Mísia koncert a Millenárison

Március 25., csütörtök 20h - Millenáris Teátrum

A portói születésû énekesnõ Mallarmé múzsája, Picasso és Proust barátja, a híres Misia Sert után vette fel elõadói nevét. Mûvész családból származik - nagyanyja táncos, édesanyja balett táncos volt -, így õ is értelemszerûen a mûvészetek felé fordult, s régi vágyának hódol, amikor azt az erõteljes és intenzív nosztalgikus-elégikus mûfajt képviseli, amit fadónak neveznek.

De mi is az a fado? Honnan is származik?

Több elmélet létezik erre, de abban minden kutató egyetért, hogy ez a műfaj több évszázaddal ezelőtt keletkezett.

Portugália mindig is a különböző kultúrák találkozásai pontja volt, s ma is az. A legközismertebb elmélet szerint a móroktól származik a lisszaboni fado, amely a keresztények térhódítása után is tovább élt - ezzel magyarázható melankolikus- szomorkás jellege. Mások szerint a brazil rabszolgák zenéjéből, a lundumból eredeztethető, amit 1822 körül a hazaérkező tengerészek hozhattak be Portugáliába. Egy másik teória szerint a fado eredete a középkorra nyúlik vissza, a trubadúr-ének és az udvari bolondok énekeinek idejéhez.



Bár a fado ma a portugál nemzet egyik szimbóluma, semmiképpen nem nevezhető népdalnak, az igazsághoz talán akkor járunk a legközelebb, amikor azt állítjuk, hogy a fado gyökerei a lisszaboni, portói és coimbrai folklórban erednek, de a műfaj mindenképpen kiérdemelte a portugál lélek kifejezője címet.

A különleges hangú és előadásmódú énekesnő, Mísia ragaszkodik a fado hagyományaihoz, de egyben meg is újítja azt: új irodalmi referenciákkal gazdagítja híres versek feldolgozásaival vagy kortárs művészek számára írt műveivel.

Mísia élőben először március 25-én este 8-kor találkozik magyar rajongóival a Millenáris Teátrum színpadán, s cd-i, valamint a kritikák alapján ez a koncert különleges élmény lesz a zeneszerető és -értő közönség számára!


MILLENÁRIS PROGRAMIRODA KULTURÁLIS KHT
1024 BUDAPEST, LÖVŐHÁZ UTCA 39.
TELEFON: 438-53-00, 438-53-40 FAX: 438-53-20
E-MAIL: millenaris@millenaris.hu
WEB: www.millenaris.hu







süti beállítások módosítása