Krétakör hírlevél - 2003. nyár

A Krétakör Színház társulata július 26. és augusztus 2. között nyolcnapos rendezvénysorozattal várja az érdeklõdõket a Mûvészetek Völgyében, Monostorapátiban. A Krétakör Vándorcirkusz keretében a nézõk három elõadásunkat tekinthetik meg több alkalommal is: a Leonce és Lénát (szabadtéren), a Nézõmûvészeti Fõiskolát és – utoljára – a Hazámhazámot. A rendezvény utolsó napját egy külön erre az alkalomra készült, Rába Roland-rendezte gálamûsorral zárjuk, melynek címe: Álmodj álmokat!

A programsorozat koncertekkel (Eclectic Gipsy Band, Kispál és a Borz, East Side Jazz Company, Quartett Escuallo, Jew Wave, Amorf Ördögök), filmvetítéssel (Hukkle, Citromfej, Szép napok, Nexxt), a Krétakör történetét bemutató kiállítással is várja a Völgy látogatóit. Reggelente a társulattal és a Népszavával közös sajtószemlére invitálunk mindenkit, a gyerekek számára pedig délelőttönként cirkusziskolát indítunk a Magyar Cirkusz és Varieté Kht. művészeinek közreműködésével. Lesz uniós fórum a Népszava szervezésében, irodalmi beszélgetés, közönségtalálkozó, esélyt adunk az esélyegyenlőségnek a Magyar Narancs közreműködésével, fellép a Baltazár Színház és az Ionkimera, valamint saját színészzenekarunk is kap egy lehetőséget. A részletes program a www.kretakor.hu-n olvasható.

Szeretettel várunk mindenkit Monostorapátiban!



Ugyancsak a Művészetek Völgyével kapcsolatos hír, hogy a monostorapáti rendezvénysorozat keretében sorra kerülő, Schilling Árpád-vezette workshopra ötvenöten jelentkeztek. A műhelymunkában részt vevő húsz személy kiválogatása június végén megtörtént.



Társulatunk tagjai nyáron több új magyar film forgatásán vesznek részt. Mucsi Zoltán Fischer Gábor Monte Carlo című filmjében, Nagy Zsolt és Péterfy Bori Török Ferenc Szezon című új munkájában játszik. És a már-már elmaradhatatlan, új Jancsó-film is készül, Mucsi Zoltán és Scherer Péter főszereplésével, címe: Mohácsi vész.



A Krétakör munkájának egyik jellegzetessége a színházi próbát megelőző 2-3 hetes intenzív műhelymunka egy távoli helyen, ahol a társulat zavartalanul, szinte napi 24 órában csak a készülő előadásra koncentrálhat.

Most Csehov Sirályának előkészületei folynak, és az elemző próbák után a társulat (az előadásban szereplő tíz színész, a rendező, az asszisztens és a dramaturg) visszavonult a Csíkszereda közeli Piricskére, ahol két hétig a világtól elzárt erdei vadászházban folytattuk a munkát.

Az elemző próbák majd egy hónapja alatt rengeteget beszéltünk-vitatkoztunk a szereplők jelleméről, motívumairól, a szerző szándékáról és természetesen arról, hogy mi mit akarunk mondani ezzel az előadással; majd elkövetkezett az az érzékeny pillanat, amikor a színészek a darab alapján improvizált jelenetek során először bújtak az általuk megjelenített alak bőrébe, így keresve a legjellemzőbb, legkifejezőbb helyzeteket.

Mindenképpen arra törekszünk, hogy a néző számára is mai emberek mai történeteként elevenedjen meg a Sirály - tehát megpróbáltuk kiszűrni, valami mással helyettesíteni azokat az elemeket, amelyek nagyon erősen Csehov korához kötődnek. Ennek során fokozatosan egyre egyszerűbbek, egyre eszköztelenebbek lettek a jelenetek.

Természetesen a munka nagy része még előttünk van: a természet inspiráló és felszabadító közelségében született felismeréseket egy előadás zárt formájába kell öntenünk.

Csehov darabját, melynek premierjét október 23-ára tervezzük, Schilling Árpád rendezi. A bemutató tervezett helyszíne a Fészek Klub.



Piricskei táborunk végén, július 12-én, a csíkszeredai polgármesteri hivatal meghívására Leonce és Léna című előadásunkkal léptünk fel a csíkszeredai művelődési házban. Vendégjátékunkat a Csíkszeredai Nyár rendezvénysorozat keretében nagy érdeklődéssel fogadták.



Az Olasz Színházi Intézet (ETI) kezdeményezésére az ETI, a Teatro Stabile di Veneto és az olasz Kulturális Örökség Minisztériuma Színház Olimpikonjai-díjat hozott létre. A díj odaítélésére - az Oscar- vagy Tony-díj mintájára - kategóriák szerinti jelölés és kétfordulós szavazás alapján kerül sor.
A 2002/2003-as évad produkciói közül a 14 tagú zsűri június 9-i ülésén az "Olaszországban bemutatott legjobb külföldi előadás" kategóriájában a döntőbe jelölte a Krétakör Színház Schilling Árpád rendezte Leonce és Léna című előadását (mellyel a társulat tavaly nyáron Cividale del Friuliban a Mittelfest-en vendégszerepelt). Az eredményhirdetésre és a nagyszabású díjátadó ünnepségre szeptember 27-én kerül sor a Teatro Olimpico de Vicenza színpadán, az eseményt a RAI élőben közvetíti. A Leonce és Léna a különleges kitüntetésért Michael Thalheimer Emilia Galotti és Bob Wilson Woyzeck előadásával verseng.


süti beállítások módosítása