Meghalt Marlon Brando

Elhunyt Marlon Brando, aki forradalmasította az amerikai színjátszást a Vágy villamosában és A rakparton címû filmekben nyújtott alakításával és Don Vito Corleone megformálásával a Keresztapa címû filmben, jelentette be pénteken az amerikai filmlegenda ügyvédje.
Az Index cikke erre >>

A filmsztár kétszer nyerte el az amerikai filmakadémia legrangosabb kitüntetését, az Oscar-díjat: az 1951-ben Elia Kazan rendezésében készült A rakparton című film főszerepéért, és az 1972-ben Coppola által rendezett Keresztapában, címszerepének, Don Vito Corleone alakjának megformálásáért.



Brando - a francia származású Brandeau család egyetlen fiúgyermeke - már fiatal korában filmtörténetet irt. A vágy villamosa és A vad című filmekben nyújtott alakításaival a háború utáni generáció életérzéseit ragadta meg. A Montgomery Clifttel és James Deannel kiegészülő hármas skálán ő képviselte a keményebb, lázadóbb karaktereket. Veretes filmekben nyújt kimagasló alakításokat (Viva Zappata, Julius Caesar, Lázadás a Bountyn, Oroszlánkölykök, Queimada), amiket egyre több jelentéktelen, "hígabb" film követ. Középkorú színészként ismét visszatér a színészi magaslatokra A keresztapa Micheal Corleonéjaként, az Apokalipszis most Kurtz ezredeseként és Bertolucci Az utolsó tangó Párizsban című filmjének főszereplőjeként. Csupa ambivalens megítélésű, ellentmondásos szerep, amelyekben brillíroz.

A már eddig is zömök testalkatú, keménykötésű Brando egyéniségbeli keménysége és súlyossága mintha testére íródna ki. A 70-es évek közepére termetes kolosszussá hízik, rekordsúlya 156 kiló volt a 90-es évek közepén, amelyből - úgy hírlik - később valamicskét leadott. Világéletében botrányos figura volt, afféle "nehéz ember", aki fütyül a szokásokra, kezdetben nyíltan vad lázadóként, később sértett szent szörnyetegként. Az Amerikai Indián Mozgalom fegyveres szervezetével rokonszenvezik, A keresztapa főszerepéért kapott Oscar díj átvételére 1972-ben egy indián nőt küld el. Szupergázsiért, minimális számú forgatási napokra el-elszegődik mindenféle felejthető filmbe. Egyre ritkábban mozdul ki a tahiti szigetvilágból, ahol lelkesen igyekszik támogatni a környék archeológiai kutatásait (többnyire félbeszakadt projektekkel).

Három feleséget fogyasztott el, leghosszabb kapcsolata Taritához, a tahiti szépséghez fűzte, akivel a Lázadás a Bountyn forgatása közben ismerkedett meg. Hét gyermek apja. Úgy tűnik, nem foglalkozott eleget gyermekei lelkivilágának formálásával, ezért a 90-es évekre összecsaptak a hullámok magánélete felett: Brando elsőszülött fia lelőtte nővére, Cheyenne barátját, mert az szerinte rászoktatta a lányt a drogfogyasztásra. A fiút tíz évre ítélték. Cheyenne időközben megszülte gyermekét, de már súlyos depresszió gyötörte. Harmadik öngyilkossági kísérlete sikerrel járt.

Brando 1994-ben a Don Juan DeMarco forgatásán ismerkedett meg Johnny Depp-pel, akiben fiatalkori önmagát látta. Ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy kilendüljön depressziójából. Később elvállalt egy szerepet Depp első rendezésében is (The Brave). 1996-ban Larry King CNN-es műsorában ismét kavart vihart maga körül: azt állította Hollywood mindig is zsidók irányítása alatt állt, akik nem elég merészek a kezdeményezésben és újításban. Az elszabadult indulatok hatására néhány nap múlva engesztelő látogatást tett a Los Angeles-i rabbinál.

Brando legutóbb pár napja szerepelt a hírekben, amikor az öreg színész szegénységéről és milliós adósságairól cikkeztek. Brando élete utolsó éveiben egyszobás lakásában élt Los Angelesben.

Brando április 1-én töltötte be 80. életévét. Új filmen dolgozott a halála előtti napokban a 80 éves korában elhunyt legendás amerikai filmszínész, Marlon Brando - vált ismertté pénteken a film készítői köréből. A megromlott egészségű színész csütörtökön bekövetkezett halála előtti héten a "Brando és Brando" című készülő film forgatókönyvén végzett kisebb változtatásokat - mondta el Ridha Behi, a film forgatókönyvírója és rendezője. A filmben Brando önmagát alakította volna, a forgatást ebben a hónapban akarták elkezdeni. A sztár halála ellenére a film el fog készülni - jelentette ki a francia-tunéziai Bedi. "Nagyon szomorú vagyok, szinte megbénít a hír" - nyilatkozta. "Mindazonáltal megcsinálom a filmet, tiszteletadásul (Brando előtt)" - mondta. A forgatókönyvíró-rendező és Phil Symes társproducer egyaránt arról számoltak be, hogy Brando nem volt ugyan teljesen jól, de lelkesen foglalkozott a filmmel.


Forrás: Index.hu

süti beállítások módosítása