Csehország a Merlinben

A négynapos rendezvénysorozat programját igyekeztünk úgy összeállítani, hogy minden nap bemutassunk jól ismert, hagyományos cseh értékeket és sokak számára mindeddig talán ismeretlen bohémságokat egyaránt.

Film.szinhaz.hu ajánló: bEUgró Fesztivál video spot

A rendezvényt Hana Hubackova, a Cseh Köztársaság nagykövete, Thomas Glaser, az Európai Bizottság magyarországi delegációjának kulturális attachéja és Magács László a Merlin Nemzetközi Színház igazgatója nyitja meg. Ezt követően nyílik a "PQ szíve" című fotókiállítás Michal Selinger munkáiból. A két hétig látható kiállítást Sodja Lotker, a Prágai Színházi Intézet munkatársa nyitja meg. (január 15. 16.30)
A megnyitót követően három kimagasló egyéniség, Karel Schwarzenberg herceg, Petr Pithart a cseh szenátus elnöke és Konrád György beszélgetésének lehetnek tanúi és részesei.

Kristýna Lhotáková (1977) táncos-koreográfus az új cseh tánc egyik legjellegzetesebb művésze: személyes hangvételű szólóit, kettőseit az elmúlt öt évben a világ számos rangos színpadán, fesztiválján mutatta be nagy sikerrel. 1999-ben készítette el zenésztársával, Ladislav Soukuppal a Vénusz Rubik-kockával című munkáját. A produkció élőzenével – Soukup nagybőgő-játékával - kísért szólóelőadás, melyet Lhotáková maga mutat be. Alkotásában a Vénusz-témát, a mitológiai síkot elegyíti napjainknak a médiumokban megjelenő nő-képével. A Vénusz Rubik-kockával Lhotáková nemzetközi szinten legismertebb, négy földrészen játszott darabja: 2000-ben a rangos londoni Aerowaves nemzetközi koreográfusi versenyen harmadik díjat nyert, a Perth-i (Ausztrália) Kortárs Művészeti Fesztiválon 2001-ben pedig e munkának ítélte a zsűri a nagydíjat. (Vénusz Rubik-kockával – január 15. 18.00)





Ezt követően egy rendhagyó színházi laboratóriumi előadásnak lehetünk szó szerinti részesei Halka Tresnakova és Ivan Mecl jóvoltából, a kortárs cseh kísérleti színház színteréről. (január 15. 19.00)

Majd ismét Lhotáková-tól láthatjuk a Swan című szólóművet, mely eredetileg külső utcai helyszínen játszódik járókelők között, a fagyos idő miatt most azonban a Merlin színház előtereiben és a lépcsőn zajlik majd az előadás. (január 15. 20.00)

A négynapos fesztiválon folyamatos vetítések keretében láthatók a cseh filmművészet klasszikusai. A második napon Menzel klasszikus filmjeit vetítjük, amelyek szorosan kapcsolódnak az étkezés örömeihez: gondoljunk csak a Sörgyári capriccio jeleneteire, vagy a Hóvirágünnep soha fel nem tálalt éjféli pacallevesére... Mi azonban lehetővé tesszük, hogy ezt is megkóstolják: a film végére ugyanis kiváló szakácsok készítik el a két ország „nemzeti ételét”, a pacalt: a cseh levesként, a magyart természetesen pörköltként. (Pacalfőző verseny - január 16. 24.00)

A harmadik nap Miloš Forman tragikomikus, még Csehszlovákiában elkészített filmremekeiből válogatunk. (január 17.)
Az utolsó napon zenés cseh filmeket tálalunk, nyelvismeret nem szükséges. (Bűntény a mulatóban, Starci na chmelu, Limonádovy Joe - január 18. 16.00-tól)

A zene kedvelői hallhatják majd Jiří Stivínt (január 16. 21.30) vagy az underground sörözők legendás harmónikás-ördögét, Jim Čertet (január 16. 18.00, és 17. 21.15) ugyanúgy, mint a Český Krumlov városából a fesztiválra látogató romazenekart, a Cindži Rentát (január 16. este 18.00, 17. este 21.15). A zenénél maradva talán kevesen tudják, hogy Csehországban nagyon népszerű a sanzon műfaja: a fesztiválon a Ta Jana z Velké Ohrady (január 15. 20.30) zenekar bizonyítja majd ezt.

