Szinetár szerint 'patkányok' támadják az Operát

Ünnepélyes keretek között tartotta meg évadnyitó társulati ülését a Magyar Állami Operaház hétfõn délután. Az eseményen a dalszínház vezetõi (Szinetár Miklós intendáns-fõigazgató, Petrovics Emil fõzeneigazgató, Kovács János elsõ karmester, Fülöp Attila ügyvezetõ és Vidnyánszky Attila vezetõ rendezõ) köszöntötték a többszáz fõs társulatot. A tavalyi szezon szakmai értékelését Szinetár direktor szuperlatívuszokban fogalmazta meg: mint mondta, "kiemelkedõ, pirosbetûs évadot zárt az Operaház", és ezt aztán számadatokkal támasztotta alá.

Az intézmény az Andrássy úton és az Erkel Színházban összesen 371 előadást tartott, a látogatók száma a 330 ezerről 430 ezer főre nőtt a korábbi évadhoz képest. A jegybevétel is emelkedett, mintegy 40 millió forinttal, az értékesített bérletekből szintén ennyi pluszt könyvelhet el a ház. A 2004/2005-ös évadra kétezerrel többen váltottak bérletet, így 32 ezer bérlővel kezdi az új évadot a dalszínház. Szinetár Miklós hangsúlyozta a repertoár sokszínűségét, azt, hogy az Operaház nem kíván sem a muzeális operajátszás, sem a mindenáron való újítás fellegvára lenni. Kiemelte a Norma énekesközpontú színrevitelét, a Hunyadi László, mint műremek nem kötelező, de elmaradhatatlan felújítását, a Don Giovanni revelatív bemutatóját, mely tehetséges, fiatal rendezőt avatott az Operaházban (Kesselyák Gergely karmestert), a Jenufát "de nélküli sikernek" nevezte a főigazgató, a sokat támadott Lohengrint pedig büszkén vállalja, még akkor is, ha személyes ízlése mást diktál. A balett-társulat premierjeit, a Mayerlinget és a Coppéliát is sikernek minősítette, az Erkelben színpadra állított Britten- darabot pedig drága és jelentős előadásnak nevezte, mely új játékteret avatott.



"Nem volt hibátlan évad, de Európa tíz legjobb operája közé tartozunk" - hangoztatta Szinetár Miklós. Miközben többször is patkánynak nevezte azokat "a nevüket nem vállaló, névtelen senkiket", akik az internet fórumain próbálják besározni a ház vezetését és művészeit is. "Nyilvánvaló, hogy ők küldözgetik feljelentéseiket is havonta a kulturális miniszternek."

Az anyagiakról elmondta, fűnek-fának tartozik az Opera, senki nincs túlfizetve, sőt, jónéhányan megalázó pénzt vesznek fel olykor embertelen munkájukért. Szinetár Miklós korábban többször meglebegtette, hogy lemond intendáns-főigazgatói tisztéről, ha a fenntartó magyar állam lehetetlen helyzetben hagyja az intézményt.

Most úgy fogalmazott: "Hiller miniszter úr mindent elkövetett az Operaház megmentéséért, a 2004-re vonatkozó anyagi kéréseimet többnyire teljesítették, ám a 2005-ös naptári év sorsa bizonytalan és lezáratlan." Bejelentette, ha az intézmény az évad közepén ellehetetlenül, január elsején távozik.

Az ünnepségen adták át a színházhoz kötődő alapítványok és a társulat díjait. A fiatal tehetségek elismerését ez alkalommal Gál Erika magánénekes vehette át, az Operaház Örökös Tagja és egyben Mesterművésze lett Sándor Judit operaénekes. Posztumusz Örökös Tag címet adományoztak Menyhárt Jacquline és Balogh Ágoston balettművészeknek, az okleveleket az özvegyek vették át.


Koren Zsolt, Népszava,

forrás: Observer

süti beállítások módosítása