Tom Waits dalok élõben

The Ghosts Of the Saturday Night

2003. december 6. szombat 21:30

1949. december 7.én született Amerika legegyénibb hangú dalszerzõje, Tom Waits. A közel két tucatnyi lemeze mellett jutott ideje arra is, hogy szerepeljen több filmben - a legemlékezetesebb talán a Törvénytõl sújtva, de a színház világa sem idegen tõle. (Black Rider, Alice stb.)

Jelen produkció tisztelgés a Los Angeles-i guru előtt. A résztvevők közül ki kell emelni a három külföldi előadót. Ők Raindogs néven decemberben Európában turnéznak (természetesen Tom Waits dalokból álló repertoárral)

Felénk a legismertebb közülük kétségtelenül az osztrák Ripoff Raskolnikov, aki jó tizenöt éve visszatérő vendége a hazai kluboknak, fesztiváloknak (pl vele nyílt anno a Tilos az Á). A londoni Ian Siegal, a legkomolyabb tényező, ha a szigetország underground blues életét vesszük figyelembe. Kb. a Sixteen Horsepower frontember David Eugene Edwards, Howlin Wolf és Tom Waits szerencsés ötvözeteként lehetne jellemezni.

A holland Sa:ke virtuóz pianista, bár előszeretettel vált alkalmasint a tangóharmonikára is. Saját bandáját az ígéretes Voodoo Hanks névre keresztelte.

Mindhármójukban közös, hogy egyéni hangú dalszerzők, és előadók. A kezeik között új életre kelnek a jól ismert Tom Waits számok is.




A hazai szcéna jeles képviselői közül Varga Livius már anno a Quimby-ben is előszeretettel énekelt TW dalokat és a „civilben” a Hiperkarma dobosként ismert Frankről is sokan tudják, hogy előbb-utóbb megkaparint egy gitárt és rázendít az I Shoot The Moon-ra vagy a Call Me Baby-re.

Ha már a Hiperkarmát említettük a ritmusszekció fennmaradó 50 %-a is jelen lesz Varga Laca basszusgitáros személyében.

A Bolkyi Brothers múltkoriban a Holmes Brothers-szel közösködött a témánkba vágó Train Song erejéig ugyanezen a színpadon.

Nagy Szabolcs a HBB zongoristájaként álmából felkeltve is lejátssza akármelyik dalt. A szaxofonon a Jazzpression vezetője, Tóth Sándor működik közre. A bluesos ízekről a Pure Blues frontembere, Szűcs Gábor gondoskodik.

Tom Waits dalait szívesen tűzik repertoárjukra énekesnők is, (Marianne Faithfull, Holly Cole etc.) így örömmel üdvözölhetjük ebben a projectben a fekete hangú Voga Viki-t és Bende Zsuzsit „Benő”-t.

Velük együtt mulatunk át december 7-re és egyszer talán azt is megérjük, hogy maga az ünnepelt is személyesen tegye tiszteletét Budapesten.

süti beállítások módosítása