Beszélgetés Török Jolánnal, a Nemzeti Táncszínház igazgatójával.

- A Gyõri Táncfesztivált kétévente rendezik meg, idén immár negyedik alkalommal. Könnyebb a szervezõk helyzete vagy minden évben kûzdeni kell?

- Azt gondolom, hogy a fesztiválok költségvetése -a napi mûködéstõl eltérõen- mindig egy nagyon jelentõs összeg. A Gyõri Táncfesztivál esetében ezt az összeget pályázati úton teremtjük elõ, illetve amennyiben a kulturális minisztérium elfogadja és jónak tartja a programot akkor támogatja. A kezdeményezés valójában úgy indult, hogy Gyõr városa befogadta és támogatta az ötletet és erre már fel lehetett építeni egy fesztivált. Gyõr városa , a kezdetektõl folyamatosan emelkedõ támogatást nyújt a fesztivál.

Forrás: táncélet.hu

- A Győri Táncfesztivált kétévente rendezik meg, idén immár negyedik alkalommal. Könnyebb a szervezők helyzete vagy minden alkalommal kűzdeni kell?

- Azt gondolom, hogy a fesztiválok költségvetése -a napi működéstől eltérően- mindig egy nagyon jelentős összeg. A Győri Táncfesztivál esetében ezt az összeget pályázati úton teremtjük elő, illetve amennyiben a kulturális minisztérium elfogadja és jónak tartja a programot akkor támogatja. A kezdeményezés valójában úgy indult, hogy Győr városa befogadta és támogatta az ötletet és erre már fel lehetett építeni egy fesztivált. Győr városa , a kezdetektől folyamatosan emelkedő támogatást nyújt a fesztivál megrendezéséhez, az idén 10 millió forintot kaptunk. Támogatásnak nevezem azt is amikor a bérleti díjat a színházakban nem piaci áron, csupán a rezsiköltségért kapjuk, és ez nagyon sokat jelent.
Számos támogatóink közül megemlítenék néhányat akikre büszkék vagyunk: Mezzo televízió, Metro, Magyar Rádió, Kisalföld, BMC Rádió, Kulturinfo, Philips, Wolfpress és nem utolsósorban a Magyar Zene- és Táncművészek Szakszervezete. Az ő támogatásuk nélkül a fesztivál nem valósulna meg. Pályázat útján támogatónk a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és az NKA Táncművészeti Kollégiuma.

- Milyen összegre kell gondolnunk, amikor a Győri Táncfesztivál költségvetéséről beszélünk?

- Az idei fesztivál költségvetésében- mivel nem jött össze annyi pénz amennyinek kellett volna- megpróbáltunk mindenből kicsit visszavenni, ezt főleg a magyar együttesek költségtérítése sínylette meg és a marketing. El kell hogy mondjam megértőek voltak az együttesek és a fesztivál érdekében elfogadták a csökkentett költségtérítést.
Az egyhetes fesztivál költségvetése jelen pillanatban 64 millió forint, ami tulajonképpen pont a fele a szükséges összegnek. Ebből következik az , hogy a fellépő együtteseknek 2 éjszakára tudunk csak egy kétágyas szállást biztosítani, elsősorban azért , hogy a fesztiválon vendégként jelenlévő külföldi szakemberekkel folytatott vitafórumokon részt tudjanak venni. A Fesztiválnak idén több külföldi szakember is a vendége lesz, ennek azért van jelentősége, hogy megmutassuk a magyar táncművészet ma mit csinál, hol tart, milyenek az alkotóink és a táncosaink. Célunk a vendégek meghívásával elsősorban a külföldi piacok felé nyitás, másodsorban pedig egy olyan eszmecsere beindítása amiből a magyar táncosok, alkotók is profitálni tudnak.

- Milyen híre van a Győri Táncfesztiválnak a határainkon túl, jegyzik-e a mi fesztiválunkat?

-Én azt gondolom, hogy igen. Több külföldi lapban is hirdettünk és nagyon nagy sikerként értékelem a francia Mezzo televízióval kötött megállapodásunkat is, ahol rendszeresen fut a fesztivál reklámja. A Mezzo televíziót nagyon sok országban nézik. Számos fesztivál igazgató fogadta el meghívásunkat és ha nem is a teljes fesztivált nézi végig, de a programból válogatva ellátogat a fesztiválra. Turizmus területéről is jelentős a látogatottság.

