A Tragédiát nem játsszák tovább

Mint Jordán Tamás, a Nemzeti Színház fõigazgatója a jövõ évad terveit ismertetõ – még március 25-én tartott – tájékoztatón bejelentette, a teátrum leveszi mûsoráról Az ember tragédiáját. A Madách-mû 50. elõadása 26 -án volt. Az elõadás rendezõje, Szikora János kora délutánra sajtótájékoztatót hívott össze, hogy nemtetszésének adjon hangot az ügyben.
Forrás: Observer (Népszabadság Online) Szerzõ: B. E.
Az Index cikke erre >>

Lapunk érdeklődésére Szikora János elmondta, hogy a főigazgató és közte többször is volt szó a Tragédia további sorsáról. Jordán Tamás januárban még nem zárta ki, hogy repertoáron maradjon. Néhány hete már azt közölte, hogy kicsi az előadás látogatottsága, magas a költsége. Az anyagi terhek csökkentésére a rendező kész lenne olcsóbb megoldásokat találni. Arra a mintegy két hete íródott levélre pedig, amelyben egy közönségszervező céget ajánlott, nem kapott választ a főigazgatótól. Így nincs tudomása arról, hogy a színház tett-e bármilyen lépést annak tisztázására, valóban nehezen adhatók-e el a jegyek, megkerestek-e középiskolákat, akár vidéken, s informálták-e az érintetteket a diákkedvezményről. Arra a kérdésre, hogy szolnoki színigazgatóként mit tenne, ha egy műsorról lekerülő előadás kapcsán a rendezője hasonló ellenlépéseket tenne, Szikora János azt válaszolta: ő valóban megvizsgálná, megfelelő-e a jegyek terjesztése.




Lapunk megkeresésére Jordán Tamás közölte, hogy Az ember tragédiája iránt nincs elegendő érdeklődés. Míg a Nemzeti Színház szervezésének nem jelent gondot a Vihar és a Bánk bán jegyeinek értékesítése, ezek az előadások telt házakkal mennek, még a lépcsőkön is ülnek, addig a Tragédiát rendszeresen szakmai és ingyenjegyesekkel „vattázzák”, ajánlják azoknak, akik elsősorban az épületet akarják megtekintetni, vidékről is hoztak iskolákat. A Szikora János által tanácsolt céggel a Revans című produkció esetében voltak kapcsolatban, de megváltak tőlük, mert munkájuk nem volt eredményes. Lehet mulasztásnak nevezni, hogy nem válaszolt a szóban forgó levélre. De korábbi telefonbeszélgetésükben Szikora olyan szemrehányó hangot ütött meg, hogy kénytelen volt leszögezni, a színigazgató szuverén joga a műsor kialakítása, nem tartozik érte számadással. Különösen nem kell magyarázkodnia egy olyan előadás miatt, amelyik megért ötven előadást. A létrehozói sem számítottak többre, hiszen a színháznyitó tévéközvetítés alkalmával éppen olyan mértékű honoráriumot kértek, amelyik az ötven és száz előadás közötti – a többmilliós nézettség miatt elmaradó – esték gázsiját ellentételezte. Ha Szikora meghívta volna a mai tájékoztatóra, akkor elmondaná: nem az a fő gond, hogy esténként mintegy másfél millióba kerül az előadás, s ennek csupán harmadát teszi ki a bevétel. Az már nagyobb súllyal esik a latba, hogy a Tragédia olyan nagyszabású produkció, hogy teljesen leköti a háttérállományt, tehát egy időben nem tarthatnak előadást a stúdióteremben. De Jordán Tamás leginkább azt nem szeretné, hogy a nézők hírét vigyék, félházakkal játszik a Nemzeti Színház.

Forrás: Observer (Népszabadság Online) Szerző: B. E.




süti beállítások módosítása