Vendégségben a vidéki színházak



A Thália Színház 2003-ban ötödik alkalommal rendezi meg a Vidéki Színházak Találkozóját, amely idén már három színház öt helyszínén zajlik: a Thália játszóhelyei mellett a Merlin és a Nemzeti Színház is vendégül lát vidéki produkciókat. A találkozón nincs elõválogatás, nincs zsûrizés, a társulatok maguk döntik el, hogy mivel szeretnének bemutatkozni a fõvárosban.

Forrás: Observer 2003. november 26.

Tizennyolc vidéki teátrum 28 produkciója szerepel a november 23-ától december 5-ig tartó budapesti találkozó programjában, melyben egyaránt helyet kaptak az ókori klasszikusoktól a XX. századi irodalom kiválóságainak művei, kortárs szerzők darabjai, valamint zenés játékok, miközben viszonylag kevesebb vígjátékot kínálnak az együttesek ez alkalommal a fővárosi közönségnek. A sorozat első előadásán, vasárnap este zsúfolásig telt meg a Nemzeti Színház: a miskolci társulat Dürrenmatt tragédiájával, Az öreg hölgy látogatása című darabbal nyitotta meg az idei fesztivált. A címszerepet aznap Hernádi Judit alakította, holnap este pedig Egri Katit láthatjuk ugyanebben a darabban - a milliárdosnő történetét ugyanis a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház is színre vitte a szezon elején.

A győri, a szegedi, a miskolci és a pécsi Nemzeti Színház produkcióit a budapesti Nemzeti Színházban láthatja a közönség. Pécsről Babarczy László rendezésében a My fair lady című musicalt hozzák Budapestre, melynek Higgins professzorát Balikó Tamás alakítja. A Szegedi Nemzeti Színház a Hat szereplő szerzőt keres című Pirandello-darabbal lép a közönség elé. Az előadást Almási-Tóth András rendezte. A győriek Csehov Ványa bácsiját mutatják be Gáti Oszkár és Maszlay István főszereplésével.

Az egri Gárdonyi Géza Színház Gabriel Garcia Marquez Száz év magány című művét adja elő, melynek főszerepét Molnár Piroska alakítja. Ugyanő szerepel a soproniak Ödön von Horváth-előadásában is: A végítélet napja című darabot Csiszár Imre vitte színre, a további szerepekben Tímár Éva, Gubás Gabi és Makay Sándor látható. A Budaörsi Játékszín két előadással is fellép a találkozón. Veszprémből A makrancos hölgy érkezik Funtek Frigyes rendezésében - a címszerepet Kolti Helga, Petruchiót Bubik István játssza. Tatabányáról Füst Milán Margit kisasszony című darabja érkezik, Bíró Krisztával a címszerepben. Partnerei Helyey László, Moldvai Kiss Andrea és Bajcsay Mária, a rendező pedig Honti György, aki a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Vízkereszt előadásában színészként lép fel. A szabolcsi társulat Joanna Laurens Három madár című darabját is bemutatja Forgács Péter rendezésében. A kortárs magyar szerző, Egressy Zoltán darabját Székesfehérvárott Guelmino Sándor állította színpadra. A 4x100 főszerepeiben a többi között Brunner Márta, Töreky Zsuzsa, Závodszky Noémi és Kozák András látható. A levélbomba szintén új magyar dráma, Farkas Tibor tragikomédiájának ősbemutatóját Debrecenben tartották. Alföldi Róbert legújabb rendezését a szolnoki társulat a Thália Színház Új Stúdiójában mutatja be Pasolini Teoréma című regénye alapján.

Mikszáth A Noszty fiú esete Tóth Marival című művét Babarczy László alkalmazta színpadra, a kaposvári társulat vendégjátékára jövő hétfőn kerül sor. Békéscsabáról Lilian Helmann színműve érkezik, a főszereplő Körtvélyessy Zsolt. A kecskeméti Katona József Színház Bulgakovtól mutatja be az Álszentek összeesküvését; Moliére-t Epres Attila formálja meg. A Légy jó mindhalálig a Dunaújvárosi Bartók Kamaraterem előadásaként a Merlin Színházban kerül színre a Vidéki Színházak Ötödik Találkozóján. Koren Zsolt


Forrás: Observer 2003. november 26.

süti beállítások módosítása