A Deja Donne tánctársulatot 1996-ban alapította az olasz Simone Sandroni és a cseh Lenka Flory. A nemzetközi összetételű kortárs együttes Prágában működik, első munkáját – a névadó – Deja Donnét 1997-ben, a belgiumi Gentben mutatta be. A társulat Európa szinte valamennyi rangos táncszínházi központja mellett fellépett az Egyesült Államok és Kanada több városában is. Budapesten 1999-ben, Aria Spinta című előadásukkal jártak.
A Deja Donne legfrissebb előadásának, a There Where We Were-nek bemutatója 2003 augusztusában, a Tanzwerkstatt Europa Festival keretében volt Münchenben.
Az előadás bemutatója után nem sokkal az Edinburgh-i Nemzetközi Színházi Találkozón szerepelt, ahol elnyerte a Total Theatre Awardot, a fesztivál egyik legrangosabb díját. Az előadás – melynek játékos címe

magyarul: Ott, ahol voltunk – a keresésről, a rossz helyen keresésről – szól. Arról, hogyan nem veszünk észre kézenfekvő, magától értetődő dolgokat, érzelmeket, értékeket. Néha önmagunkban sem.
(There Where We Were - január 16., 17. este 20.00)

A harmadik napon egy izgalmas irodalmi beszélgetésnek ad otthont a Merlin Klub: Egon Bondy (filozófus, író, költő), Zdenko Pavelka (újságíró, Salon irodalmi melléklet főszerkesztője) és Tomás Mazal (író, Hrabal egykori barátja) eszmecseréjének lehetünk tanúi, melynek témája értelemszerűen Közép-Európa és az irodalom. (január 17. 17.00)

Természetesen nem feledkeztünk meg a gyermekekről sem: a Kisvakond, Rumcájsz, Bob és Bobek vagy Moha és Páfrány mindannyian ott lesznek a vasárnapi „gyermeknapon” (január 18. 11.00-től), melyen a prágai Divadlo Archa bábszínház Piškanderula című előadását is láthatják majd szülők és gyermekek egyaránt (január 18. 16.00).

Ugyanezen a napon olyan magyarországi szervezetek, baráti társaságok találkozóját szervezzük, amelyeknek valamilyen módon közük van (volt, lesz) Csehországhoz (január 18. 19.00-től), mint például a Bohémia Társaság vagy a Švejk Társaság. Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Divadlo Na zábradlí (Színház a Korláton): a legendás prágai színház ismét Budapesten. A Merlinben bemutatásra kerülő A terasz című produkció egy előadás a szerelemről, a kapcsolatteremtésről, a bölcs humorról és a lét filozófiájáról. Barrault és Brook színpadi szerzője, Buňuel, Forman, Wajda és Kaufmann forgatókönyvírója, a világhírű Jean-Claude Carriére 1994-ben írta különös abszurd darabját. Jiří Pokorný "retro-hatvanasévek" előadása merész hangvétellel idézi fel azt a korszakot, amikor az egzisztencializmus létfelfogása, a titokzatos és homályba burkolózó hősök, a beteljesületlen vágyak örök érvényűeknek és hangulatteremtőknek tűntek. A Színház a korláton remek színészi csapata vérpezsdítően mulatságos komédiát, emlékezetes színházi estet ígér. (A Terasz – január 18. 20.00)

De nem feledkezhetünk meg a gasztronómiáról sem: Prága egyik legnépszerűbb kocsmájából érkeznek szakácsnők és csaposok, hogy igazi élményben legyen részünk. A mindenki által ismert knédlis étkeken kívül megismerkedhetnek az utopenec és a nakládaný hermelín titkaival is.

Egy ilyen fesztivál elsősorban az állandó történések, a folyamatos események jegyében telik. Lesz, aki megnéz majd minden filmet, más inkább elüldögél a remekül csapolt sörök és egy knédlis-káposztás sülthús mellett, miközben a naganói téli olimpián világszenzációként aranyérmet szerzett cseh hokiválogatott parádés góljaiban gyönyörködik.


Jegyfoglalás: merlin nemzetközi színház: 317 9338, 266 4632 vagy szervezes@merlinszinhaz.hu


A "BEUGRÓ" fesztiválsorozat támogatói:
International Visegrad Fund, Index, Budapest Főváros Önkormányzata, Erzsébet téri Gödör Klub, Szerencsejáték Rt., radiocafe 98.6, Leo Burnett

süti beállítások módosítása