16. Nemzetközi Mozgásszínház Találkozó

November 8-15. között kerül megrendezésre a 16. Nemzetközi Mozgásszínház Találkozó (IMMT). Fogalom ez a név színházbarátok között. Egyet jelent a nemzetközi progresszív színházak Magyarországra hívásával.
Figyelem! Ez a Terasz.hu cikke. Az eredeti írás erre található >>

Fogalom ez a név a magyar színházbarátok számára. Egyet jelent a nemzetközi progresszív színházak Magyarországra hozatalával. 1978-ban egy kis, egyetemi színpad, a Szkéné Színház, megelégelve az 'internacionalista' színházimport döglött és poros kirakatát, és kihasználva az egyetem biztosította védettséget, a koncertirodát és a felügyelő szerveket megkerülve, "amatőr-diákszínházi-alapon", elkezdte meghívni a világ legjobb, profi avantgárd és gerilla színházait. És ők boldogan jöttek Budapestre, a kapuk előtt pedig nézők százai tolongtak, hogy bejussanak az előadásaikra.
Ez a szép korszak a múlté - tudjuk - de mi azóta sem adtuk fel. Más formában és tartalommal, úgynevezett "field" IMMT fesztiválokat szervezünk, ahol egy-egy színházi műfaj, kultúra mutatkozik be.



A lengyelek még nem voltak! És egyébként is nagyon régen voltak! A nyolcvanas évek fesztiváljain izzott körülöttük a levegő. De a kilencvenes évek közepe óta a budapesti közönség alig látott lengyel előadásokat. Különösen nem így együtt, fesztiválszerűen. Pedig itt mifelénk kultusza van a lengyel színháznak. Reméljük, jönnek majd a régi rajongók, meg az újak is.
Ez a 16. IMMT lesz. Sok minden változott az első fesztiválok óta, de két dolog nem: az egyik a művészi színvonal. Ennek egyik biztosítéka, hogy csak olyan előadást hívtunk meg, amelyet élőben is láttunk. A másik, a fesztivál általános légköre, az hogy a csoportokat lelkes közönség és ügyszerető, hivatásos szervezők várják.
Jó szórakozást!

Regős Pál
Művészeti vezető

Regős János
Igazgató, Szkéné Színház

Figyelem! Ez a Terasz.hu cikke. Az eredeti írás erre található >>

süti beállítások módosítása