Marozsán Erika

Kicsiny hazánk jelenleg egyetlen EU-kompatibilis színésznõje, akinek népszerûségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy német rajongói honlapot szerkesztettek a tiszteletére. Újfehértón született 1972. augusztus 3-án. Eredetileg balerinának készült, két éve volt még hátra a balettintézetben, amikor Balogh Zsolt rendezõ 1989-ben felkérte egy szerepre a Béketárgyalás, avagy az évszázad csütörtökig tart címû tévéfilmjéhez.

Forrás: Observer

A szerep megváltoztatta Erika életét, aki - bár sokáig a híres, Pina Bausch vezette mozgásszínházba szeretett volna felvételezni - szögre akasztotta a balettcipőjét, és a Színház - és Filmművészeti Főiskolára jelentkezett, ahol 1995-ben diplomázott.

Szépségére, szexuális kisugárzására hamar felfigyeltek a filmesek. Első nagyjátékfilmjét, a Rám csaj még nem volt ilyen hatással, 1993-ban készítette el. December 17-én vetíti a Duna TV. Ez a fekete-fehér szatíra Miklósról szól. Miklós (Déri Miklós) huszonnyolc éves, sikeres és kedvelt fotós. Barátaival zenekart alakít, szólógitárosként lép fel a vad pesti éjszakában. Lányokkal könnyen ismerkedik, pingpongozni is jól tud. Kötetlen munkaidejéből következően napjai lazán telnek, esténként a Hold nevű mulatóhelyre jár. Itt találkozik Dórával (Marozsán Erika). Feltűnik még a filmben Palátsik Péter, mint önmaga, Nádori Péter, sőt Ezüst-Higany is. A rendező, Reich Péter Hazai Attilával együtt írta a filmet, Konrád Miklós szerezte a zenéjét, Klöpfler Tibor fényképezte.

Az első igazán komoly sikert a Pannon töredék (Sólyom András, 1998) hozta meg számára. További filmszerepei: Esti Kornél csodálatos utazása, Altamira, Országalma, Három szerelem, Cukorkékség, One Day Crossing (Oscar-díjra jelölték), Előre!.

A Szomorú vasárnap című mozi hozza meg számára az igazi kiugrást. Ezután szerződteti egy német színészügynökség, a cannes-i premier után pedig a francia lapok a 'XXI. század dívájaként' ünneplik. Budapest, a harmincas évek vége: Szabó László (Joachim Król) vendéglős szép szerelmével, Váradi Ilonával (hősnőnk) egy kitűnő kis éttermet vezet. A teljességhez csak egy zongora és egy zongorista hiányzik. Vesznek is egy zongorát és szerződtetnek egy halk szavú zongoristát, Aradi Andrást (Stefano Dionisi), aki beleszeret Ilonába. A nő viszonozza a szerelmet és kialakul hármójuk különös kapcsolata. Ilona születésnapján András egy dalt ajándékoz a nőnek, első és egyetlen szerzeményét: a 'Szomorú vasárnap'-ot. Az étteremben tartózkodik egy fiatal német, Hans Eberhard Wieck, aki Szabó zseniális göngyölt húsától és András csodálatos zenéjétől elragadtatva szintén beleszeret Ilonába. A nő azonban visszautasítja őt. Amikor Wieck ittasan és boldogtalanul a Dunába veti magát, Szabó megmenti. 1945 - Szabó László és Aradi András halott, Ilona terhes, Wieck új életet kezd. 1998 - Wieck 80. születésnapját ünnepli Budapesten, a Szabó étteremben. Az ünnepségen egy cigányprímás a 'Szomorú vasárnap'-ot játssza.

Idén novemberben mutatták be a filmet az Egyesült Államokban. Rolf Schübel rendező filmjét a wordfilm.com kritikusa hármasra értékelte. Marozsán Erika viszont dicséretet kapott a zord kritikustól. "A cím egy dalra utal, amely az Egyesült Államokban Billie Holiday előadásában vált népszerűvé. Tartja magát az a városi legenda, hogy a dal hatására többen is öngyilkosok lettek" - írja. "A Szomorú Vasárnap remek szórakozás - folytatja -, jók a színészek és ízléses a kivitelezés. A vezető színésznő, Marozsán Erika ruhátlanul és ruhában is elbűvölő. Szépsége és játéka együtt meggyőző - hihetővé teszi a két megigézett férfi tragédiáját. Aki szereti az érdekes és tragikus szerelmi történeteket, mindenképpen jól fog szórakozni."




Tavaly készült el a Lopakodók című, Tom Berenger-akciófilm második része, melyben Erika a női főszerepet kapta. A filmet itthon forgatták. Így emlékszik rá: „Érdekes volt, ahogy eljutott hozzám ez a film: Németországban forgattam, de a hazai szereplőválogatás direktora ajánlotta, hogy nézzék meg a filmjeimet, aztán úgy döntöttek, hogy megvárnak. Nem sokkal a forgatás előtt érkeztem, volt egy meghallgatás, majd az amerikai és az itthoni próbafelvételek után engem választottak." Színpadi karrierje is elindult: először az Új Színházhoz szerződött, melyet Székely Gábor főrendező távozásakor hagyott el, hogy Kaposvárott folytassa a karrierjét.

Amikor egy interjúban az álmairól kérdezték, így válaszolt: "Sajnos Faye Dunaway elorozta előlem a Bonnie és Clyde női főszerepét, pedig azt szívesen eljátszottam volna harminc évvel ezelőtt. De ha valaha játszhatnék egy olyan filmben, mint Panahi: A kör című alkotása" A filmezésnek most leginkább ez a formája izgat, amikor a szerepazonosság annyira közeli, hogy olyan, mintha velünk történnének a dolgok. Szívesen dolgoznék a hírhedt Lars Von Trierrel, de nagyon kedvelem Atom Egoyant és a Coen testvéreket is. Ráadásul mivel Zinedine Zidane nem vállal filmszerepeket, kénytelen vagyok Robert De Niróról álmodozni."

Karádi Róbert

Forrás: Observer

süti beállítások módosítása