Emlékezés, humor, groteszk - egy este

"Hiszem, ha a Mester élne és láthatná ezt a mûsort, tetszene neki... Ezen nem lehet vitatkozni, mert mindenki tudja: Fellini halott. A stáb is halott és a szereplõk is meghaltak már. Mégis élnek: nem csak a filmvásznon, hanem most például mibennünk. Gondolták-e, hogy Fellini híres filmje, a "La strada", amelyért Oscar-díjat kapott, 1954-ben született? Hamarosan ötven éves! Még embernek is sok!

február 17., 18. 20 óra, MU Színház
ÁKOS, MIMI, RÓKÁS bemutatja

"Federico's road"
(Jelenetek, szöveg és tánc)
Fellini: "La Strada" c. filmjének motívumaiból

Szereplők:
Gelsomina: Michaela Pein
il Matto: Hargitay Ákos
Zampano: Rókás Lászl
A díszletet Oldal István készítette.
Jelmez: ARTISTA, Stampf Katalin
Vetítés: Kiégő Izzók
Fény: Payer Ferenc
Produkciós asszisztens: Surányi Anna

A műsor hangfelvételét Nino Rota zenéjéből és más dalokból szerkesztette 'Mustbeat' DJ Sabda



"Hiszem, ha a Mester élne és láthatná ezt a műsort, tetszene neki…Ezen nem lehet vitatkozni, mert mindenki tudja: Fellini halott. A stáb is halott és a szereplők is meghaltak már. Mégis élnek: nem csak a filmvásznon, hanem most például mibennünk. Gondolták-e, hogy Fellini híres filmje, a "La strada", amelyért Oscar-díjat kapott, 1954-ben született? Hamarosan ötven éves! Még embernek is sok!

Én még csak negyvenöt vagyok, fiatal tacskó tehát, egyfajta zöldfülű, de már itt-fáj, ott-fáj, a legjobban mindenhol. Amikor megnéztem Fellini filmjét, az "Országúton"-t, ennél is fájóbb fájdalmat éreztem Gelsomina filmbéli sorsán...És a Mimi ezt milyen jól alakíthatná..! Én pedig remek Zampano lehetnék, ha leadnék egy-két kilót... És az Ákos egészen olyan, mint a Richard Basehart ("il Matto"), nézzék csak meg azt a kis mosolyt az arcán..! Mondanom sem kell: egy perc alatt kész volt a szereposztás.

A munka ennél jóval több percet igényelt. Könyveket bújtam Felliniről, a fejem zengett Nino Rota dalaitól, odahaza iparkodtam olaszos tésztaételeket enni, és az asztalomra kitűztem egy megtalált képeslapot Rómából. Alakításom a kosztolás miatt komolyan veszélybe került. A próbákon sokat idéztük Fellinit. Nem is értem, miért nem kaptunk menet közben egy Oscar-t és vajon hogyan sikerült lefogynom.

A munkában haladtunk előre ezen az úton. Rájöttünk arra, amire a nézők most rájöhetnek: nem filmekről kell újabb filmeket csinálni, hanem egyszerűen játszani kell. Csak úgy lazán "homo ludens".
És most is haladunk ezen az úton. Talán Federico útja ez, talán a miénk... Szórakoztató, de vajon hová vezet, azt nem tudom." Rókás László

süti beállítások módosítása