Összpróba Fesztivál

Idén elsõ alkalommal kerül megrendezésre Tatán a Várban, az Összpróba Közhasznú Alapítvány szervezésében az Összpróba Színházi Fesztivál.

A júliusi nyáresteken, egy vidéki és egy budapesti színházat kért fel az alapítvány szervezõi a fesztiválon való közremûködésre.

2004. 07. 10-11. (Esõnap nélkül!)
Egressy Zoltán - Portugál

/Tragikomédia két részben/
A budapesti Katona József Színház vendégjátéka.

2004. 07. 16-17-(esõnap18)
Szép Ernõ - Lila Ákác

/Szerelmi história öt képben/
A kaposvári Csiky Gergely Színház vendégjátéka.

Az elõadások kezdési idõpontja: 21. 00. óra.

Az Összpróba Fesztivál honlapja >>

2004. 07. 05 -2004. 07. 17.
Összpróba Fesztivál
a
Tatai Várban
Idén első alkalommal kerül megrendezésre Tatán a Várban, az Összpróba Közhasznú Alapítvány szervezésében az Összpróba Színházi Fesztivál.

A júliusi nyáresteken, egy vidéki és egy budapesti színházat kértek fel az alapítvány szervezői a fesztiválon való közreműködésre.


2004. 07. 05- 2004. 07. 11-ig
2004. 07. 10-11. (Esőnap nélkül!)
Egressy Zoltán - Portugál
/Tragikomédia két részben/
A budapesti Katona József Színház vendégjátéka.

Egressy Zoltán
Portugál
A "Portugál" költői naturalizmus, a műfaját tekintve tragikomédia. Fontos darab, többek között azért, mert megfelelő magasságig emelkedik el a "földtől". Rámutat arra, hogy a szabadság gyökerei bent lapulnak az emberi mélyben. Örök probléma ez! Vajon rossz helyen születtünk, vagy a többiek rosszak, unalmasak, s alkalmatlanok arra, hogy harmóniát hozzanak az életünkbe, vagy egyszerűen csak arról van szó, hogy a valóság és az álom összeegyeztethetetlenek.
Mindenki - a szereplőkről van szó -, térben és időben saját világának középpontja, mely pontból látja, érzékeli a többieket, köt szövetséget.
Mi tehát a darab, és mi lehetne az előadás?
Egy tér (falu: Irgács) melyben látszólag megtörténnek a dolgok jelentős amplitúdó nélkül. A hétfő, hétfő, a nyár, nyár, a kocsma - kocsma, s ez így lesz akkor is, ha elmúlik az élet, tehát a hétfő története hétfői, a nyár csúcspontja a céllövölde, szabadsága a strand, a kocsma, a sör, a foci, az ismétlődő dialógok szegényes változatai... stb.

A darab hősei komolyan veszik önmagukat, (mi mást tehetnének?), egyedüli nézőpont létezik, kinek - kinek a magáé. Számomra sok vonatkozásban felmerül Csehov amikor a darabot olvasom, s ez a hasonlóság, párhuzam, a figurák eredendő humorában, fontoskodásában, egymásra utaltságában rejlik. Minden pillanatban történhetne valami, oly erős vákuummal húz a dermedtség. Mindez a látszólagos enerváltság rendkívül dinamikus. Újra és újra ráébredhetünk arra, hogy az életünk alakítói mi magunk vagyunk, hogy csak egy igazi szabadság létezik, az pedig a személyiség belsejéből ered, és nem érvényesül, csak harmóniában.
A hős (Bece) a szabadság lehetőségével játszik, próbálgatja azt, leegyszerűsíti helyre, időre és személyekre. Ez mindannyiunk örök sóvárgására emlékeztet, s mert ez a "játék" a szabadsággal - álmodozásunk, vagyis a művészet lényege.

Egressy Zoltán
Portugál

Masni Pelsőczy Réka


Bece Hajduk Károly e.h.

Kocsmáros Csuja Imre

Retek Lengyel Ferenc


Pap Takátsy Péter

Csipesz Bán János


Asszony Szirtes Ági


Sátán Varga Zoltán


Feleség Ónodi Eszter


Bittner Kása Gyula

Díszlet Ágh Márton m.v.
Jelmez Salamon Eszter m.v.
Zene Vajdai Vilmos
Asszisztens Tóth Judit
Rendező Lukáts Andor


Az előadások kezdési időpontja: 21. 00. óra.

Jegyek elővételben (1300 Ft) Jegyek a helyszínen 1600 Ft-ért válthatók


2004.07.12-2004.07.17-ig

2004. 07. 16-17(esőnap18)
Szép Ernő - Lila Ákác
/Szerelmi história öt képben/
A kaposvári Csiky Gergely Színház vendégjátéka.

Az előadások kezdési időpontja: 21. 00. óra.

Jegyek elővételben (1300 Ft) Jegyek a helyszínen 1600 Ft-ért válthatók.


Szerelmi história öt képben


Szereplők:
Csacsinszky Pali Nagy Viktor
Tóth Manci, táncosnő Balla Eszter
Bizonyos Nagyságos Úr Szula László
Bizonyosné Nagyságos Asszony Tóth Eleonóra
Lali fiatalúr Lecső Péter
Angelusz Papa, artista-ügynök Kalmár Tamás
Zsüzsü, balettmester Lugosi György
Mínusz Gula Péter
Majmóczy Serf Egyed
Hédi, táncosnő Urbanovits Krisztina
Leó, zongorista Hevesi András
Józsi, pincér Fábián Zsolt


Díszlet: Paseczki Zsolt
Jelmez: Cselényi Nóra
Zenei szerkesztő: Hevesi András
Dramaturg: Horváth Barbara
Súgó: Csordás Bernadett
Ügyelő: Bors Gyula
Segédrendező: Hollósi Katalin
Rendező: Léner András

SZÉP Ernő
LILA ÁKÁC
A darab Szép Ernő egyik legkiválóbb alkotása. A "privát" asszonyhoz, Margóhoz és a ligeti lányhoz, Mancihoz fűződő szerelem szálának egybefonódása tökéletes struktúrát ad Béla, a mélabús banktisztviselő csapongó monológjának, amely színgazdag, líraian árnyalt képet fest az első világháború előtti, "békebeli" Budapest társasági életéről, a ligettől a korzóig, a Gerbeaud-tól a Casino-ig, rendre bemutatva az úriasszonyok, könnyű táncosnők, a kurizáló aszlánok, a kártyások világát. A regény mintaszerű példája a szecessziónak; ha a csalódásba és csömörbe fúlt első, és a már születésekor megszakadó második szerelem naiv-ártatlan története érzelmességre hangol, a sajátos korabeli argóval kevert, bájosan pongyola és szándékosan magyartalan nyelvezet ("menés közben el voltam mosolyodva néha az utcán") a derű kiapadhatatlan forrása. A történet, tudjuk, önéletrajzi ihletésű, s részben tán éppen ez teszi, hogy minden könnyedsége, látszólagos súlytalansága ellenére teljes és egészen őszinte világérzést, vagy még pontosabban világhangulatot ad, melynek lényege az életnek éppen a legkisebb dolgokban való végtelen szeretete, a mindig kielégítetlen vágy, melyből a darab utolsó mondatai így adnak számot: "Barátom, volt ifjúság és volt szerelem. Nem vettem észre."



Az Összpróba Fesztivál honlapja >>

süti beállítások módosítása