EUfória

A Merlin Nemzetközi Színház szerettetel meghívja Önt az "Együtt Megyünk" címû tizennégyórás EU csatlakozási ünnepélyre. Helyszín: Felvonulási téri cirkuszi sátor (Dózsa GYörgy út - Városligeti fasor) Idõpont: Április 30. este 18-órától Május 1. hajnalig. Részletes programért lépjen

2004. április 30.

18.00 Fogadás Megnyitó 25 ország diplomatája részvételével (az ír soros elnök képviselője és magyar politikusok)

18.15 Kimnowak koncert (magyar)
Novák Péter (ének)
Pribil György (gitár)
Nagy Gergely (basszusgitár)
Babos Károly (ütőhangszerek)
Nyíri Sándor (dob)
Dióssy D. Ákos (billentyű)
Sárik Péter (billentyű, zeneszerző, hangszerelő)
Mayer Gabi (vokál)
Wégner Judit (vokál)

18.45Beangrowers koncert (Málta)
Alison Galea (ének, gitár)
Mark Sansone (basszusgitár)
Ian Schranz (dobos)

A 2001 Málta Music Awardon elnyerték a legjobb CD-nek -, 2003-ban a legjobb videó-klipnek járó díjat. A gótikus punk rock együttes bejárta Európát és Amerikát.

19.30Tánc Showcase:

"Flashback" - Olga Zitluhina Dance Company (Lettország)
Koreográfus: Olga Zitluhina
Táncosok: Ilze Zirina, Inga Raudinga, Kristine Borodina, Kristina Sukstule, Guntis Spridzans, Kristers Matusevics
Zene: Iron Wolf

"Medusa piercing" - Finita la Commedia (Magyar)
Koreográfia: Fehér Ferenc, O. Caruso
Médium: Fehér Ferenc
Origó: Lőrincz Lilla
Videó-Zene: The Corporation
Fény: Bánki Gabi
Art-Line /rendező/ : O. Caruso

Médium - mozdulatlan lét-dinamikájában sűrűsödik az élet metafizikus szabadsága.
Medusa - korunk kaméleonja: skizofrén szado-hiéna, evakuált prosti-kerozin, klónozott patkány-sperma, tűhegynyi murder-genetics. Total-System, mely vákuumként szippant az ismeretlenbe.

"A katona története" - Pataky Klára és társulata (Magyar)
Koreográfia: Pataky Klára
Táncosok: Szabó Csongor, Szász Dániel, Kátor Katalin, Bánki Zsolt, Jaross Viktória, Nagy Csilla
Stravinsky azonos című zeneművének szvit változatára készült koreográfia, mely különös hangsúlyt fektet a zenemű gazdagságára, virtuozitására. A zene által sugallt irónia és humor eszközeit alkalmazva kívánja bemutatni a katona, ill. a könnyen kísértésbe eső ember "meséjét". A katona története mindannyiunk meséje arról, hogy nem lehet határokat büntetlenül átlépni.


"Ketten (Orfeusz tekintete)" Közép-Európa Táncszínház (Magyar)
Koreográfus: Horváth Csaba
Táncos: Ladányi Andrea, Horváth Csaba

"Szerelmi kettős... a másikban tükröződő, egymásba vakult szerelmesek táncdrámája... De nem a szelíd szerelem, hanem a vad szerelem duettje. Nem a megnyugtató, hanem a felkavaró, egymást gyilkoló, kizsigerelő halálos szenvedélyű egymásra ítéltségé. Nem epekednek. Nem udvarolnak. Nem kacérkodnak vagy mórikálnak. Szilaj szerelem. Kínzó szerelem. Fájdalmas kéjek. Egymás poklai vagyunk."

