A magyar táncmûvészet helyzetérõl és a Tánckerekasztal létrejöttérõl

Hosszú idõ óta nem fordult elõ, hogy ilyen nagy létszámban jöjjenek össze a táncos szakma képviselõi, mint ezen a sajtótájékoztatón. A szükséges pillanatban történõ összefogás, a közös érdek és nem utolsósorban a kulturális miniszter jelenléte nagy vonzerõ volt. A sajtótájékoztatón elhangzottak alapján állíthatjuk, hogy a régóta áhított párbeszéd a táncszakma és a minisztérium között megkezdõdött.

A www.tancelet.hu cikke.

A Táncszövetség nevében Novák Ferenc, Angelus Iván és Kiss János szóltak a jelenleg fennálló problémákról. Ezekre reagálva Hiller István elmondta, hogy a most létrejött Tánckerekasztallal a minisztérium részéről Dr. Schneider Márta - a művészeti és nemzetközi kapcsolatok helyettes államtitkára - folytat majd tárgyalásokat. Az államtitkár asszony ígérete szerint február utolsó hetétől, érdemben is megkezdődhetnek a tárgyalások.

A sajtótájékoztatón felszólalt Kiss János bejelentette, hogy mostantól lemond a Magyar Táncművészek Szövetségénél betöltött elnöki tisztségéről.



Hiányzik a táncművészetnek a magyar kultúrpolitikán belüli helyét, funkcióját, működését meghatározó strukturált koncepció. A táncművészet működésére vonatkozó "tánctörvény".

A táncművészek számára a támogatási rendszer áttekinthetetlen, egyenetlen és szabályozatlan. A pályázatokat nem a működésnek megfelelően írják ki, az egyes pályázati lehetőségekre vonatkozó információáramlás akadozik. Gyakran még ma is úgynevezett "kijárásos" modell érvényesül.

A fentiek hiányában a táncművészet más művészeti ágakhoz képest alulfinanszírozott. Infrastrukturális háttere alacsonyan biztosított.

Minisztériumon belül szakmai képviselete rangjában nem megfelelő.

A kutatást végző szakemberek javaslatai:

- Készüljön el a táncművészet helyzetét szabályozó törvény. Megoldást jelentene, ha a Magyar Zeneművészek és a Táncművészek Szakszervezete által készítendő művészeti törvényben a táncművészettel önálló fejezet foglalkozna. Rendkívül fontos, hogy a törvényt készítő szakemberek a táncművészeti szövetségek vezetőivel közösen dolgozzák ki a táncművészetre vonatkozó általános koncepciót.

- Hosszabb távú, 4-5 évre szóló finanszírozási reformterv készítését javasoljuk, amely a táncművészet belső tagoltságát, valamint a szövetségek véleményét figyelembe véve egységes és áttekinthető támogatási rendszert állít fel. A finanszírozási rendszer térjen ki a táncművészet pénzügyi lemaradásának fokozatos felszámolására, a rendkívül hátrányos nyugdíjrendszer átalakítására ( tekintettel a pálya rövidségére) minőségi kritériumok felállítására, illetve az infrastruktúra javítására.

- Váljon rendszeressé a NKÖM magas rangú képviselői, illetve a táncművészek által létrehozott Táncművészek Kerekasztala közötti konzultáció és információáramlás.
A táncművészet a NKÖM-on belül kapjon legalább főtanácsosi szintű képviseletet, rangot.

A fent leírtakkal egyetért:

Magyar Táncművészek Szövetsége, Táncművészek Társasága, Kortárs Táncszínházi Egyesület, Alternatív és Független Színházak Szövetsége, Magyar Tánctudományi Társaság, Táncpedagógusok Országos Szövetsége, Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, Táncélet.hu

A www.tancelet.hu cikke.

süti beállítások módosítása