Géniusz - Európa

Nemzetközi Találmányi, Ipar- és Képzõmûvészeti Kiállítás
HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont "F" pavilon, 2004. május 1- 4.
- A jövõbe vetett hit, az alkotóképesség és az együttmûködés bemutatása
- Az Európai Unió kibõvülésének tiszteletére megszervezve a "Hagyomány és Hozomány" kiállítás részeként
- Több, mint ezer alkotás 21 országból
- Feltalálói és alkotói verseny



Rendezõ: a Magyar Feltalálók Egyesülete (MAFE), házigazda: HUNGEXPO Vásár és Reklám Rt.

Kedves Barátaim, Ismerőseim, Tisztelt Érdeklődők!


Ezúttal egy újabb kiállításra invitállak Benneteket:
GÉNIUSZ-EURÓPA Nemzetközi Találmányi, Ipar- és Képzőművészeti Kiállítás
HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont "F" pavilon, 2004. május 1- 4.
Az "F" épület VI. / 4.-es standján várlak Titeket. Szívesen fogadok minden megjegyzést, ötletet, kritikát és javaslatot.



- A jövőbe vetett hit, az alkotóképesség és az együttműködés bemutatása
- Az Európai Unió kibővülésének tiszteletére megszervezve a "Hagyomány és Hozomány" kiállítás részeként
- Több, mint ezer alkotás 21 országból
- Feltalálói és alkotói verseny

Rendező: a Magyar Feltalálók Egyesülete (MAFE), házigazda: HUNGEXPO Vásár és Reklám Rt.





Mind a négy napon ott leszek, de mivel sok érdekes találmány bemutatásáról tudok, ezért én is körül fogok nézni, tárgyalásokat fogok folytatni a kiállítókkal a formatanulmányom különböző lehetséges felhasználásairól. Ezért elhatároztam, hogy egyrészt, aki előre jelzi, azt adott időpontban várom a standon, a többieknek javaslom, hogy 11:30-kor és 15:30-kor keressen, mert akkor egész biztosan a standon leszek. Ha valamilyen "központi" rendezvény vagy más, rendkívüli esemény miatt mégsem vagyok ezekben az időpontokban a standon, akkor a legközelebbi alkalommal biztos megtalál az, aki keres.






Háttér:


Nem tudom, hogy annak idején erre születtem-e, azt se tudom, hogy az ötletem rabja lettem-e avagy valóban urává és mesterévé váltam-e valaminek, amit kitaláltam és ami azelőtt nem volt.

Az biztos, hogy újból és újból lehetőségemmé, egyre gyakrabban pedig elvárt kötelességemmé válik, hogy bemutassam a néhány (azaz végtelen sok, de követhetően kibontakozó) háromszögből megalkotott Spidronomat, és a belőle létrehozható töméntelen formai és funkcionális megoldást. Ehhez a felfedezéssorozathoz egyre gyűlnek a társak és olyanok is, akik őszinte érdeklődést, talán titkolt és enyhe borzadállyal vegyes figyelmet mutatnak e forma végtelenül burjánzó, de néha már-már valóban dzsungelszerűen bonyolult, és örvényszerűen magábaszippantó jellege és jelenségei iránt. Legutóbb egy kiváló holland matematikus-művész kolléga adta a napjait és éjszakáit, tudását és számítógépének memóriáját kölcsön, hogy igaz lelkesedéstől sem mentes odaadással segítse e formatanulmány újabb példányait megvalósulni, s ímmár rendszerbe foglalni. Rinus Roelofsnak egy amerikai számítógépes program, a Rhinoceros3D egyik spanyolországi disztributora ajánlott a figyelmébe, miután megkeresésemre átnézte a weblapomon megjelentetett modelljeimet. A fenti ábrákat és több tucat másikat az instrukcióim és papírmodelljeim alapján ő alkotta meg.



Rinus valódi alkotótársként, mesterként, ugyanakkor alázatos tanítványként tanulja és tanítja nekem-velem azt a furcsa formát, amellyel több mint 25 éve foglalkozom és amelyet egyre több embernek szeretnék bemutatni. Mondom ezt azzal az óvatos kitétellel, hogy ez sem “mindenható" jelensége a világunknak, azonban messze többet rejt magában, mint azt első pillantásra gondolnánk, vagy amit hasonló szellemes és bonyolult bűvös ábrák, ügyes összerakós játékok és mágikus jelek szoktak. Bármely irányban is indultam el, nem a lehetőségek határait, hanem újabb és újabb meglepetéseket találtam. Tavaly nyáron a kiváló matematikus doktor, a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola docense, Szilassi Lajos tanár úr, akiről egy renkívül rafinált poliédert is elneveztek - energiáját nem kímélve kiszámította a SpidronFészkek mozgását, melynek során periodikus örvények köré szerveződnek a síkidom térbe mozduló csúcsai.




Tavaly nyáron a Nemzetközi Szimmetria Fesztiválon is bemutattam a Spidron rendszert, ahol Paul Gailiunas litván származású angol fizikus felhívta a figyelmemet, hogy több forma kidolgozható a SpidronFészkekből, amelyek közül valószínűleg több térkitöltő is. Ez azt jelenti, hogy saját másolataival hézagmentesen kitölti a teret. Dr. Molnár Emil a Műszaki és Közgazdaság Tudományi Egyetem Geometria professzora meghívta a bemutatómat a tanszékére. Az előadás után megkért, hogy próbáljam a Spidronok által határolt lehetséges térkitöltések teljes rendszerét kidolgozni, összes lehetőségét megkeresni. Azt ajánlotta, hogy segítségével írjak a témából doktori disszertációt. A munka elvégzése érdekében volt iskolámba, a Magyar Iparművészeti Egyetem Doktori Iskolájába ajánlást adott, jelentkeztem is, de - lévén a témám “túlságosan tudomáyos" és kevéssé művészeti - első alkalommal visszautasítottak. Mivel azonban kutatásom többirányú, a matematikai és tudományos vonatkozások mellett nagyon érdekel az általam felfedezett Spidron Rendszer művészeti, iparművészeti feldolgozása is, kissé megváltoztatptt projekt tervvel idén ismét beadom a pályázatomat. Ebben az évben a Nyíregyházi Városi Galériában, a 2B galériában szerepeltem Spidron plasztikákkal. Előadást tartottam Műegyetemen és a Filozófiai Vitakörben. Cikkeket publikáltam a Spidron Rendszer számelméleti vonatkozásairól a SuliNet matematika rovatában, cikkeket közöltem a Szimmetria Alapítvány “Art and Science / Polyhedra I." kötetében és a Régi-Új Magyar Építőművészetben. CD-re készített angol nyelvű prezentációmat sikerrel mutatták be Japánban, a Kyoto-i Egyetem Ember és Környezete Tanulmányok doktori kurzusán. Jövő tavasszal egy nagyszabású kiállítás megvalósítását tervezem egy belvárosi galériában.



A GENIUS Hungary kiállításról a rádióban hallottam. A felajánlott nagyon kedvezményes részvételi feltételek, néhány barátom és ismerősöm bíztatása és kitartó segítsége tette lehetővé számomra a bemutatón való megjelenést, amelyet ezúton is nagyon szépen köszönök.





Erdély Dániel

mail: edan@option.hu

mobil: 06 30 606 7684

fax: + 36 1 212 0699





Illusztrációk: A Spidron-Rendszer legújabb darabjaiból ízelítőül beletettünk néhányat ebbe a meghívóba. Copyright 2004 © Erdély Dániel, co-designer Rinus Roelofs

süti beállítások módosítása