed. Specialis clevelandi talalmany, nem jellemzo Amerikara. Miskolcon is elkelne egy ilyen...

folyt.kov.




hegyijutocsa@hotmail.com
Cleveland

süti beállítások módosítása