- Milyen volt a fesztivál látogatottsága az elmúlt években?

- Az elmúlt fesztiválok alkalmával 87-90%-os volt a látogatottságunk. Egy nap tulajdonképpen több előadás zajlik és műfajtól függően választottuk meg a helyszíneket. Idén bővítettük a fesztivált azzal, hogy gyerekeknek készült táncelőadásokat is bevettünk a műsorba. Ezt azért tartom fontosnak, mert a világban nem nagyon csinálnak gyerekdarabokat, és szerintem ez egyedülálló, hogy profi együttesek gyerekeknek csinálnak magas művészi színvonalon darabokat. Reménykedek abban, hogy ezekkel a gyerekdarabokkal is felkeltjük az ide látogató külföldi szakembereknek a figyelmét.

-Az idén két nagynevű külföldi modern együttes is vendégszerepel.

-Igen. A Rambert Dance Company, és a svéd malmöi balett (Skanes Danstheater) jön most el hozzánk. Ezzel tulajdonképpen megtettük azt a lépést, hogy a Győri Táncfesztivál nemzetközivé váljon. Fontos, hogy a kulturális tárca is jónak találta azt, hogy a Rambert Dance Company meghívásával tulajdonképpen a magyar-angol évadnak volna egy igen jelentős budapesti és győri záróprogramja. A Rambert Dance Company ugyanis nem csak a fesztiválon fog majd fellépni hanem június 23.-án a Vígszínházban is lesz majd előadása. Ugyanez vonatkozik a svéd balettre is akik június 30.-án a Nemzeti Táncszínházban , július 1.-én pedig Győrben lépnek színpadra.

-Mit láthat, miben vehet részt a látogató a táncelőadásokon kívül?

-A fesztivált minden évben kísérik társult programok. Elsősorban a képzőművészetre gondolok de fotókiállítás is lesz. A Táncpedagógusok Országos Szövetsége pedig már a kezdetektől itt tartja az országos továbbképzését, ahol több technikából kurzust tart.
A nemzetköziséget abban szeretnénk megvalósítani, hogy ne csak két külföldi együttes hanem legalább négy jöjjön el minden évben erre a fesztiválra. Ez pedig pénz és támogatás kérdése. Sajnos a pályázati rendszer megváltozott és ez nem könnyíti meg a helyzetünket.

- A fesztivál zárónapján egy másik izgalmasnak tűnő programot is találunk, a Ghymes, az Állami Népiegyüttes és a BM Duna Művészegyüttes közös produkcióját.

-A fesztivált a Honvéd Együttes és Budapest Táncegyüttes előadásával nyitjuk és az említett programmal zárjuk. Ez koncepció, mellyel tulajdonképpen a várost szeretnénk megajándékozni és egyben keretbe is foglaljuk a fesztivált. Azért jöttünk ki a Széchényi térre , hogy minél többen megnézhessék azok is akiknek esetleg nincs lehetőségük jegyet venni az előadásokra. A záróprogram szinte adta magát, hiszen a Ghymes együttes mostanában rendszeresen dolgozik együtt az Állami Népiegyüttessel és a BM Dunával. Ez az este egy méltó befejezésnek igérkezik és nagy érdeklődésre tarthat számot, már csak azért is mert a rendkívül népszerű Ghymes együttes eddig még nem koncertezett Győrben.



-A Táncszínház körüli viták elültek már. Jól látom?

-A Nemzeti Táncszínház egy önnálló kőépületben kapott helyet és az, hogy ma itt tartunk egy igen jelentős eredmény a táncművészet életében. Azt gondolom, hogy megnyitásunk óta egy progresszivitás látható , ami úgy a hazai mint a külföldi nézőkben kivívta az elismerést. Ma már mondhatjuk, hogy évszaktól függően a 30 és 60 % közötti a külföldiek látogatottsága ebben az épületben. Ez azt hiszem mindennél jobb reklám a magyar kultúrának. Nagyon frekventált helyen vagyunk, magát az épületet nagyon szépen rendbe hoztuk, aki ide bejön az egy otthonos légkört talál, találkozhat a táncosokkal az alkotókkal is. A szállodákban is kivívtuk már azt az elismerést, hogy bátran ajánlják a vendégeiknek, mert csak pozitív visszajelzéseket kapnak.


Forrás: táncélet.hu

süti beállítások módosítása