Egressy Zoltán: 4x100

Egy négy pártra szakadt nõi futóváltó tagjainak küzdelme egymásért és egymás ellen. A szintidõért, az országért, a múltért, a jövõért. A férfiért. Futam elõtt: melegítés, nyújtás, gyúrás, harc a szleng ellen. Futam után: Bittner. Közte: 4x100 méter. Cél: a kiküldetési szint.
Tét: megfutják?

ŐSBEMUTATÓ
2003. október 17. 19.00 és 18. 22.00
a Budapesti Őszi Fesztivál keretében
További előadások: október 22. és november 4., 14., 28. 19.00


A Portugállal berobbant Egressy Zoltán Sóska, sültkrumpli című darabja is hihetetlen népszerűségnek örvend a rendezők körében. Jelenleg hét különböző helyen játsszák a színdarabot. A Merlin Színház műsorán a 2000/2001-es évad óta van műsoron, állandó telt házzal játsszuk. Itt volt a darab angol nyelvű ősbemutatója is. Mind a magyar, mind az angol előadás óriási sikerrel szerepelt Londonban a tavalyi évadban.
A legújabb Egressy-darabot maga a szerző állítja színpadra a Merlinben. A tragikomédia egy gyúrószobában, valamint egy stadion melegítőpályáján játszódik napjainkban, Budapesten. A 4x100 méteres magyar női futóváltó az olimpiai kiküldetési szint elérésére készül. Az expozíció egyszersmind a váltó tagjai között feszülő hol áthidalható, hol áthidalhatatlan ellentétek felbukkanásával telik. Szakmai és magánéleti konfliktusok nehezítik az összefogás esélyeit. A versenyen ugyanis életük legjobbját kell teljesíteniük ahhoz, hogy az áhított cél, az olimpiai részvétel megvalósulhasson. A helyzetet nehezíti, hogy akad váltótag, akinek nem annyira fontos a "csatlakozás". A négy sprinternő (Perec, Grafika, Hóvirág és Kiseszter) mellett két további szereplő tűnik fel a darabban: a varázsos Dali gyúró, és Dzsudi néni, az edzőnő, akik között valaha csak Dzsudi néni miatt nem volt több, mint munkakapcsolat.



A verseny, a futás - amelyet gyakorlatilag teljes szétesés előz meg - az előadás szünetében zajlik, eredményéről, és következményeiről a második felvonásban értesülünk. A történetben rejlenek szimbolikus utalások, ne feledjük, hogy egy NÉGY pártra szakadt egység küzdelmét láthatjuk. A legnagyobb nehézség az együttműködés... Vajon törvényszerű-e, hogy az együtt tenni akarás képessége és az ezzel kapcsolatos elhatározás között szakadék feszül? Pitiáner érdekek miként kerülhetnek a "csapatérdek" elé? Mit kezdjünk az adódó, szinte magától kínálkozó, ki sem harcolt, mégis itt álló esélyekkel? Tudunk-e mit kezdeni vele? A darab ezekkel a kérdésekkel foglalkozik. Egressy Zoltán korábbi műveihez hasonlóan rengeteg nyelvi humorral és helyzetkomikummal - fantasztikus szereposztásban.

Szereplők:
Dali Sinkó László
Dzsudi néni Pogány Judit
Perec Pelsőczy Réka
Grafika Kiss Eszter
Kiseszter Bozó Andrea
Hóvirág Kató Emőke

Díszlet, jelmez Berzsenyi Krisztina
Zene Monori András
Asszisztens Vidovszky Emma
Rendező Egressy Zoltán

Jegyek: 1200 Ft
Jegyfoglalás: Merlin Nemzetközi Színház, Budapest 1052 Gerlóczy u. 4.
Tel: 266 4632, 318 9844
E-mail: szervezes@merlinszinhaz.hu
Pénztár: minden nap 12.00 -19.00

Támogatók:
Csepeli Áramtermelő, British Council, British Airways, Őszi Fesztivál, Nemzeti Kulturális Alapprogram, Számalk, BAT, Fővárosi Önkormányzat Kulturális Bizottsága, Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, Magyar Színházi Portál, MASZ
Média támogatók: Budapest Sun, Pester Lloyd, Radio Café, Leo Burnett és a Súgó.
Köszönjük!!!

süti beállítások módosítása