"Out of the cage" - Frenák Pál társulat
(Francia-Magyar)
Koreográfus: Frenák Pál
Táncosok: Juhász Kata, Lisa Kostur, Gergely Attila, Zambrzycki Ádám, Miguel Ortega
Látványtervező: Frenák Pál
Fény: Marton János
Az előadás antropomorf lényei, ezek a madárszerű, szenvedélyes teremtmények a bezártság elől, önnön korlátaik közül menekülnek. Ideges, se emberi, se állati mozdulataik rejtelmes harc gesztusaik, amelyet egymással, egymásért vívnak, megütközve önmaguk teremtette rémképeikkel is. A rideg és steril tér egyszerre idéz lelencházi hálót és korházi kortermet; hatalmas vaságyak között torz érzelmek, szenvedélyek torz csatái zajlanak. Az értelmi bezártságon a színpad örvényléséből kikristályosodó, a lélek szabadulásához szükséges erő kerekedik felül. A kalitka ajtaja nyitva áll...

"Húsba tépve" - Duda Éva (Magyar)
Koreográfus: Duda Éva
Táncosok: Duda Éva, Szász Dániel
"SÓVÁROG A VÁGY,KÉJBEN FETRENG.
TORKON AKADT ROKKANT ÖLELÉSEK.
CSORGUNK A FENEKETLEN MÉLYSÉGIG
AHOL A SEMMI VAN
MÉGIS RÉGÓTA VÁRNAK RÁNK."

Az előadás Ady Endre költészetének tiszteleg, ihletését többek között Héjanász az avaron - című műve adta.






"1:0" - FIČO BALET (Szlovén)
Koreográfia: Goran Bogdanovsky
Táncosok: Dejan Srhoj, Goran Tatar, Goran Bogdanovski, Damaas Mithras Thijs, Music: Peter Penko,
Dramaturgia: Mojca Dimec
Jelmez és díszlet: Metod Cresnar and Dada Vovk
Fény: Miran Sustersic
Zene: Igor Remeta
Asszisztens: Jasmin Sahinpasic

Az 1:0 Goran Bogdanowski első személyes produkciója, melyet négy táncossal közösen hozott létre. Az előadásban az őt körülölelő hatalmas és gömbölyű Semmit kutatja, mely oly üres, hogy majd szétreped a varratainál.
Az 1:0 egy sporteredmény, például a labdarúgásé. De másféleképpen is lehet értelmezni. Az egy a józan ész; a nulla a bölcsesség. A nulla egy távoli sziget az ismeretlen tengeren, és az egy a hajó mely felé tart...


23.10 Krétakör zenekar koncertje (magyar együttes)
A zenekar tagjai:
Láng Annamária, klarinét, ének
Péterfy Borbála, harmonika, ének
Sárosdi Lilla, trombita, ének
Bánki Gergely, dob, ének
Tilo Werner, dob, gitár, ének
Katona László, gitár, ének
Viola Gábor, gitár, ének
Darvas Kristóf, szintetizátor

A Krétakör Színház színészeiből alakult zenekar a tavaly augusztusi bemutatkozó koncert után már több sikeres fellépésen van túl, külföldön és belföldön egyaránt. A világ különböző országaiból kiválasztott tánczenéket eredeti nyelven és egyéni, közvetlen előadásmódban szólaltatják meg. Így repertoárjukban nemcsak magyar slágerek, hanem orosz, japán, amerikai, francia, román, angol dalok is szerepelnek. A zenekar munkáját zenészként Darvas Kristóf segíti.






2004. május 1.



0.30"the abyss within"
(magyar - lengyel - észt - lett koprodukció)

Koreográfus: Kun Attila (magyar)
Rendező: Magács László (magyar)
Díszlet és jelmez tervező: Jan Kouikowski (lengyel)
Zene: DJ Estrada (észt)
Világítás: Kovács Gerzson Péter (magyar)
Táncosok: Kristine Borodina (lett), Spridzans Guntis (lett), Kristina Sukstule (lett), Ilze Zirina (lett), Olga Zitluhina (lett), Fodor Zoltán (magyar), Haraszti Adrienne (magyar) Hajdú Mária (magyar), Kovács Dóra (magyar), Karusz Alíz (magyar), Kun Attila (magyar), Somorjai Judit (magyar), Szabó Csongor (magyar), Tonhaizer Tünde (magyar)

Kevés olyan pillanat adódik az életünkben, amely előbbre vihet bennünket. Minél többet ismerünk fel, annál teljesebb életet élhetünk.
Van, akinek szerencséje van, és segítséget kap akkor, amikor épp elszalasztaná a lehetőséget.
Ilyen a mi párunk is. Ott állnak egymás mellett úgy, mintha fényévek választanák el őket egymástól, de mielőtt elszalasztanák az esélyt, segítség érkezik...

