Gulliver mesejáték a Jászai Mari Színházban

A Jászai Mari Színház figyel a gyerekekre. A gyermeki léleknek kedves, a fantáziájukat ugyancsak megmozgató elõadásokat kínál óvodás és általános iskolás korú nézõinek. Ebben a mûfajban különösen kiemelkednek Pille Tamás rendezései. A kis nézõk, de megkockáztatom a felnõttek is jól emlékeznek az elmúlt évadban bemutatott két darabra a Tücsök és hangyára és a Hófehérke meg a törpék címû zenés mesejátékra. Nemcsak a bájos bábok maradtak emlékezetesek, (nincs még egy olyan szeretetre méltó mérges pók, mint a Szõfonnemtakács, a "beszédes" arcú törpékrõl nem is beszélve), hanem jónéhány poén is, mint például a szõrtelenítésre kozmetikushoz igyekvõ százlábú.

És most itt az újabb gyermekszíveket melengető mesejáték a Gulliver. A Swift története nyomán készült játékban rangos művészek segítik a rendező munkáját. A bábokat Koós Iván Kossuth díjas, Kiváló művész tervezte, a jelmezek és maszkok a Párizsban élő Munkácsy és Jászai díjas Bródy Vera munkái. A szöveget Sediánszky Nóra, a Jászaiban játszott több darab dramaturgja jegyzi.

A címszerepet Tűzkő Sándor játssza, aki eddigi pályafutása alatt több jónevű színház tagja volt, és olyan szerepekben bizonyított, mint Az ember tragédiája Ádámja, a Rómeó és Júlia Tybaltja, a Szentivánéji álom Demetriusa, volt Baradlay Richárd A kőszívű ember fiai színpadi változatában és még sorolhatnánk. A produkció nagyon összetett feladat a művészek számára, mert attól függően, hogy Liliputban, vagy az Óriások földjén játszódik a történet a bábokat is "életre kell kelteniök", vagy a nem túl kellemes maszkokban kell játszaniok és több szerepet is megformálnak. Így például Monori Balázs lesz Alamusz Rendőrfőnök, Delidél Herceg, Óriáskirály, a Kutyás, a Hófehérkeként már jólismert Nyáry Detti Ajkapír Hercegnő, Liliputi Királynő, Óriáskirálynő, és Óriáskirálylány, a darabban színészként is megjelenő Pille Tamás rendező pedig a Liliputi Királyt, az Óriás-Hoppmestert, a Varázslót, és az 1. Katonát személyesíti meg.

Az előadáshoz kapcsolódóan Mesevilág a Jászaiban címmel bábkiállítás rendeznek. A klasszikus mesék klasszikus bábjait bemutató kiállítást személyesen Hófehérke és Gulliver nyitotta meg.



Swift nyomán a szöveget írta Sediánszky Nóra
Szereplők:
Gulliver: Tűzkő Sándor
Alamusz Rendőrfőnök, Delidél Herceg, Óriáskirály, Kutyás:Monori Balázs
Ajkapír Hercegnő, Liliputi Királynő, Óriáskirálynő, Óriáskirálylány: Nyáry Detti
Liliputi Király, Óriás-Hoppmester, Varázsló, 1. Katona: Pille Tamás

Zene: Barabás Árpád
Díszlet: Lenkefi Zoltán
Dramaturg: Sediánszky Nóra
Jelmez, maszk Bródy Vera
Bábok Koós Iván
Asszisztens: Fekete Marianna
Rendező: Pille Tamás

süti beállítások módosítása