"A Lengyel Intézet támogatásával"






1.30Teatr Biuro Podróży: "Manuscript by Alfonso van Worden"
(lengyel szabadtéri színház)

Az előadást a XVII. és XVIII. század fordulóján élt lengyel, de franciául író Jan Potocki Zaragozai kézirat című műve ihlette (magyarul Kaland a Sierra Morénában címen jelent meg a regény). A vallon gárda kapitányának mágiával és a Tarot kártya szimbolikájával átszőtt története az emberi élet metaforájává válik. Az egymást követő epizódok a hős fejlődésének szakaszait mutatják be, s a történetben a valóság és illúzió határa egyre veszélyesebben elmosódik. Az előadás gerincét a végzettel folytatott küzdelem és az ember életébe beavatkozó folyamatokkal való szembenézés alkotja.

A művészek gólyalábon és különleges látványelemek segítségével adják elő ezt a nem mindennapi történetet.




2.30Tout Fou To Fly: "Orfeu" (francia levegőakrobata cirkusz)
Támogató: Francia Intézet
Résztvevők: Alain Veilleux, Pierre Cécile, Elza Renoud, François Vinci, Stéphane Bernier, Agnès Briatte, Marie-Cerise Bayle, Carol Correa Novaes

"Repülünk. Már tíz éve... Elvisszük Önöket a levegőbe, a legőrültebb álmainkba: a nagy magasságban végzett ugrásokat, piruetteket, repülést gyakran a cirkusz hihetetlen és emberfeletti látványa kísérik. E kifejezésformát koreográfiával és dramaturgiával kiegészítve szeretnénk művészetünket költészetté varázsolni."

Az Orfeu című program a Ministère de la Culture, a DMDTS, a DRAC Ile-de-France, a Conseil Régional d’Ile-de-France, a Conseils Généraux du Val d’Oise et du Var, a SPEDIDAM, a Caserne de Pontoise, a Ville de la Seyne sur mer és a Théâtre Europe festival Janvier dans les Etoiles támogatásával, valamint a les Studios de Cirque de Marseille és a Cirque Théâtre d’Elbeuf koprodukciójában jött létre.


03.00 DJ és VJ mix - a csatlakozó országokból:
DJ Katcha - Csehország
DJ Bongo - Litvánia
DJ-VJ Estrada - Észtország
DJ Palotai - Magyarország
DJ Titusz - Magyarország
- George Georgiou - Ciprus
- DJ Benko - Szlovák


05.27 Bíbor - DEREVO Tanztheater valamint Bozsik Yvette és társulatának produkciója (Német- Orosz - Magyar -Izraeli koprodukció)

A Derevo Tanztheater és a Bozsik Yvette társulat közös, egyszeri és megismételhetetlen Ősbemutatóval köszönti az Uniót. A színház és a táncművészet képes arra, amire egy egyszerű újságcikk nem. Egybesűríteni népek eredetét, megjeleníteni gondolkodásmódjukat, a gondolkodás fejlődését, az eszmélést és persze mindazt, ami kimondhatatlan, ami bennünk kavarog:

Remény, félelem, bíbor - kíváncsiság, vágy, napfelkelte, fehér ló, tűz, erő, fény, táltos, természet, ártatlan szemérem, tavasz, rügy, gyökér, fehér, láng, tavasz hajnala

"Halj meg már bennem, te civódó magyar,
Békétlen Koppány, hunn ördögök fia:
Komédia minden, komédia,
Nézzek immár nagyobbakra is."
(Ady Endre, A Civódó Magyar)


A programot támogatja
az Európi Unió
Radio Cafe


süti beállítások módosítása